Ünnep

Időben kell fotóst találni. De mikor van az időben? – fotósválasztó kisokos esküvőkre

Jegyesfotózás, first look, kreatív fotózás, nyolc-, tíz-, tizenkét órás szolgáltatás a nagy napon. Az esküvői fotózás mára egy külön iparág. De mit érdemes fotósválasztásnál átgondolni? Hogyan keressünk? Milyen árakra számíthatunk? Egy esküvői fotós segít eligazodni az útvesztőkben.

Szüleim esküvőjén a 80-as évek végén egy barátjuk fotózott analóg fényképezőgéppel. Pénzt nem fogadott el érte, ezt adta nekik nászajándékba. Akkoriban nem létezett a kreatív fotózás mint fogalom és jól beállított csoportkép sem készült a násznépről. De az előhívott képek megvannak a polc mélyén és időről időre jó rájuk nézni. 

Mára komplett iparággá nőtte ki magát az esküvői fotózás, a helyszín és a catering után talán ez a legdrágább tétel. És tényleg nem mindegy, ki van a kamera mögött.

„Az esküvői fotózásban megvannak a különböző stílusok. A Moody az úgynevezett hangulatfotózás: sötét tónusok, kontrasztosabb képek jellemzik, míg a másik, a klasszikus irány, a fine art, mikor a világosabb színeken van a hangsúly. Lágyabb, kevésbé kontrasztos fotókat kell elképzelni” – kezdi Kriszti, az OK photo alapítója. Az ő segítségével igyekeztünk összegyűjteni, mire figyeljetek, ha fotóst kerestek a nagy napra!

  1. Szimpátia

Mindennek az alapja, hogy szimpatikus legyen a fotós. Utána kell nézni, hogy ki van, ki lesz a kamera mögött. Elsőként azt javasolja a szakértő, a képei alapján ismered meg a kiszemelted. „Nemcsak néhány fotót, hanem teljes sorozatokat célszerű átnézni. Legtöbben a kreatív fotókat teszik ki a honlapukra, közösségi oldalukra, de ebből nem tudod meg, hogy fotózná az illető például a templomi kivonulást.” Ha nem találsz elég fotót referenciaként, akkor ajánlatkéréskor külön akár egész sorozatokat is lehet kérni! 

eskuvoi-fotos-valasztas

 

  1. Hol keressünk?

Instagramja a legtöbb fotósnak van már, ott érdemes nézelődni, a Facebook már másodlagos felület. Sok fotós a TikTok-on is fenn van, ahova werkvideókat, storykat, képeket tesznek fel. Természetesen a saját weboldalak is megmutathatják, mire képes a szakember!

  1. Ismerősök ajánlása

„Fotózott a barátnőm esküvőjén, jófej, ügyes” – ha ilyesmiket hallasz, és megbízol az ajánló ítéletében, érdemes felvenni a listára a fotóst. A kapcsolatok, az ismerős ismerőse helyzetek sokat segíthetnek, bár ilyenkor se felejtsétek el átnézni az illető sorozatait! 

  1. Időfaktor

Időben kell elkezdeni keresgélni, ezt mindenki tudja. De mit jelent az időben? „Egy 2023-as nyári esküvőre már idén ősszel jó, ha elkezdünk fotóst keresni. Sőt, sok fotós már most a szezon közepén is meghirdeti az árait a következő évre, és ha igazán jók, elképzelhető, hogy nem lesz már hely náluk ősszel.”

  1. Több ajánlat

Nagyon fontos, hogy minden esetben több ajánlatot kell bekérni! „Szakmabeliként azt tanácsolnám, ne hagyjunk válasz nélkül egy fotóst, akkor se, ha nem őt választjuk. A negatív válasz is fontos” – mondja Kriszti.

eskuvoi-fotos-valasztas

 

  1. Személyes találkozó

Itt derül ki, belepasszol-e a fotós a pár elképzeléseibe – és fordítva. Ugyanis a fotósnak sem mindegy, kikkel szerződik. Kriszti szerint számára és kollégái számára is „fontos, hogy közelebb kerüljünk egymáshoz, lássam, hogy kinek mik az elvárásai. Kell, hogy meglegyen köztünk a kémia.”

  1. A nagy napon

Egy fotós akkor jó, ha tudja, mikor kell háttérbe vonulni. Például a szertartáson igyekezni kell észrevétlennek maradni. A szertartás után, illetve  a lagzi alatt viszont néha instruálni kell a násznépet – ő kell, hogy megmondja, hol készüljön a csoportkép, ki hova álljon. Ezt a feladatot sokszor átveszi a ceremóniamester vagy a vőfély, de a fotósnak is tudnia kell koordinálni. A lagzin pedig együtt kell működni a többi szolgáltatóval, például a DJ-vel, aki sokszor a fényekért, a világításért is felel.

eskuvoi-fotos-valasztas

 

Mennyibe kerül egy esküvői fotózás?

Mindenek előtt le kell fektetni magatok számára, hogy az esküvői büdzséből mennyit szántok a fotósra! Célszerű több fotóstól árajánlatot kérni, majd rangsorolni, hogy ár-érték arányban mi az, ami nektek megéri, és mi az, ami nem. A helyszín után általában a fotós a legnagyobb költség, a DJ/zenekar és a ceremóniamester még csak utána következik.

