Ünnep

Csupa csoda, csupa csillogás: fedezd fel Budapestet ünnepi pompájában

Az ünnepi fénybe öltözött utcák arany szalagként fogják össze a csillogó belvárosi helyszíneket: ahogy a díszek a karácsonyfán, úgy ragyognak e nemes helyek Budapesten. Lépjünk ki a hétköznapokból, és csodáljuk meg az aranyló tereket egy vezetett séta erejéig!

Az elegancia, a gazdagság színe: az arany. Hozzátartozik az ünnepeinkhez, benne a halhatatlanság, a dicsőség, a bölcsesség. Az arany fényt és kincset jelez: aranyérmékkel teli ládikót, aranyhalat, aranydiót a fenyőfán. Ennek az ünnepi csillogásnak a felemelő érzését villantja fel két röpke órára az Imagine ünnepi sétája a ragyogó belvárosban. Olyan helyek tárulnak fel közben, amelyekben tobzódik az arany és a mese. Van benne aranyfüst, ehető arany, aranyfonál és aranyifjak, csupa csoda, csupa csillogás.

A séta helyszíne nem más, mint az egyik legszebb sugárutunk, az Andrássy út. Bérpalotákkal indul a nyüzsgő belvárosból, majd tágul, lazul, zöldül, és villákkal szegélyzett fasorrá terebélyesedve torkollik a múzeumok vigyázta Hősök terébe.  A XIX. század eklektikus építészetének csúcspontja a sugárút, stílusok galériája a Lánchídtól a Városligetig, ahogyan azt egykoron már Kossuth Lajos is megálmodta. Büszkék lehetünk rá, hogy a történelmi környezetével együtt a Világörökség része, és hogy az úttest kérge alatta a kontinens első földalattija, a Milleniumi Földalatti Vasút fut.

Évek óta pompás ünnepi világítást kap a sugárút, már végignézni is gyönyörűség. Elképzelhetjük, milyen lehetett az a békebeli, régi karácsony, amikor a boltok kirakataiban megjelentek a mézeskalácsok, az emlékkönyvek, hintalovak, amikor már fenyőfákat állítottak a módos lakásokban, és csillogó ajándékcsomagokkal igyekeztek hazafelé a kalapos urak. A felsorakozó paloták ma a főváros talán legdrágább boltjait rejtik. Ugyan kevesek kiváltsága, hogy itt vásároljanak, de nézni szabad, és akadnak olyan helyek, ahová betérni is érdemes.

Ilyen a Belvedere márkabolt, a Herendi Porcelánmanufaktúra kiemelt üzlete. Herenden közel kétszáz éve készülnek a kézzel festett porcelán alkotások, amelyekből ebben az elegáns boltban szép ízelítőt kaphatunk. A porcelánt régen „fehér aranynak” nevezték, kiváltság volt birtokolni: a herendi darabok aranyozott mintái különleges hatással emelik ki az egyedi festés szépségeit.

A ragyogó sugárúton kivilágítva tárul elénk az Operaház, amely március óta újra teljes fényében, vagy talán még annál is jobban ragyog! Az építészet és a kultúra iránt fogékony látogatók megismerhetik, miként született újjá az opera- és balettjátszás fellegvára, hogyan nyerték vissza eredeti fényüket az épület csodás terei, és milyen korszerű újítások várják az előadásokra érkező közönséget! Például a karácsonyi készülődés elengedhetetlen darabjára, Csajkovszkij Diótörőjére.

A séta során bekukkantunk a régóta bezárt Párizsi Nagyáruházba, a lélegzetelállító Lotz-terembe. Nekem kislányként óriási élmény volt az akkor éppen Divatcsarnok nevet viselő áruház, mert ilyen formabontó üzletet sosem láttam még addig. A Lotz-terem akkor kissé kopottasan nézett szembe a vásárlókkal, időről-időre ott tartották a téli és a nyári leértékeléseket. Az áruház és a freskókkal ékes terem regénybe illő sorsát megismerve eltűnődhetünk, milyen élet lehetett itt, amikor aranyifjak szórakoztak benne, amikor legendás kávézóként zongoramuzsika mellett üldögélhettünk és kortyolhattuk a feketét. Vajon mit hoz a jövő, lesz-e új aranykora a sugárút eme ikonikus épületének?

