Ünnep

10 mód, ahogyan karácsonykor adományozhatsz

Ha a karácsony a szeretet ünnepe, miért ne terjeszthetnénk ki ezt a szeretetet a családi és baráti kötelékeken túlra? Cikkünkben a teljesség igénye nélkül gyűjtöttünk össze olyan lehetőségeket, amelyek keretében mi magunk is segíthetünk a rászorulókon, akár pénzzel, élelmiszerrel, játékkal vagy csak a két kezünkkel. Ez természetesen egy szubjektív válogatás, sok ezer módja van még a rászorulók támogatásának.

Karácsonykor együtt a család, közösen esszük a bejglit és a sülteket, együtt díszítjük a fát és bontjuk ki az ajándékokat, ugye? Nem árt tudatosítani magunkban, hogy ha nálunk is így fest az ünnep, szerencsésnek mondhatjuk magunkat. Nem mindenki engedheti meg magának, hogy ajándékot vegyen családtagjainak karácsonykor, hiszen tízezreknek még az is óriási erőfeszítésükbe kerül, hogy heti egyszer meleg étel legyen az asztalon. Most segíthetünk nekik.

A gyerekeknek

A 137 országban működő SOS Gyermekfalvak programjai gyerekeket és felnőtteket is segítenek, küldetésükhöz tartozik, hogy „a nálunk élő gyerekek érzelmi és fizikai biztonságban nőjenek fel, egészséges kapcsolataik és kötődéseik legyenek, megszerezzék mindazt a tudást, amivel később megerősödve, magabiztosan helyt tudnak állni a felnőttek világában. Hiszünk abban, hogy fordíthatunk a sorsukon.” Nevelőszülői hálózatot, átmeneti otthonokat és Ifjúsági Házakat működtetnek, felkészítik a fiatalokat az önálló életre, és fontos szereplőként működnek közre a gyerekjogok érvényesítésének ügyében. Ha segíteni szeretnénk nekik, lehetőség van havi támogatásra és egyszeri adományra is.

Kilenc évvel ezelőtt egy baráti társaság ötlete nyomán jött létre az Amigos, akik először egy gyermekklinika kis betegeit kezdték el látogatni, hogy megkönnyítsék számukra a kórházi tartózkodást. Évről évre nőtt a csapattagok száma, és mára Budapesten és vidéken több mint száz önkéntesük segít. „Az Alapítvány küldetése, hogy barátkozáson, nyelvtanuláson, játékon és kreatív foglakozásokon keresztül segítse és fejlessze a beteg gyerekeket, (valamint közvetetten családjukat).” Az önkéntesek egyetemisták, a foglalkozásokhoz pedig anyagi támogatással járulhatunk hozzá, alkalmanként egy gyereknek akár 3500 forinttal is segíthetünk.

Évek óta nagy népszerűségnek örvend a Baptista Szeretetszolgálat Cipősdoboz Akciója. Idén december 18-ig országszerte 421 gyűjtőponton várják az ajándékokkal megtöltött cipősdobozokat, amelyeket az alábbi módon kell elkészíteni: válasszunk egy tiszta, üres cipősdobozt, írjuk rá a tetejére, hogy hány éves gyermeknek, és fiúnak vagy lánynak küldenénk, majd tegyük tele minden földi jóval. Például jó állapotú játékokkal, higiéniai felszereléssel, mesekönyvvel, nem romlandó édességgel és élelmiszerrel, iskolai felszereléssel. Úgy zárjuk le aztán a dobozt, hogy szállításkor ne nyíljon ki, de a biztonsági átnézéskor könnyen ki lehessen bontani: kössük át szalaggal. A gyűjtőpontokon leadott ajándékok elsődlegesen gyermekotthonokba, nagycsaládos szervezetekhez, kórházakba, fogyatékos gyermekek fejlesztésével foglalkozó iskolákba, egyesületekhez, alapítványokhoz és civil szervezetekhez jutnak majd el önkéntesek segítségével.

Ne csak mi lakomázzunk!

Az Ökumenikus Segélyszervezet mézeskalácsos „szeretet.éhség” feliratú plakátjával biztosan mind találkoztunk már. Ez a szervezet Adventi Adománygyűjtésének jelképe, és idén már 28. alkalommal indult el. Többféle formában is csatlakozhatunk ehhez a nagyszabású akcióhoz, például a Tesco áruházak kasszáiban megvásárolható 250 forintos adománykupon vásárlásával, átutalással, a 1353-as (500 forintos tarifájú) adományvonal hívásával is. A befolyt összegek lehetővé teszik, hogy a Segélyszervezet ne csak ünnepekkor tudjon akciókat – például ételosztást – szervezni a rászorulóknak (gyerekeknek és felnőtteknek, hajléktalan embereknek, bántalmazottaknak, szenvedélybetegeknek és katasztrófák károsultjainak), hanem egész évben.

