Ünnep

Egy falunyi adventi kalendárium: így hozhat össze egy települést az advent

Még gyerek voltam, amikor utoljára volt adventi naptáram. Aztán kinőttem belőle, később pedig nem láttam értelmét annak, hogy egy édességet 24 darabra osztva egyek meg, ha egyszer megehetem egyben is. Ám amikor tavaly szembejött velem a kisvárosunk adventi kalendáriumhoz kapcsolódó szokása, azonnal felébredt a bennem szunnyadó gyerek. Ti hallottatok már az élő adventi kalendáriumról? Szuper jó, ne maradjatok ki belőle!

A lényege tulajdonképpen az, hogy önkéntesen lehet jelentkezni a szervezőknél, vállalva azt, hogy egy adott napon (december 1-jétől 24-ig) díszbe öltöztetjük az utcafronti ablakot úgy, hogy a kapott szám is jól látható legyen. Amikor rajtunk a sor, vagyis elérjük december azon napját, amelyiket nekünk sorsoltak, kigyulladnak a fények. Persze a már bekapcsolódó ablakok díszei az adventi időszak végéig minden nap kigyúlnak. Mindenkinek gondoskodnia kell róla, hogy kora reggeltől késő estig ki legyen világítva az ablak azért, hogy az utcákat járó Számvadászok megleljék az összeset.

Kik azok a számvadászok?

Azok a lelkes csapatok, akik beneveznek az adventi ablakok megkeresésére. Önmagában már az nagyon vicces, hogy minden csapat igyekszik a karácsony szellemében nevet kreálni: nálunk Üstökös és Rudolf tényleg az utcákat járja a decemberi hideg estében!

Minden nap reggelén kikerülnek a térképek egy zárt csoportba, amelyeken nagyjából megmutatják, merre kell keresni az aznapi ablakokat, így senkit sem fenyeget az a veszély, hogy kudarcélménnyel zárja az estét. A Számvadászoknak fotót is kell kattintaniuk a megtalált ablakokról, amit aztán beküldenek a szervezőnek. Az adventi időszak végén pedig a legtöbb fotót beküldő csapat kap valamilyen ajándékot.

Nálunk annyira népszerű az adventi kalendáriumnak ez a formája, hogy nemcsak egy, hanem 3-4 kalendáriumnyi résztvevő van, hogy senki se maradjon ki a jóból!

Miért működik ebben a karácsonyi csoda?

Mert működik. A legnagyobb grincsek is ellágyulnak, és kíváncsian keresgélik a kivilágított, kidíszített ablakokat. Nemcsak a gyerekek, a felnőttek is borzasztóan élvezik. Engem például arra az időszakra emlékeztet, amikor autóval mentünk haza a mamáéktól, és a bátyámmal számoltuk, hogy ki talál több kivilágított karácsonyfát az utca felénk eső oldalán. Nem is az volt a lényeg, hogy ki nyer, hanem az, hogy milyen sokféle és sokszínű karácsonyfa fényét láttuk átszüremleni az ablakokon.

Kicsit olyan volt, mintha beleselkedtünk volna mások ünnepébe. Afféle árnyékfilmként figyelhettük meg mások esti életét. A fotelből tévéző embereket, a vacsorára terítő családokat, és azon is mindig elámultam, hogy milyen változatos az, hogy az emberek melyik szobába teszik a karácsonyfát. Izgatta a fantáziámat, hogy náluk vajon mi kerül majd a fa alá.

Sejtelmessé teszi a titkolózás

Már novemberben mindenki tudja, hogy lesz adventi kalendáriumozás decemberben. Nem szabad elárulni senkinek, hogy jelentkeztél-e, és a napodig tervezgetsz, inspirálódsz, hogy aztán előző este feldíszítsd az ablakodat.

Hát nem pont olyan ez, mint a karácsonyfa-díszítés, amit önjelölt angyalként próbálsz a legnagyobb titokban kivitelezni a gyerekeid tudta nélkül?

Ez egy közösségi élmény

Nagyon szeretem, hogy sokan nem állnak meg az ablak dekorálásánál, hanem üzenetet hagynak odakint az előttük elhaladó Számvadászoknak, hogy bújjanak be, mert a belső udvarban finom forralt bor, tea vagy más finomság vár rájuk. A beszélgetés, közös vacogás, és a süteménymajszolás az, ami igazán teljessé teszi ezt a kedves szokást. Mások pedig egyszerűen csak a kapu elé tesznek ki egy tálca süteményt.

