Mentás almakrémmel töltött fánk

Gasztro

Mentás almakrémmel töltött fánk

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 2,5 dkg élesztő
  • 2 egész tojás + 2 sárgája
  • 2 kk só
  • 3 kk cukor
  • 2,5 dkg zsír
  • 25 dkg mentás almakrém
  • 4 kk méz
  • 1 kk őrölt fahéj
  • 35 dkg alma
  • porcukor szórásra

Elkészítés: 

A élesztőt egy kis tejben elvegyítjük egy tojással és csipet cukorral, majd felfuttatjuk. Közben előkészítjük a lisztet. Középen fészket készítünk, sót, cukrot egy egész tojást, két tojássárgáját teszünk bele, majd hozzáadjuk a felfutott élesztőt is. Az egészet összedolgozzuk, közben olvasztott zsírt adunk hozzá. Hólyagosra dolgozzuk, és kelesztjük körülbelül 30 percig. Ez idő alatt megtisztítjuk az almát, és apró kockára vágjuk. Serpenyőben vagy tepsiben mézzel karamellizáljuk, őrölt fahéjjal fűszerezzük.

Kihűlés után elkeverjük mentás almakrémmel. A megkelt tésztát ujjnyi vastagságra nyújtjuk, kiszaggatjuk, közepébe helyezzük a tölteléket, majd bezárjuk, formázzuk és pihentetjük.

Felmelegített olajban kisütjük, mint a farsangi fánkot, és fahéjas porcukorral meghintve tálaljuk. Díszíthetjük almachipsszel és mentával is.

Ajánljuk még:

Fenyőfaíz, méhbalzsam és popcorn-tea. Tudod, mi a közös bennük?

Sosem voltam nagy teafogyasztó, de amikor a gyógynövények felé sodort az élet, szinte adta magát, hogy a teák rendkívül színes és izgalmas világába is belekóstoljak. Először sok citrommal és mézzel, majd kevesebb citrommal, méz nélkül, ma pedig már ízesítés nélkül, a gyógynövények maximális egyediségét és hatását kiélvezve kortyolgatom őket, és fedezem fel az egyre különlegesebb és izgalmasabb teafüvek és gyógynövények megunhatatlan világát.