Ünnep

Így adakozz karácsonykor, ha későn kaptál észbe!

Idén is megígérted magadnak, hogy a karácsony szelleméhez méltóan jótékonykodni fogsz. A december első fele viszont mintha egy pillanat alatt elrepült volna, neked pedig sem ingyenkonyhát felállítani nem volt időd, sem betlehemet nem építettél a helyi óvodának, de már a cipős dobozodat sem sikerült időben leadnod. Semmi baj, összeállítottunk egy listát a jótékonykodás 5 olyan formájával, amikkel a karácsony előtti napokban sem vagy elkésve, sőt, legtöbbjüket az ünnepek alatt és után is gyakorolhatod!

1. Állíts össze egy ruhacsomagot a rászorulóknak!

Biztosan akad a szekrényedben olyan ruhadarab, amit már időtlen idők óta nem viseltél, de mások még nagy örömmel hordanák. Az Üdvhadsereg, a Vöröskereszt és más karitatív szervezetek rendszeresen gyűjtenek ruhákat például a hajléktalanoknak, hozzájuk még beállíthatsz egy zsákkal.

Ha nem szeretnéd ezt a megoldást választani, akkor akár a közösségi médiában is meghirdetheted néhány fotóval, hogy mit lehet tőled ingyen elvinni.

A szerényebb körülmények között élő családoknak a tél és a karácsony különösen nehéz időszak, ezért annak a megoldásnak is sokan örülnek, ha nekik kell elmenniük egy csomagért.

2. Menj el egy idősek otthonába, kórházba, vagy készíts nekik valamit!

Sok idős emberhez karácsonykor sem érkezik látogató, ráadásul sokuk ágyhoz kötött, rosszul lát, hall, vagy más olyan problémával küzd, ami miatt nemcsak a magányt, de az unalmat is nehéz elűznie. Ugyanez igaz azokra is, akiknek kórházban kell töltenie a karácsonyt.

Felajánlhatod egy intézménynek, hogy bemész pár órára felolvasni, játszani, vagy csak beszélgetni, sétálni egyet az ott lévőkkel.

Ha erre nincsen lehetőség, akkor készíthetsz nekik valamit otthon, ami kicsit meghittebbé teszi a környezetüket. Ilyen lehet egy-két koszorú, vagy akár csak néhány papírdísz is – lehet, hogy neked nem tűnnek nagy dolognak, de egy sivár hálóteremben az ilyen apróságok is rengeteget számítanak.

3. Ajándékozz ételt!

Ezekben a napokban sok üzletben láthatsz önkénteseket álldogálni a pénztárak mögött, akik rászorulóknak gyűjtenek ételt. Ha csak bedobsz egy plusz lekvárt, száraztésztát, olajat a kosaradba, amit aztán odaadhatsz nekik, már azzal is sokat segítettél. Viszont biztos találsz valamit a spájzban is, amiből egyszer túl sokat vettél, vagy egyszerűen csak tudod, hogy a közeljövőben nem fogod felhasználni. Az ilyen tartós élelmiszereket szintén sok karitatív szervezet gyűjti, de az egész országban találhatsz élelmiszerdobozokat is, ahová beteheted őket, a rászorulók pedig elvihetik. Ilyenek többet között a Re-Formáló egyesület ételszekrényei, de egy sima google-kereséssel megtalálhatod a lakóhelyedhez legközelebbi lehetőséget. 

4. Állj meg egy hajléktalan mellett!

A jótékonykodás egyik legegyszerűbb, bármikor végezhető formája, ha egyszerűen csak megkérdezel egy hajléktalant, hogy szüksége van-e valamire.

Legyen nálad egy pár meleg zokni, alsónemű, valami nem romlandó élelmiszer, esetleg egy pokróc, és kérdezd meg tőlük, elfogadják-e.

Ha van feleslegessé vált, de használható telefonod, ajándékozd nekik, hogy tartani tudják a kapcsolatot a szociális munkásokkal, ellátószervezetekkel, diszpécserekkel, alkalmi munkaadókkal, ismerőseikkel. Ha már van nekik, felajánlhatod azt is, hogy feltöltöd egy kis pénzzel. Az utcán élők örülni szoktak egy jó könyvnek, BKV-jegynek is, valamint sokuk tart állatot, és szükségük van állateledelre, nyakörvre, pórázra. Ha nem teheted meg, hogy adakozz, akkor csak arra figyelj oda, hogy a még használható tárgyakat, megmaradt uzsonnát ne a kukába, hanem a kuka mellé tedd, így elvihetik onnan. Tégy így a visszaváltható üvegekkel is, hiszen sokuknak ez az egyetlen bevételi forrása. Használhatatlan, törött, lyukas dolgokat, viszont ne ajándékozz nekik, sem olyan élelmiszert, amit te magad már nem ennél meg!

5. Segíts az állatoknak!

Végül ne felejtsük el, hogy nemcsak az embereken, de az állatokon is szép dolog segíteni ilyenkor (is). Az állatmenhelyeknek mindig szüksége van pénzre, de ha nem így szeretnél jótékonykodni, akkor állateledelt is vihetsz nekik. Persze másra is szükségük lehet: kutyaházakra, építőanyagra, nyakörvekre – olyasmikre, amik talán neked akadnak otthon a pincében. Ha biztosra akarsz menni, nézd meg a kiszemelt menhely honlapját, vagy hívd fel őket, mielőtt beállítasz. Ha pedig úgy érzed, a pénztárcád sajnos túl szűk ehhez a fajta adományozáshoz, akkor felajánlhatod azt is, hogy megsétáltatsz egy kutyát. A menhelyen élő ebek sajnos nem mindig tudnak eleget mozogni, ezért bár az ilyesmi kis szívességnek tűnik, egy kennelben élő kutya mégis úgy fog rád nézni, mintha te lennél a Messiás.

A gazdátlan háziállatokon kívül segíthetsz a vadállatoknak is: a WWF-nél például hiúzt, tigrist, barnamedvét, farkast, jegesmedvét és óriáspandát is örökbe fogadhatsz – ami természetesen nem jelenti azt, hogy haza is viheted őket, de adományozással segíthetsz hozzájárulni a fennmaradásukhoz.

Ajánljuk még:

„Életem lényege: nem hasonlítani” – Marton Évával beszélgettünk

Az élet nagyáriájában nem fordulnak elő hamis hangok, hiszen csak az szólalhat meg, ami igaz és örökérvényű. Marton Éva világhírű szoprán élete és művészete a pleine voix a „tisztán éltem, híven szerettem” akkordjaira íródott, és bár befogadhatatlanul gazdag életművet kínál elemzésre kortársai és az utókor számára, sem művészetében, sem hétköznapi jelenlétében nem találunk benne harmóniaidegen hangokat. Különleges hangjával és egyéniségével mindenképpen, de beszélgetés közben még a pillantásával is tanít: koncentrálni, a fontosat látni, méltósággal őrizni a precízen szabott mércét. 

 

Már követem az oldalt

X