TudatosVegasz

Hogyan élj túl egy esetleges pénzügyi válságot?

Nem feltétlenül lesz gyaloggalopp az előttünk álló időszak, de semmi nincsen veszve!

Először is oké, ha beismered, hogy félsz. Talán azt gondolod, semmit sem tehetsz. Hogy soha nem fogsz ebből kimászni. Hogy mindig történik valami, ami a padlóra küld, akkor is, ha valami teljesen rajtad kívül álló dologról van szó. 

Viszont ha félsz is, vedd észre: a soha, a mindig és a semmi típusú meggyőződések kiszívják az összes energiádat; a félelem démonai pedig épp a reménytelenség és a véglegesség érzetét keltve igyekeznek eltántorítani. A legsebezhetőbb pontodat keresik, és előfordulhat, hogy meg is találták. Ijesztő helyzet, de őszintén hiszem, hogy a remény nagyobb lehet benned, mint a félelem. Szóval van remény. Még mindig meghozhatod a lehető legjobb döntést a pénzeddel kapcsolatban. 

Eric Berne óta tudjuk, hogy mindenkinek van egy gyermeki, egy felnőtti és egy szülői énállapota, mindannyiunkban többféle lélektani realitás él. Amikor egy helyzetben a bennünk élő gyermek kerül előtérbe, úgy reagálunk, ahogyan gyermekként tettük volna, míg amikor a szülői énállapot irányít, akkor a felettes énünk van nyeregben, ha a felnőtt, akkor pedig az objektív szemléletmódot képviseljük.

Amikor a félelmeink vezérelnek minket, akkor elménk felnőtt része a háttérbe húzódik, és elől hagyja a gyermeket, akinek tényleg szüksége van a szüleire a túléléshez. Egy gyermek számára az elhagyatottság egyet jelent a kiszolgáltatottsággal, a biztos halállal. Tudatosítsd magadban, hogy te már erős felnőtt vagy, és ahogyan a fizikális szükségleteid kielégítése sem függ a szüleidtől, úgy az érzelmi és anyagi jólléted sem függ másoktól. A félelem nem fog teljesen eltűnni az életedből, mivel egy természetes érzelemről van szó. Az élet velejárói a negatív érzelmek és gondolatok. Amikből erőt is nyerhetsz, ha jól használod őket!

Néhány jól bevált trükk ehhez: 

1. Ne küzdj a félelem ellen!

Nem maga a félelem okoz igazán problémát, hanem az ellene folytatott harc. Ha elfogadod, hogy ez az érzelem már létezik, azzal be is viszed az első ütést a félelem-démonoknak.

2. Írd le!

Ahhoz, hogy higgadtabb tudatállapotba kerülhess, készíts egy félelemlistát. Segít pontosítani a félelmeket, és így nem kavarognak majd benned tovább. Írd le az összes félelmedet, ami eszedbe jut, ha arra gondolsz, hogy elvesztetted a munkád, vagy kevesebb fizetést kapsz, mint eddig.

3. Cseréld le a mantráidat, a jól ismert mondataidad!

A „nem vagyok rá képes”, „ez túl nehéz”, „erre lehetetlen megoldást találni” félelem-mantrák helyett mondogasd az alábbi hatékony, felszabadító mondatokat:

  • Ez a félelem eltűnik, amint a saját védelmemben cselekszem.
  • Cselekedni, és közben félni sokkal jobb, mint a félelmeim bénító nyomása alatt élni.
  • Az első lépést úgy kell megtennem, hogy félek.

Ismételd el naponta többször őket gondolatban, vagy akár hangosan. Ezek a kijelentések meg fognak nyugtatni, mert igazak.

4. Tűzz ki célokat!

Ez nagyon fontos. Ha most tele is vagy bizonytalansággal, akkor is kell, hogy legyenek céljaid!

5. Készíts költségvetést!

 - Összpontosíts a négy fő kategóriára

Ha már van költségvetésed, most karcsúsítanod kell a kiadásaidat, azaz keresd meg a költségvetési prioritásaidat. Ha még nem rendelkezek költségvetéssel, itt az ideje, hogy elkezd!  Összpontosíts a négy fő költségkategóriára: élelem, közművek, megtakarítás és közlekedés. Más szavakkal: etetni kell a  családodat, világításra, vízre szükségetek van, a lakás bérleti díját fizetned kell, (a jelzálogkölcsön törlesztésére moratóriummal élhetsz) és kell arra pénz, hogy eljuss arra a nagyon kevés helyre, ahova manapság el kell menned. Most ezek a költségvetési prioritások.

