Tech

Heti tech-teszt: Applikációk a karácsonyi készüléshez

A december sokunk számára az az időszak, amikor szívesen hajítanánk a telefonunkat egy bevásárlóközpont szökőkútjába vagy egy vásári hurkasütő forró olajos tepsijébe. Egy laza huszárvágással viszont jó barátot is csinálhatunk a zsebünkben rezgő ellenségből néhány, ilyenkor különösen hasznos alkalmazás telepítésével.

Nem elég, hogy év végi rohangálással töltjük minden szabadidőnket, de még olyan üzenetekkel (rosszabb esetben egyenesen telefonhívásokkal) is megtalálnak minket, hogy inkább sört vagy bort innánk a céges karácsonyi bulin, hogy nem lenne-e kedvünk még az év vége előtt összeröffenni valakivel, akit egyébkét tavaly ilyenkor láttunk utoljára, és hogy a jászkarajenői mamához akkor el tudunk-e menni 24-én, vagy csak 25-ére süsse a zserbót. 

Ha nem is feltétlenül 0-24 óráig kell nyomogatni a telefonunkat, néha az adventban is jól jöhet egy okoseszköz. Például ezekkel az appokkal:

1. Santa's Bag (iOS)

Írhatjuk tollal, papírra is, hogy mivel szeretnénk meglepni a szeretteinket karácsonykor. Vagy átléphetünk a 21. századba és egy ügyes alkalmazás segítségével kész adatbázist is építhetünk ezekből az információkból.

Telepítés után a Santa's Bag rögtön mutat egy számlálót, ami emlékeztet minket arra, hogy hány napunk, óránk és percünk van még addig, amíg mindennek készen a fa alá kell kerülnie.

Beállíthatjuk, hogy mennyi pénzt szánnánk ajándékvásárlásra, és kiválaszthatjuk, kit szeretnénk idén meglepni

– őket nagyon ügyesen a telefonos kontaktjaink közül is kiválaszthatjuk. Ha netes böngészés közben látunk valamit, ami egy szerettünknek tetszene, azt két kattintással elmenthetjük az appba is, de simán csak ötleteket is beírhatunk egy-egy név mellé. Ha pedig megvan minden, még azt is nyomon követhetjük, mit és kinek kell még becsomagolnunk. És ezt mind-mind ingyen!

2. Calm (iOSAndroid)

Az advent a megnyugvás, befelé fordulás és az elcsendesedés időszaka is – és modern emberként erre nemcsak a hagyomány miatt, de egyébként is szükségünk van a decemberi pörgésben. A Calm egy olyan meditációs alkalmazás, ami elalvást segítő történetekkel és a természet hangjaival segít bétaállapotba kerülni egy húzósabb nap után. Alapból fizetős, de egy hétig ingyen is kipróbálható – ez a hét

pont elég lehet ahhoz, hogy egy fokkal kiegyensúlyozottabban csinálhassuk végig az ünnepi időszakot.

3. Headspace (iOSAndroid)

Ha a Calm egyhetes ingyenes időszakát kipörgettük (vagy ha nem jött be annyira), akkor tehetünk egy próbát egy másik, hasonló appal, a Headspace-szel.

A Headspace az egyik legkedveltebb (ha most éppen nem a legkedveltebb) alkalmazás az appboltokban, ami

nem ígér kevesebbet, mint azt, hogy megtanít ellazulni és tudatosabban élni a hétköznapokban.

És ezt egyébként meglepően jól is csinálja! A meditációs instrukciókat hallhatóan profik mondták fel, és már egy néhány perces szembecsukós elmélyülés után úgy érzi az ember, hogy készen áll a legnagyobb nyugalommal kibogozni akár 3 füzérnyi karácsonyfaizzót is.

4. Daily yoga (iOSAndroid)

Az ablakon kinézve a napot sem látjuk, és egyelőre az ilyentájra beígért karácsonyi, hóborította mesevilág sem integet felénk, de van ezek helyett eső, haveseső és szeles, nyirkos másfél fok. Ilyenkor a profikon kívül senkinek nincsen kedve futócipőt húzni, a konditerembe pedig vagy nincs időnk elmenni, vagy nem hiányzik a téli, befordulós hangulatunkhoz az erős fény, a hangos zene és a pattogós izzadás.

Testmozgásnak tehát ilyenkor ideális lehet egy néhány perces, nyújtó, lazító és egyszerre izomerősítő jógázás.

Ha nem akarunk elmenni jógastódióba, a Daily Yoga egész jó alternatívaként szolgálhat: a videós instrukciók egy igazi oktatóhoz hasonlóan mutatják és magyarázzák el hogy mikor hogyan lélegezzünk, melyik végtagunkat hogyan emeljük és mely izmainkat feszítsük meg, vagy éppen hagyjuk elernyedni. További jó pont, hogy bár létezik fizetős, pro verzió, az egyszerűbb, bevezető és átmozgató kurzusokért pénzt sem kell kiadnunk.

+1. A bakonybéli Szent Mauríciusz Monostor adventi zeneválogatása a YouTube-on (YouTube)

Az utolsó kiválasztottunkat akkor is vétek lenne kihagyni, ha nem is egy applikáció, bár a YouTube telefonos alkalmazását jó, ha feltelepítjük hozzá. Tavaly december közepén nagyot robbant a bakonybéli szerzetesek ünnepi playlistje a jó adventi/karácsonyi zenékre vágyó, de Mariah Careynél és a Last Christmasnél egy fokkal eredetibb tartalmakat preferáló közönség körében.

Annál is inkább, mert a válogatás egy szerzetesrendtől némileg szokatlanra sikerült – egy bizonyos Illés testvér kérésére például simán belekerült a Pantera Cemetery Gates című száma is.

Többek között. Sajnos idén még nem készítettek új listát, de érdemes feliratkozni az oldalukra, hátha hamarosan megteszik. Addig egyébként elővehetjük a tavalyi válogatásukat is, amiből egy konszolidáltabb verzió is készült a konzervatívabb ízlésűek számára.

Ajánljuk még:

Karácsonyi filmes klisék, amiket milliószor láttunk, mégis szeretünk

A legtöbbünknek van kedvenc filmje, amit minden évben, hagyományszerűen megnéz karácsony környékén azért, hogy ünnepi hangulatba jöjjön. Ezekben általában esik a hó, valaki szerelmes lesz, karácsonyi csoda történik vagy valakinek meg kell mentenie az ünnepet – ismerős, ugye?

 

Már követem az oldalt

X