Nekünk az idei lesz az első

Már tavaly hallottam róla, de akkor éppen felújítottunk, és semmi energiánk nem maradt volna a dekorálásra. Idén viszont azonnal jelentkeztünk, és nagyban tervezgetjük, hogy milyen lesz az ablakunk. Az üresjárataimban a Pinteresten lógok, szorgalmasan mentegetem a képeket, hiszen jövőre is jól jön pár ötlet. Néhány tippet hozok nektek is, hogy ha idén nem is vesztek ilyesmiben részt, jövőre legyen mihez nyúlnotok!

Ha pedig nálatok nincs ilyen szokás, akkor vedd a kezedbe az irányítást, és kezdd el a szervezést te!

Játssz a sziluettekkel!

Bevált módszer, hogy papírból alakzatokat vágunk és az ablakra ragasztjuk, amivel gyönyörű téli tájat, de akár kikönyökölő mikulás-figurát is az ablakra lehet varázsolni. Ha jól megvilágítjátok, akkor klassz látvány tárul majd a Számvadászok szeme elé.

Ha igaz árnyékolómágus vagy, akkor akár 3D hatású jelenetet is létre tudsz hozni a papírok megfelelő rétegelésével, de ez már komolyabb vágási és tervezési technikát igényel. 

Én azt mondom, hogy ragadj papírt és ollót, és hagyd, hogy a karácsony szelleme vezessen!

Elő a krétafilccel!

A krétafilcet szeretem használni, mert kalligráfiázom is, így jól ismerem, mint kreatív eszközt. Ablaküvegre nagyon jól fog, látványos dekorációt lehet vele készíteni, csak a fantáziátok szab ennek határt! A dán stílusú házsor mesebeli hangulatot fog sugározni, de a girland lógó gömbdíszekkel, koszorúval, karácsonyi feliratokkal is telitalálat! A krétafilc tartósan fent marad, viszont könnyen le is takarítható, így a gyerekeknek is szuper program!

Tegyél a kirakatba mindent, ami karácsonyi!

Építs karácsonyi falut az ablak belső párkányára kartonból vagy dobozokból, lógass karácsonyfadíszeket a plafonról, tegyél ki óriási koszorút, gyertyatartókat. A külső ablakpárkányt is felöltöztetheted fenyőágakkal, figurákkal. 

Lépj túl az ablakkereten!

Nem mindenkit lehet beszorítani az ablak adta keretek közé, és sok jelentkezőnek nincs is utcafronti ablaka, amire jó lenne a rálátás, így aztán tényleg végtelen lehetőség áll előttünk! Van, aki a tuját öltözteti fel mikulásnak, van, aki a bejárati ajtót, más fából eszkábál karácsonyfát számmal, de nagyon szeretem a ház falára felaggatott régi korcsolyákat és koszorúkat is díszvilágítással.

+1 Kedveskedj finomságokkal!

Én biztosan fogok sütni valamit, amit kiteszek, szerintem ezzel lehet igazán kifejezni az ünnep melegét. Hiszen nem kell nagy dolgokra gondolni, ha ajándékot szeretnél adni valakinek. Az esti hidegben nincs nagyobb ajándék egy pocakot és kezet melengető friss mézeskalácsnál, és néhány kedves szónál.

Ajánljuk még:

„9000 féle ásvány- és gyógyvizet tartalmaz a gyűjteményem” – Nádasi Tamással beszélgettünk

Életünk egyik alapfeltétele – a víz – térségünkben még bőséggel áll rendelkezésünkre, és csak akkor kap külön figyelmet részünkről, ha elapad, ha szárazság sújtja termőföldjeinket, vagy egy-egy természeti katasztrófa kapcsán. Tulajdonképpen nem is igazán ismerjük ezt az őselemet, hiszen a környezetismeret tankönyvek is csak evidenciaként emlegetik. Nádasi Tamással, az Aquaprofit Tervező és Építő Zrt. elnökével többek között arról is beszélgettünk, hogy miként tudnánk megtartani rendelkezésre álló vízkészleteinket, és hogy mi minden derül ki 9000 darabos ásványvíz-gyűjteményéből.

 

Már követem az oldalt

X