Minden évben van felmérés, hogy mennyi az átlagdíj az esküvői fotózáskor. Egy esküvői fotós blog szerint az országos átlag idén 150 ezer forintra (minimum 75, maximum 450 ezer forint) jön ki.

eskuvoi-fotos-valasztas

 

A gyakorlat szerint inkább magasabb, 200-250 ezer forint körüli ajánlat mondható átlagosnak Kriszti szerint. Ez tartalmaz 8-10 órás fotózást, szertartással, lagzival, kreatív fotózással, majd az utómunkát és a képek megosztását a párral. A 8-10 órás csomag esetén minimum hatszáz képet szokott kapni a pár. Tizenkét óra aktív fotózás a maximum, annál többet nem igazán vállal senki.

„Két fotós között simán lehet akár 100 ezer forintos eltérés is. Ilyenkor azt kell átgondolni, ha a kedvezőbb árat választod, azt másra (ruha, dekor, buli) fel tudod, fel akarod-e használni.

Százezer forintért manapság maximum egy háromórás mikroesküvőt vállalnak a fotósok.

Általában 8-10 órára szerződünk. Hajnal egy óra utánra már nem feltétlenül van értelme fotóst fizetni, akkor már nem biztos, hogy készül olyan fotó, amit a nagyközönség is látni szeretne” – tanácsolja.

Vannak olyan fotósok, vagy fotós-videós párosok, akik eleve ketten dolgoznak. Ez mindig felviszi az árat. Videóssal együtt már inkább 300 ezertől fölfelé kell számolni. „Hallottam egy török-magyar esküvőről, ahol 600 vendég volt, oda biztosan kell is a két fotós, de ha százfős a vendégsereg, akkor elég lehet egy is. A felső kategória, fotós és videós esetén, lehet akár 700-800 ezer forint is” – magyarázza Kriszti. Hozzáteszi: ha mindenképp videóst is szeretnénk, nem árt fotós-videós párost keresni, akik mindig együtt dolgoznak. Ebből anyagilag jobban ki lehet jönni, mintha külön-külön keresed a szolgáltatókat. Az összeszokott páros nagy előnye, hogy nem zavarják egymás munkáját, nem mozognak bele egymás képeibe, és egységes stílus, egységes színek lesz a végeredmény.

eskuvoi-fotos-valasztas

 

Jegyes, kreatív, first look – mi micsoda?

Ma már sok pár jegyesfotózást is kér, amit több szolgáltató ajándékba, bónuszként ad. Ez akár hónapokkal az esküvő előtt is elkészíthető, a képeket pedig fel lehet használni dekorációnak, vagy akár az esküvői meghívóhoz is. „Ilyenkor megismered a párt, ők is téged, ezután még elállhatnak a szerződéstől. A párnak is megnyugtató, mert látják, mire számíthatnak az esküvőn” – mondja Kriszti.

A kreatív fotózás általában az esküvő napján a szertartás után, a lagzi előtt történik, ilyenkor elvonul külön fotózkodni a házaspár. A vendégek meg várnak… Pont ezért előfordul, hogy valaki a kreatívot másik napra kéri, de ez a lehetőség szinte minden fotósnál feláras. Hátránya, hogy nem adja vissza az aznapi hangulatot, ugyanakkor új lehetőségeknek ad teret és időt. „A külön napi kreatívot azoknak ajánlom, akiknek kevés az aznapi rövidebb páros fotózás és szeretnének egy bővebb albumot kapni csak kettejükről” – mondja Kriszti.

eskuvoi-fotos-valasztas

 

Ha a kreatív fotózás az esküvő napján van, nem célszerű azt a szertartás előttre időzíteni, mert a párok olyankor izgulnak, bennük van a drukk, és így a fotók sem lesznek természetesek. Az „igen” kimondása után már sokkal felszabadultabb a pár, így a fotózás is lazább. Nem utolsó szempont, hogy a naplementéhez közeledve szebbek a fények. Ilyenkor van az arany óra (a napnyugta előtti utolsó óra) is, amit jó kihasználni.

„Fotósként az egyik személyes kedvencem a »first look«, vagyis az első találkozás, még a templomi, vagy polgári ceremónia előtt először megpillantja egymást a menyasszony és a vőlegény” – teszi hozzá. És egyet is értünk: nem egy család kedvence lesz ez a fotó hosszú éveken át...

Fotók: OK photo

Ajánljuk még:

Az ünnep vasárnapjai: virágvasárnap, húsvétvasárnap és fehérvasárnap

Az ünnep nem pillanatok halmaza, hanem folyamat, áramlás – jó benne lenni és figyelni, ahogy fő tematikáját többféle formában jeleníti meg. Erről szólnak néphagyományaink. Legnagyobb sátoros ünnepünk – a húsvét – a megtisztulás, az újjászületés és a megújulás gesztusait rendezi különféle variációkba – tájegységek szerint. Három fő vasárnapja e témakör feldolgozásának gazdag tárházát vonultatja fel. Idézzük fel a legfontosabbakat!

 

Már követem az oldalt

X