A Budapest Bike Maffia is egész évben segíti a rászorulókat élelmiszerosztással – idén például hetvenezer adag ételt juttattak el az éhezőkhöz. December 16-17-én azonban mi is csatlakozhatunk hozzájuk A Nagy Szendónapon. És hogy miről is lesz itt szó? „24 órán keresztül készülnek majd – reméljük veled közösen – a szendók és csomagok, amiket aztán a rászorulók asztalára teszünk. Erre az akcióra az alapanyagokat mi finanszírozzuk, te pedig állj be mellénk szendvicset készíteni, vagy támogass minket, hogy 2024-ben is több, mint 70.000 adag ételt adhassunk!”

24 ország 388 élelmiszerbankja közül az egyik a Magyar Élelmiszerbank Egyesület, amely több száz karitatív szervezettel dolgozik együtt, hogy rászorulók tízezreinek juttassanak el élelmet. Áruházakból, gyártóktól mentenek meg felesleges, de fogyasztható termékeket, és nekünk is lehetőségünk van velük együtt segíteni az éhezőkön. Figyelhetjük például tartósélelmiszer-gyűjtéseiket, részt vehetünk munkájukban önkéntesként, és adományt is utalhatunk a számukra. Tízezer forint például 107 élelmiszercsomag célba juttatásához elegendő, de természetesen mindenki akkora összeggel segít, amekkorával tud.

Budapesten a Bakáts téren és a Lumina Parkban (Római Strand) nyitott meg ismét a Mikulásgyár, amely „elsősorban tartós élelmiszert, tisztító- és tisztálkodási szereket, édességet vár adományként. Fontos hangsúlyozni, hogy a rászorultaknak tartós élelmiszerre van a legnagyobb szükségük, így, amennyiben lehetőségük van, hozzanak minél több konzervet, tésztát, lisztet, cukrot, rizst, krumplit, almát, olajat, ivóvizet, édességet.” De nemcsak itt lehet leadni az adományokat karácsony alkalmából, hanem a Magyar Atlétikai Szövetség gyűjtőpontjaiban, például a BOK Sportcsarnokban, a Nyíregyházi Atlétikai Centrumban, a Szegedi Vasutas Sportegyesületben és Pápai Sport Centrumban is. Ha pedig a Bakáts téren járunk, az általuk szervezett koncertekbe is belehallgathatunk családostól.

Itt is elkél még a segítség

Az Utcáról Lakásba Egyesületnél abban hisznek, hogy „mindenkinek kell egy hely, amelyet otthonnak nevezhet. A biztonságos lakhatás alapvető feltétele a méltóságteljes életnek.” Ennek érdekében modellprogramokat dolgoztak ki és működtetnek, önkormányzatokkal és magánemberekkel dolgoznak együtt a hajléktalan emberek megsegítése érdekében, szociális bérlakás-hálózatot és lakásügynökséget is működtetnek. Ha karácsonykor őket szeretnénk támogatni, adományozhatunk bankkártyákkal, tárgyi adomány formájában és önkénteskedéssel is.

Senkinek sem kell bemutatni a Máltai Szeretetszolgálatot, amely évtizedek óta jelen van Magyarországon is. A szegények megsegítését zászlajára tűző egyesületet pénzzel és tárgyakkal (például ruhákkal, tisztálkodószerekkel, tartós élelmiszerrel) is támogathatjuk, utóbbihoz azonban érdemes megkérdezni a helyi szervezeteket, milyen adományt és mekkora mennyiségben tudnak átvenni, ugyanis sok esetben jelzik, hogy ruhaneműre éppen nincs szükség.

A Down Alapítvány Zágrábi Gondozóháza november végén a Facebookon kérte követőinek segítségét, hogy megajándékozhassa bentlakóit. A gondozóház karácsonyi kívánságainak teljesítésével kapcsolatban itt találhatunk bővebb információt.

Lehetetlen lenne minden olyan egyesületet és alapítványt felsorolni, amelyeknek szükségük van támogatásra, érdemes körbekérdezni a hozzánk közeli állatmenhelyek, hajléktalanszállók, anyaotthonok körében is, mit fogadnának szívesen. Sőt, ha a munkahelyünk támogatja, szervezzünk közös adománygyűjtést!

S ne feledjük: nemcsak karácsonykor, hanem egész évben érdemes gondolnunk a rászorulókra. 

Ajánljuk még:

„Életem lényege: nem hasonlítani” – Marton Évával beszélgettünk

Az élet nagyáriájában nem fordulnak elő hamis hangok, hiszen csak az szólalhat meg, ami igaz és örökérvényű. Marton Éva világhírű szoprán élete és művészete a pleine voix a „tisztán éltem, híven szerettem” akkordjaira íródott, és bár befogadhatatlanul gazdag életművet kínál elemzésre kortársai és az utókor számára, sem művészetében, sem hétköznapi jelenlétében nem találunk benne harmóniaidegen hangokat. Különleges hangjával és egyéniségével mindenképpen, de beszélgetés közben még a pillantásával is tanít: koncentrálni, a fontosat látni, méltósággal őrizni a precízen szabott mércét. 

 

Már követem az oldalt

X