TudatosVegasz

Rejtett áramfogyasztók – Mi számít sokat igazán a villanyszámlán?

A közelmúlt energiapánikjának közepette mindenki a telefontöltők matekjával intett óvatosságra – sokszor képtelen számokat lebegtetve. „Húzd ki a telefontöltőt, ha elmész otthonról, húzd ki a TV-t is!” Jobbnál jobb tanácsok hangzottak el. Senki nem vitatja, milyen felelős fogyasztói döntés kihúzni ezeket, de a divatpéldák árnyékában olyan eszközeink is megbújtak, amelyek a töltőknél sokkalta több forintot pörgetnek hozzá havi számláinkhoz.

Az energiaárak megemelkedésével mindenki pánikszerűen húzta ki a világítást, elköszönt a kültéri égőktől, kiiktatott egy hűtőt vagy éppen jobban megtömte a mosógépet. Ám mindamellett, hogy ez racionális és helyes döntés volt, egy apró hiba azért csúszhatott a gépezetbe: a láthatatlan fogyasztók sok esetben szépen sunyiban megúszták a likvidálást…

Érdekes kettős folyamat résztvevői vagyunk: az egyik oldalon hódítanak a LED-ek, az egyre energiatakarékosabb nagygépek és az ECO programok, a másik oldalon viszont egyre több kütyüvel, áramot igénylő eszközzel vesszük körbe magunkat: okoseszközök, laptopok, játékkonzolok, kenyérdagasztók, robotfűnyírók, önműködő porszívók, és megannyi más.

Aztán ott vannak modernkori létezésünk nélkülözhetetlen elemei, a digitális való(tlan)ságot otthonunkba hozó wi-fik és set-top-boxok, amelyek megállás nélkül merítik a tartalékokat.

Egységnyi fogyasztásuk pirinyó, de non-stop működve bizony sokra megye ez a sok kicsi.

Félreértés ne essék: balgaság lenne azt állítani, hogy egy elemtöltő vagy egy elektromos borotva fogja megterhelni a kasszát, ahogyan a telefontöltőket sem kell gondolkodás nélkül pellengérre állítani. Itt mindössze egy egyszerű matekról van szó: nemcsak az fontos, egységnyi idő alatt mennyit fogaszt az adott eszköz, hanem az is, milyen gyakran és mennyi ideig működik.

De ha már a wi-finél tartunk, muszáj megjegyeznem: nem a havi körülbelüli 4,3 kWh fogyasztásával okozza a legnagyobb fejfájást, hanem azzal a rendkívül káros elektroszmoggal, amivel teleszórja a lakásunkat. Akárcsak a telefonunk: ha úgy használjuk, hogy közben töltőre van csatlakoztatva, a sugárzási szintje sokszorosa a normálisnak. Sokat vitatott, és igencsak megosztó téma, mindenesetre a tudatos áramhasználattal kapcsolatban ezt sem árt számításba venni.

De kanyarodjunk vissza a költségekhez:

az MVM áramszolgáltató oldalán elérhető egy konkrét számadatokat tartalmazó háztartási lista, ami alapján egyszerűen kiszámítható, mi mennyivel járul hozzá havi számlánk alakulásához.

Folytatva az előző gondolatmenetünket: hiába fogyaszt kétszer többet egy mosogatógép egyszeri használata, mint egy számítógép háromórás működése, ha a számítógépet fél napon keresztül használjuk, a mosogatógépet viszont minden másnap indítjuk be. Így egységnyi idő alatt (ez esetben vegyünk két napot) a mosogatógép 2 kWh-t, a számítógép 8 kWh-t adott hozzá a költségeinkhez.

