Ünnep

7 tuti ötlet protokollajándékozáshoz

Akár szeretetből, akár illemből ajándékozunk, érdemes tisztában lenni az ajándékozott szeretetnyelvével, mert az nagyban megkönnyíti a dolgunkat, hogy ajándékunk tényleg személyes és örömöt okozó legyen. Ha pedig nem igazán ismerjük azt, akinek az ajándékot szánjuk, vannak bizonyos típusajándékok, amikkel nehéz mellélőni. 

Az ajándékozáshoz számomra nem kell alkalom, inkább ihlet és lehetőség. Ha meglátok valamit, ami épp passzol egy szerettemhez, akkor nem várok egy nevezetes napra, mert lehet, hogy addigra el is múlik az aktualitása vagy a jelentősége. Éppen ezért ünnepi alkalmakra általában élményt, időt vagy valami apróságot ajándékozok. 

Számomra az nem igazi ajándékozás, ha olyat veszek a másiknak, amire úgyis szüksége van. Nekem az ajándék a kedveskedésről, nem pedig a praktikumról szól. De persze ahogy a sláger szól: „mindenki másképp csinálja”. 

Vannak viszont protokolláris ajándékozási kötelezettségek is, amelyek nem a személyes, mélyen ismert kedvességről szólnak. Olykor az illető személyesebb ismerete nélkül kell tárgyi ajándékot prezentálnunk. Ilyenkor jól jönnek azok az ajándékötletek, melyek univerzálisak, még véletlenül sem személyeskedők, és lehetőség szerint mindenki tud neki konszolidált módon örülni.   

Kézműves kozmetikumok 

Ezek a termékek ízlésesek, szépek, egyedileg, általában több természetes összetevőt tartalmaznak és kézzel készülnek, ami ad egy személyesebb töltetet az ajándéknak. Ráadásul a megajándékozott célszemélyen túl egy hazai kisvállalkozót
 is boldoggá teszünk a vásárlásukkal.     

Felkapott, trendi termékek 

Mindig vannak olyan aktuális slágertermékek a szépségápolásban, amiket sokan szeretnek, vagy trendiségük miatt szívesen kipróbálnának. Ha kicsit nagyobb a költségvetés, egy ilyen ajándék azért telitalálat, mert ha nem is az ajándékozott, de valaki annak környezetében biztosan örülni fog neki. Ez már lehet általánosabb termék: hajápoló, smink, arctisztító eszköz, a lényeg, hogy itt a trendhullám ad biztosítékot az örömre. 

márkás termék

 

Könyv 

Az örök klasszikus. Még ha valaki nem is szeret olvasni, könyvnek nem lehet nem örülni. Ráadásul rengeteg olyan ismeretterjesztő könyv van a piacon, amely általános témáival szintbe bárkit meg tud szólítani. Idén sok arcápolással foglalkozó könyv is felkerült a könyvesboltok polcaira, amikből válogathatunk.
 

Ajándékkosár 

Gasztronómiai ritkaságok (pl. izgalmas fűszerek és különleges teák), apró konyhai vagy irodai eszközök, szokatlan csecsebecsék – ezek mind olyan dolgok, amelyek kimozdítják az illetőt a komfortzónájából, esetleg nem is merne magának megvenni egyet s mást. Az is ajándék, ha új élményeket, tapasztalatokat adhatunk a holmik révén.
 

Játék 

Társasjátéknak mindenki örül – ha más nem, a családja, barátai miatt. Nyugodtan lehet társasjátékokat is ajándékozni visszahozva egy kis gyermeki karácsonyi hangulatot. Ezer téma, tematika, és ötlet közül választhatunk. Az én személyes kedvenceim az önismereti és pszichológiai témájú társasok, melyekkel jobban megismerhetjük egymást. Szóval ha nyitnánk az eddig annyira nem ismert ajándékozott felé, akkor egy jól irányzott játékkal meg is hívathatjuk magunkat egy közös alkalomra, hogy jobban megismerjük egymást, akár családostul. 
 

Vásárlási utalvány 

Személytelen ugyan, de praktikus. Vannak az életben megúszós történetek, és ez az egyik, de senki ne bánja, a szíve mélyén mindenki örül egy ilyennek, mert olykor a legjobb dolog magunkat megajándékozni.
 

Ajánljuk még:

35 éve gondoskodnak a hagyományos mesterségek továbbadásáról – a Kaptár Egyesület inspiráló története

Fiatal korában, a műszaki rajzok készítése közben még eszébe sem jutott, hogy valamikor, a távoli jövőben egy teljesen más területen kamatoztathatja kézügyességét és kreativitását. Aztán jött egy ötlet, megépült az első kemence, és ez elindított egy teljesen új életet, aminek középpontjában a mézeskalácsok és a népművészet hagyományainak ápolása áll. Turós Jánossal, a Kaptár Egyesület elnökével beszélgettünk mesterségekről, népművészetről és a fiatalabb generációk bevonásáról.

 

Már követem az oldalt

X