„Ó, mint imádlak, mint szeretlek,
csordultig szívem bálványa, Pest,
ha rámfuvall százszínű lelked,
a vér eremben újra pezsg.”

Kosztolányi Dezső

A séta élményei közül nem maradhatnak ki az ízek, hiszen ezek a város hangulatához szorosan hozzátartoznak. Az egykor Kis-Gerbeaudnak hívott Művész Kávéház a XIX. század vége óta közkedvelt találkozóhelye az Operaház és a környéke híres művészeinek és közönségének, az írótársadalomnak, a környék lakóinak. 120 év történelmének hangulata lengi be, a „boldog békeidők” atmoszférája a belépőt máris rabul ejti: végigsimíthatjuk Mándy Iván egykori törzsasztalát, ahol Kossuth-díjas írónk, a Csutak és a szürke ló szülőatyja legendássá tette a „presszót”, a tündéri presszós lányokat. A levegőbe szimatolva a jó kávé gőze mellett selymes süteményillatot vélünk felfedezni, ami nem csoda. A mestercukrászok élen járnak itt az új süteménykreációk felfedezésében és a hagyományos, eredeti receptek elkészítésében. A különleges környezet extra finomságot kínál.

És akkor lépünk egy nagyot: térben csak néhányat, időben azonban több mint 100 évet, mert vár egy már elbűvölő cukrászda, extravagáns kínálattal. A Sugar! Budapest egyik legjobb design cukrászdája, ahol 2008 óta válogathatunk közel kétszázféle édességből. Mint Alice Csodaországban, máris úgy érzi magát a betérő. A nyalókák, gumicukrok, különleges fagyikelyhek, macaronok, tejberizsek és sütemények között csak forog az ember, mint egy bohókás álomvilágban, választani pedig szinte lehetetlen. Meseszerűek az ünnepi torták, újra gyerekké válunk – ebben az édes földi paradicsomban már valóban minden ünnepi pompában ragyog. Természetesen a meglepetés kóstoló itt is kihagyhatatlan.

A séta az élet legemberibb életütemét fejezi ki. Aki sétál, nem akar eljutni sehová, mert ha célzattal és úti céllal ered útnak, már nem sétál, csak közlekedik. A sétáló útközben, minden pillanatban megérkezett a séta céljához” – vallja Márai Sándor. És igen,

az ünnepekbe is bele kell sétálni,

nem rohanni, hanem meg-megállni, rácsodálkozni. Egy rövid időre magunk mögött hagyni a világ szürkeségét, a mindennapokban észrevenni a csillogást, összegyűjteni belőle életünk maréknyi aranyát. Az Aranyló Budapest tényleg bearanyozza a napot, közelebb hozza az ünnep varázsát, és ha akarod, ajándékba is adhatod.

Fotók: Halmos Monika @rozsakunyho

Ajánljuk még:

5 hétvégi program, amelyen mi is szívesen részt vennénk

Április első hétvégéjén zárjuk a húsvéti ünnepkört, fehérvasárnappal. Sok család számára azonban az idei húsvétból már csak némi sonka- és tojásmaradék, esetleg egy falásnyi kalács maradt – az is inkább csak emlékeztetőül, hiszen a tavasz jócskán kínál új lehetőségeket kikapcsolódásra, szórakozásra. A széles hazai választékból néhány programot válogattunk mindazoknak, akik kedvük támad kimozdulni. Természetesen csakis olyanokat, amelyeken mi is szívesen részt vennénk.

 

Már követem az oldalt

X