Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 2,5 dkg élesztő
- 2 egész tojás + 2 sárgája
- 2 kk só
- 3 kk cukor
- 2,5 dkg zsír
- 25 dkg mentás almakrém
- 4 kk méz
- 1 kk őrölt fahéj
- 35 dkg alma
- porcukor szórásra
Elkészítés:
A élesztőt egy kis tejben elvegyítjük egy tojással és csipet cukorral, majd felfuttatjuk. Közben előkészítjük a lisztet. Középen fészket készítünk, sót, cukrot egy egész tojást, két tojássárgáját teszünk bele, majd hozzáadjuk a felfutott élesztőt is. Az egészet összedolgozzuk, közben olvasztott zsírt adunk hozzá. Hólyagosra dolgozzuk, és kelesztjük körülbelül 30 percig. Ez idő alatt megtisztítjuk az almát, és apró kockára vágjuk. Serpenyőben vagy tepsiben mézzel karamellizáljuk, őrölt fahéjjal fűszerezzük.
Kihűlés után elkeverjük mentás almakrémmel. A megkelt tésztát ujjnyi vastagságra nyújtjuk, kiszaggatjuk, közepébe helyezzük a tölteléket, majd bezárjuk, formázzuk és pihentetjük.
Felmelegített olajban kisütjük, mint a farsangi fánkot, és fahéjas porcukorral meghintve tálaljuk. Díszíthetjük almachipsszel és mentával is.
Ajánljuk még: