ZónánTúl

A vadregényes Hargita és medve spray

Stílusosan, egy sítúra-vezetőknek szervezett utazáson találkozott először, 8 évvel ezelőtt Mihályfi-Biró Emese és Mihályfi Zsolt. A többszörös freeride-síverseny győztes lány és az extrém sportok iránt rajongó srác közös érdeklődése idővel házasságba és családalapításba -, majd mára egy izgalmas vállalkozásba is torkollott.

A 29 éves Emese a Székelyudvarhely melletti Zetelakán nőtt fel, így a Keleti-Kárpátok és a Hargita közelsége, a velejáró természetbarát élet és a sportok mindig hozzátartoztak az életéhez. Zsoltival az első években csak a maguk örömére fedezték fel ezt a különleges régiót, majd mikor felismerték a benne rejlő, még kiaknázatlan lehetőségeket, két évvel ezelőtt egy szilveszteri éjjelen elhatározták, hogy minél több embernek megmutatják, mitől szép és izgalmas ez a hegység.

„Sokan vannak így a környéken, hogy a Hargitának csak a központi részét ismerik, azt a pár síterepet, ahová mindenki jár, hiszen télen nem is lehet feljutni az érintetlenebb részekre hótalp vagy túraléc nélkül.”– meséli a nyugodt kisugárzású, sokoldalú lány, feleség és anyuka, aki a sport iránti rajongásán kívül építészmérnökként is dolgozik.

Történeteikből kiderül, hogy számukra is meglepetés volt, hogy mennyire más oldalát mutatja a Hargita, ha az ember valóban kíváncsi rá,

és ha nem rest felfedezni ennek a közös természeti örökségnek rejtett emelkedőit-lejtőit.

Felszereléseiket egy uniós pályázat segítségével fejlesztették és újították meg, így az Emese testvéreivel kibővült, jelenleg 8 oktatóból álló csapat, különböző nehézségi fokozatú és távú, téli és nyári túrákat kínál az élménykeresőknek. A nyári gyalogtúrák és elektromos biciklis túrák minden korcsoportnak teljesíthető kihívásokat nyújtanak, mert az e-bike-okkal (elektromos kerékpár) az extrém kalandokra nem vágyó, idősebb vagy gyakorlatlanabb vendégek is könnyedén sikerélményeket élhetnek meg, felfedezhetik a jó levegőjű, varázslatos magaslati helyeket vagy akár a városhoz közeli területeket.

Nyilván az emberben beszélgetés közben felvetődik a kérdés, hogy a Hargita Outdoor megalapításakor vagy azóta, jelen van-e valamilyen küldetéstudat a vagány házaspárban, azon túl, hogy megmutassák Európa egyik legnagyobb, érintetlen erdőségét, magányos hegycsúcsait. Az „igen" egészen gyorsan és határozottan érkezik.

„Az utóbbi időben nagyon elterjedtek a motoros hószánozások", meséli Zsolti, akinek szinte az egész élete az extrém sportokkal kapcsolatos kihívások és ahhoz fűződő vállalkozások körül forgott. „Tudni kell, hogy a Hargitának van egy sajátos vulkáni maradvány tőzegláp rétege, ami Európában egyedülállónak számít. Nem véletlenül tartozik az Európai Unió által létrehozott európiai ökológiai hálózathoz, a Natura 2000 területei közé, hiszen élőhelyei, vadon élő állat- és növényfajai megóvásra szorulnak. Ezt a zöld infrastruktúrát rombolják folyamatosan a pár éve nagyon közkedveltté vált, szervezett motoros hószán-túrázások, melyekkel naponta szűz területeket, eddig nyugalomban élő állatokat zavarnak meg. Van egy vadőr, természetfilmes srác a csapatunkban, aki eddig ismerte az amúgy nagyon ritkán fellelhető „dürrögő” siketfajdok ritka fészkelési helyét. Ma már nem találni őket sem...”

A Hargita fő vonzereje többek között, hogy az Alpoknál alacsonyabban fekszik, mégis sokszor kerül hó alá, illetve az élővilág még vadon megtalálható a területein. Ezek a motoros szánok amellett, hogy irdatlanul büdösek a benzingőztől, nagyon zajosak is, és a túraszervezők sajnos nem kímélik a természetvédelmi övezeteket sem.

Szóval, az elmúlt időszakban fontos küldetése lett a fiatal csapatnak, hogy alternatívát nyújtsanak a megszokott zsúfolt sípályákon túl egy természetbarátabb opcióra, hogy aki a Hargitán túrázna, ne csak a motoros szános lehetőséggel találkozzon, hanem, ahogy Zsolti mondja a hótalpazásról: „minimális csoszogással varázslatos helyekre jusson el”.

De síelős, snowboardos, bakancsos vagy biciklis túrák közül is bőven lehet válogatni, sőt, idén már az extrémsport-rajongók egy sítúrával kombinált hókite (a síelés és a sárkányeregetés kombinációja) kalandra is elindulhatnak az oktatókkal a romantikus nevű Szél-dombra, ugyanis itt ideális szögből és sebességgel fúj a szél ahhoz, hogy űzni lehessen ezt a sportot is. Nem szólva arról, hogy míg az Alpokban vagy a Chopokban nagy a lavinaveszély, a Hargitán ettől sem kell félni.

„Igyekszünk teljeskörű élményeket nyújtani, barlangokat, vízeséseket, réteket, völgyeket fedezünk fel közösen, akár többnapos túrák keretében is, bor- és sajtkóstolókat szervezünk, vidámságot és aktivitást biztosítunk céges tréningekhez vagy baráti összejövetelekhez”- folytatja lelkesen Emese.

Bár vannak medveles-túráik is, aki csak a tőlük való félelemből nem vágna neki a Hargitának, ne maradjon otthon.

A srácok tapasztalatai alapján nem kell félni, hogy a medve holmi kíváncsiságtól vezérelve megkóstolna vagy üldözésbe venne bárkit, hiszen nagyon ijedősek. A biztonság kedvéért a vezetőknél mindig van medve spray, mellyel nem a túrázás közben megizzadt hónaljukat fújják be, hogy medveszagúak legyenek, hanem az esetleg elébük tévedő állat elriasztására szolgál. Eddig nem volt rá példa, hogy használni kellett. Sőt, Zsolti például jobban fél itthon a hegyekben, a kiszámíthatatlan vaddisznó módjára viselkedő vaddisznóktól.

Ajánljuk még:

 

Már követem az oldalt

X