Vegyünk egy teljesen hétköznapi szituációt: a gyerekek minden második héten itthon maradnak, hol az orruk folyik, hol köhögnek. Járványok itt-ott, tél van, dolgozik a belső tér szindróma… Tehát egyre több háztartásban alapfelszereltség a párologtató, és ilyenkor jó pár órát is képesek vagyunk működtetni, hogy a szoba levegője tisztuljon, a gyerekek gyógyuljanak. Vagy csak éppen az aromaterápia hatásait szeretnénk élvezni, mindegy, egy órányi párologtatás 1 kWh, a legtöbb eszközön két óra a kicsi, négy óra a nagy program. Legyünk óvatosak, vegyünk egy háromórás átlagot. Ha egy egyhetes betegség ideje alatt csak napi egyszer párologtatunk három órát, az már 21 óra egy héten, azaz 21 kWh.

Ez másfélszer több, mint a hűtőnk vagy a fagyasztónk heti fogyasztása, de beelőzi a TV-t, bőven túlszárnyalja a mosógépet is.

Apropó, TV. A bődületes mennyiségű eladott TV túlnyomó többsége már LCD- vagy plazma. Egy 2021-es felmérés szerint átlagosan napi több mint öt órát töltünk tévénézéssel. A 24 órából ötöt… Szintén egy másik írás tárgya, hogy ez milyen következményekkel járhat mentális szempontól, de jelen esetben is beszédes: a megnövekedett használat jelentős többletfogyasztást eredményez.  

A Standby, azaz a készenléti üzemmódot nevezik szivárgó energiának is. Ez azt jelenti, hogy amikor háztartási gépeink és elektromos eszközeink nem működnek, de áram alatt vannak, ugyanúgy fogyasztanak energiát, csak egységnyi idő alatt kevesebbet – viszont folyamatosan. Így visszautalva az írásunk elején említett, „sok kicsi sokra megy” elvére, akár hisszük, akár nem, a végső számoknál megdöbbentő adat jön ki:

a készenléti üzemmód háztartási energiafogyasztásunk körülbelül nyolc százalékát teszi ki.

Tehát áramtalanítók használatával és elektromos eszközeink tudatosabb alkalmazásával pillanatok alatt 10-20 százaléknyi áramfogyasztás-csökkenést érhetünk el. Ha ezt számszerűsítjük, és egy évre felszorozzuk, már nem is annyira kevés pénzt spórolunk meg…

Az éves statisztikai adatok szerint a lakossági villamosenergia-felhasználás legnagyobb részét egyre inkább a világítás és az elektromos készülékek üzemeltetése teszi ki, megelőzve a melegvíz-használatot és bőven túlszárnyalva a fűtést. Érdemes átgondolnunk, hogy a háztartásban található villamosenergia-fogyasztók közül melyek azok, amelyekre valóban szükség van, és melyek azok, amiktől nyugodt szívvel elbúcsúzhatunk.

Az eszköztár beállítása után pedig a használat mértékét kellene sorra vennünk: izgalmas felfedezésekre juthatunk, ha megmérjük, naponta mennyit használjuk a telefont, mennyit ülünk a TV előtt, hányszor marad bekapcsolva feleslegesen a laptop és miért megy órákig a lejátszó, ha le van némítva. Odafigyelést, önkritikát és tudatos élettervezést igényel, de nagymértékben csökkenthetjük vele kiadásainkat. Az meg már csak extra, hogy ezzel együtt a környezetünk terhelését is csökkentjük, és az elektroszmog redukálásával egészségünkért is sokat tehetünk.

Ajánljuk még:

Tippek pénztárcabarát tengerparti nyaraláshoz

Nemrég egy nyaralásszervező fórumon döbbentem meg teljesen az érzéketlen kommenteken. Olyan családok kértek segítséget, amelyek életükben először célozták meg a tengerpartot, azt szerették volna megtudni, mi mennyibe kerül, és hogyan tudnának spórolni a költségeken. A válaszadók sajnos igen nagy része magából kikelve osztotta az észt, hogy aki ilyeneken akar spórolni, az maradjon otthon, ne menjen a tengerre. Hogy tessék?

 

Már követem az oldalt

X