TudatosVegasz

Ezekre a dolgokra figyelj egy családi vagy baráti kölcsön esetén

A családtagok és barátok közötti kölcsönök néha áldást jelentenek. Mégis, sokszor nem a tervek szerint alakulnak. Egy nemrégiben készített felmérés azt állapította meg, hogy az ilyen kölcsönök csaknem fele rosszul zárult le.

Mielőtt pénzt kérnél kölcsön egy szeretett személytől, vagy vállalnád, hogy pénzt kölcsönzöl egy rokonodnak vagy barátodnak, lépj hátra, és őszintén vizsgáld meg, mi történhet, ha rosszul végződik a dolog. Ha szereted azt az embert, akkor az sokkal fontosabb lehet, mint a pénz. Fontos megérteni, hogy a pénz kölcsönzése nem érzelmi döntés, hanem pénzügyi.

Potenciális problémák a hitelező számára

Amikor pénzt adsz kölcsön valakinek, el kell fogadnod annak a lehetőségét, hogy azt az a személy nem fogja visszafizetni. Még ha szeretted jó szándékú is, és szeretne törleszteni, a dolog rosszul sülhet el. Csak két példa: elveszti az állását, vagy tartósan lebetegszik. Ezek lelassíthatják vagy megakadályozhatják szerettedet, barátodat a kölcsön visszafizetésében.

Amellett, hogy nem kapod vissza a kölcsönadott pénzt, fennáll a kapcsolat károsodásának veszélye is. Képzeld el, hogy szeretted elmarad a visszafizetéssel. A dolgok kellemetlenné válhatnak. Úgy érezheted, hogy kihasznált, elárult, megbántott a másik. A fent említett felmérésben azon emberek 35%-a, akik pénzügyi segítséget nyújtottak valakinek, elmondták, hogy a kölcsön végül a kapcsolat rovására ment.

Felmerülő kérdések, mielőtt pénzt adsz kölcsön barátnak vagy családtagnak

  • Megengedhetem-e magamnak, hogy egy ideig ne férjek hozzá ehhez az összeghez?
  • Ha szerettem, barátom nem fizeti vissza nekem, vajon az elveszített pénzeszköz megnehezíti-e a pénzügyi céljaim elérését?
  • Hogyan fogok érezni a kölcsönkérő személlyel kapcsolatban, ha nem fizeti vissza a pénzt a megígért módon?

Ha a költségvetésedben nincs lehetőség pénzt kölcsönözni családtagjaidnak vagy barátaidnak, akkor utasítsd el a kérelmet. Ha azonban megengedheted magadnak, hogy kölcsönözz szeretteidnek (és hiszed, hogy ez a helyes cselekedet), fontold meg a következő megközelítést.

Kölcsönözd a pénzt anélkül, hogy számítanál arra, hogy visszafizeti.

Ilyen módon nem lesz olyan szörnyű érzés, ha a kölcsön nem kerül visszafizetésre.

Függetlenül attól, hogy elmondod a szerettednek, barátodnak hogy a pénz ajándék, vagy csak te tekinted egy esetleges ajándéknak, ez lehet a legjobb módszer a kapcsolat védelmére. Ezután, ha a szeretett ember jön és visszafizeti neked a kölcsönadott pénzt, az egy bónusz. Ha nem szívesen fogadnád el azt a tényt, hogy valószínűleg soha nem kapod vissza a pénzt, akkor jobb, ha nem adsz kölcsön. Fontos, hogy nyílt és őszinte kommunikáció legyen mindkét fél részéről.

A hitelfelvevő potenciális problémái

Csábító lehet a szeretteidhez fordulni, amikor szűkös anyagi helyzetben vagy, s pénzt kell kölcsönkérned. Végül is, ha a barát vagy a rokon vállalja, hogy segít téged, a folyamat általában sokkal gyorsabb és könnyebb, mint a banki kölcsön igénylése és felvétele. Ráadásul, ha rossz a hitelképességed, úgy érezheted, hogy a baráti vagy családi kölcsönmegállapodás az egyetlen lehetőség. Csak azért, mert sokkal gyorsabban lehet kölcsönkérni valakitől, akit ismersz, az nem csökkenti a kockázatot.

Súlyos problémák merülhetnek fel, amikor pénzt kölcsönzöl a barátodtól vagy rokonodtól. Lehet, hogy kemény és kínos helyzetbe hozod. Ha megkéred őket, hogy adjanak kölcsön pénzt, akkor olyan helyzetbe hozhatod őket, amiben nehéz lehet nemet mondani, így belemennek a dologba, és pénzt adnak neked, még akkor is, ha esetleg nem is akarnák.

Megsérülhet egy tökéleteses kapcsolat is – olyan, amelyet semmilyen pénzösszeg sem helyettesíthet.

Felteendő kérdések, mielőtt pénzt kérnél kölcsön egy szerettedtől, barátodtól

  • Biztos vagy abban, hogy vissza tudod fizetni a kölcsönt?
  • Mennyit tudsz visszafizetni hetente vagy havonta?
  • Ha szeretted váratlanul visszakéné a kölcsönadott pénzt, megtalálod-e a módját, hogy a tervezettnél hamarabb visszafizesd a kölcsönt?

Gondolhatod, hogy egy szeretted, barátod megengedheti magának, hogy pénzt kölcsönözzön neked anélkül, hogy károsítaná a havi költségvetését, de az az igazság, hogy nem ismerheted, ki hogy gazdálkodik, milyen tartalékai vannak. Függetlenül attól, hogy anyagilag kedvezőnek tűnik ismerőstől kölcsönkérni, a család, a barátok nem rendelkeznek olyan forrásokkal, mint egy pénzügyi intézmény.

Hosszú távon a legjobb megoldás az, ha a költségvetésedet úgy alakítod, hogy sürgősségi alapot tudj felépíteni. A sürgősségi alap segít elkerülni annak szükségességét, hogy pénzt kelljen kölcsönkérned egy banktól vagy szerettedtől, barátodtól. Ha folyamatosan pénzt kérsz kölcsön valahonnan, ideje újraértékelni a költségvetésedet (ha nincs ilyened, akkor SOS elkészíteni), és megnézni, hogy csökkentheted-e kiadásaidat, vagy növelheted-e a jövedelmedet.

Ajánljuk még:

HONNAN LEHET PASSZÍV JÖVEDELMED?

3 KÉRDÉS, AMIT FEL KELL TENNED, MIELŐTT A VÉSZTARTALÉKODHOZ NYÚLSZ

HOGYAN ÉLJ TÚL EGY ESETLEGES PÉNZÜGYI VÁLSÁGOT?