- Szüneteltesd az adósságkifizetéseket

Ha van adósságod, és – annak érdekében, hogy minél előbb megszabadulj tőle – eddig úgy fizetted, mint egy őrült, akkor most szüneteltesd a fizetéseket. Idővel visszatérhetsz az adósságok mielőbbi elő- illetve végtörlesztéséhez, de most csak az alapvető kiadásokat kell fedezned.

- Szüntesd meg az összes szükségtelen kiadást

Tudom, nehéz, de az alacsonyabb jövedelem azt jelenti, hogy csökkentened kell a költségeket. Módosítsd a telefon- TV- internet-előfizetésedet. Szabadulj meg a nem vagy csak ritkán használt előfizetésektől. Kezdj hozzá étkezési terv készítéséhez, így csökkentheted az élelmiszerbolti költségeket. Ebben a cikkben találsz 18 tippet, hogyan tudsz kevesebb pénzből is egészségesen étkezni. Takaríts meg annyi pénzt, amennyit csak tudsz.

- Keress (új) munkát, kiegészítő fizetést

  • Ha a járvány miatt kényszerszabadságon vagy (meghosszabbított szabadság bizonyos előnyökkel és a visszatérés elvárásával), vagy csökkentett óraszámban (és fizetéssel) dolgozol, vagy teljesen elvesztetted a munkahelyedet, tudd, hogy vannak más lehetőségek is.
  • Nézd át a háztartásodat, mi az, ami nélkül tudsz élni, s add el. 
  • Vizsgáld felül saját képességeidet, s ha van valami, amiben kimagaslóan jó vagy, s a tudásoddal másoknak segíteni tudsz, „add el magad”.
  • Megpróbálhatsz új munkát találni a saját területeden. Vagy ha ez nem lehetséges, mert a járvány által legjobban sújtott iparágban vagy, akkor ideje új irányba lépned. Ne felejts el két dolgot:
    Először is, néha az emberek elbocsátás után jobb munkahelyet találnak. Lehet, hogy nem így szerettél volna új karriert indítani, de nézz a helyzetre egy új lehetőségként. Ha új munkát keresel a kiesett jövedelmed pótlására, ez a helyzet segíthet új készségeid és erősségeid felkutatásában, új emberekkel találkozhatsz, olyan lehetőség jöhet veled szemben, amelyre talán még soha nem is gondoltál.
    Másodszor, ez az állapot nem tart örökké. Most ne hagyd, hogy büszkeséged meggátoljon a továbblépésben. A munkakeresés során ne csak azt nézd, hogy mekkora volt a legutóbbi fizetésed, vagy hány fokozatot szereztél az egyetemen. Egyes iparágak küzdenek, de mások virágoznak. Kapd el a boomot! Keress pénzt. Még ha az új munka nem is válik álmaid munkahelyévé, anyagi biztonságot nyújthat, s éjszaka is nyugodtan alhatsz.

- Használd a sürgősségi alapodat, vésztartalékodat utolsó lehetőségként

Végül pedig, ne borulj ki, ha a sürgősségi alapot kell használnod. Erre van! Keményen dolgoztál, hogy megszerezd ezt a védelmet. Hagyd, hogy megvédjen. Csak előbb tedd meg a fentiekben leírt lépéseket. Csökkentsd illetve szüntesd meg a nem létfontosságú kiadásaidat és keress munkát. Ne nyúlj azonnal a sürgősségi alaphoz. De ha odajutsz, használd bűntudat nélkül. Pont erre van. 

Ajánljuk még:

ÍGY KERESS EXTRA BEVÉTELT OTTHONRÓL! 12 TIPP AZOKNAK, AKIKNEK A KARANTÉN MIATT MEG KELLETT HÚZNIUK A NADRÁGSZÍJAT
BANK VAGY EMBER – KI NYER A HITELTÖRLESZTÉSEK SZÜNETELTETÉSÉVEL?
NEM MINDEN A THM – ERRE FIGYELJ, HA HITELT IGÉNYELSZ!

 

 

 

Már követem az oldalt

X