Ünnep

Aromapanoráma karácsonyra: ismeretlen illatok, amelyek elvarázsolnak

Narancs, fahéj, szegfűszeg és fenyő. A négy legismertebb ünnepi illat. Talán amióta csak emlékszünk, ezek azok az esszenciák, amelyekre a karácsony közeledtével legjobban vágyunk. Pedig a repertoár ennél sokkal színesebb. Számos olyan szín, forma és illat lengte körül a karácsony szellemét, amelyet mára már talán el is felejtettünk, pedig egykor meghatározó szerepük volt az ünnep fényének emelésében.

Ánizs

Az utóbbi években háttérbe szorult, pedig gyermekteák összetevőjeként, aprósütemények és cukorkák ízesítőjeként gyakran találkozhatunk vele – sokszor észrevétlenül. Kellemes, édes-fűszeres illata a karácsonyi hangulat kellemes kiegészítője lehet, ezért a téli estéken kortyolgatott teákba érdemes beletenni egy csipetnyi ánizst is. Jó hatással van az emésztésre: csökkenti a felfúvódást és a teltségérzetet, szélhajtó és görcsoldó tulajdonságai vannak. Az ánizs emellett kitűnő nyákoldó, köptető és köhögésenyhítő is. A lakás illatosításakor érdemes egy kellemes illatkompozíció részeként alkalmazni, mert önmagában sokaknak szokatlan, túl intenzív lehet. Kiválóan illik hozzá a narancs-, mandarin- és fenyőillat is.

Mandarin 

A gyümölcsök közül az alma és a narancs az egyeduralkodók, pedig a mandarin tökéletes társunk lehet az ünnepek alatt (is). A mandarin illóolaja a legerőteljesebb nyugtató- és szorongásoldó hatású illóolajok közé tartozik, de a limonénnek köszönhetően antimikrobiális tulajdonsággal is rendelkezik. A terméshéjból kinyert olajat feszültség és idegesség okozta álmatlanság, szorongás, illetve fokozott izgatottság megszüntetésére szokták alkalmazni, de tökéletes lehet egy nyugtató ünnepi masszázsolajba csepegtetve, vagy illatossá teheti az esti forró fürdőnket is. Tökéletesen illik a fahéjhoz, szegfűszeghez, fenyőhöz, használjuk bátran!

Menta 

Sokan már elfelejtették, de a menta egy igazi téli és egyben ünnepi illat. Gyümölcsös vagy éppen édeskés aromákkal keveredve egyszerre hozhatja el a melegséget és a felfrissülést a testnek és léleknek egyaránt. A bors- és fodormenta kiváló kiegészítője lehet az ünnepi készülődésnek – én mégis inkább a borsmentát ajánlanám. Mandarinnal és naranccsal, de még almaillattal is igazán különleges élmény. A csokoládéval is jó barátok: egy mentával fűszerezett csokoládés brownie narancsszósszal a család egyik kedvenc ünnepi desszertje lehet.

Mirha és tömjén

A mirhát és tömjént a világ minden táján templomokban használták, a régi Perzsa Birodalomban pedig a nők testének illatosítója volt. A mesés kelet növényei igazi luxuscikknek számítottak akkoriban: nem csupán a különböző vallásos szertartások elengedhetetlen kellékei voltak, hanem gyógyhatású készítmények alapanyagai is.

„A csillag, amelyet láttak feltűnésekor, előttük ment, amíg meg nem érkeztek, és akkor megállt a fölött a hely fölött, ahol a gyermek volt. Amikor meglátták a csillagot, igen nagy volt az örömük. Bementek a házba, meglátták a gyermeket anyjával, Máriával, és leborulva imádták őt. Kinyitották kincsesládáikat, és ajándékokat adtak neki: aranyat, tömjént és mirhát” – olvashatjuk Máté megemlékezését Jézus születéséről. A tömjén az emberiség egyik legősibb kereskedelmi- és luxuscikke volt, így nem véletlen, hogy a bölcsek értékes ajándékai között is helyet kapott. Az aromaterápiában a mentális ellazulás elősegítésére és fejfájás kezelésére alkalmazzák, ízületi gyulladáscsökkentő hatását pedig számos kutatás bizonyítja. 

A napkeleti bölcsek Jézusnak szánt másik ajándéka, a mirha a Földközi-tenger keleti partvidékén és Szomáliában őshonos szomáliai balzsamfa kérgéből kifolyó és levegőn megszilárduló, 2-10%-os illóolajat tartalmazó gyanta. A mirha az indiai ajurvédikus orvoslásban szájüregi fekélyek, gyulladások és afta helyi kezelésére alkalmas. A kínai orvoslásban sebgyógyításra, mozgásszervi fájdalom enyhítésére és aranyér kezelésére használják. Illata édes, enyhén pézsmaillatú, melengető. Érdemes újra felfedeznünk!

Kardamom

Bár a mézeskalácsfűszerek gyakori összetevője, önállóan kissé megfeledkeztünk róla. Pedig a kardamomos illóolaj különleges és összetéveszthetetlen illatával igazi csodát képes teremteni. Azonkívül, hogy jellegzetes ízt ad az ételeknek, illóolaja számos problémára nyújt segítséget. Kedvezően befolyásolja az emésztőrendszert, emellett egy lelkileg is támogató olaj. Illata fűszeresen édes, balzsamos. A kardamom átmelegít, életerővel tölt fel, fokozza a szerelmi vágyat, és frissíti az elmét. Rugalmassá teszi a bőrt. Citrommal kombinálva frissítő téli hatást kelt.

Persze a megszokott párosítások tökéletes kísérői az ünnepeknek, de nem árt újra felfedezni azokat a növényeket sem, amelyek legalább olyan értékkel bírnak, mint slágerlistás társaik. A fenti válogatásunkon túl szeretettel ajánljuk még a körtét, birset, hibiszkuszvirágot, szederlevelet, borostyánt és a különféle fenyőfajták felfedezését, mert minden új illatélménnyel szélesebbé válik érzéki élményeink tárháza.

Ajánljuk még:

 

Már követem az oldalt

X