SZPSZ

Vénusz konyhájából: gerjedelmet fokozó étkek Valentin-napra

Mit ajándékozzunk Valentin napra a kedvesünknek? Nem kell semmi flanc, felhajtás, pénzszórás. Csak kényeztető finomságok: a Vénusz konyhájából összeválogatott vacsora éppen elég lesz! Tallózzunk ehhez a szerelemre gerjesztő ételek és italok irodalmában! A robbanásszerű kapribogyó, a pajzán paradicsom, a bűnre csábító alma, a huncut magvak, a szerelemben szükséges spárga és társaik a legjobb alapanyagok hozzá.

Amikor a Magyar Virágkötők egyesülete először szervezett Valentin-napot, tátott szájjal ámult minden szakmabeli, hogyan hoztak a téli szürkeségbe üde színeket és illatokat a tavaszt idéző virágokkal. Azóta már ez a nap is teret kapott a honi virágos ünnepek sorában, és sokan valóban számon tartják. Van, aki nőnap helyett választja ezt a szívecskés alkalmat, mások örülnek, hogy lett egy újabb, piros betűkkel írt este a hétköznapok között, amikor kifejezhetjük egymás iránt a szeretetünket, szerelmünket, egy kicsit időt áldozva a másikra. Megint mások Amerika majmolását és csak pénzlehúzást látják benne: mára sokszínű alakot öltött február 14-e.

Utáljuk vagy megtartsuk? Nem ez a kérdés.

A szív alakú lufik és csokik, valentin-wellness-ek, erotikus társasjátékok vagy csokoládéánuszok (a sajátra formázott egyedi bonbonok) helyett sokkal több kötődést jelent egy meghitt este kettesben. Meglepetésként felszolgálva a finom falatokat, de akár együtt készülve is különleges élmény.

De mi legyen a menü? Ahogy látom, a közösségi oldalakon is sorjáznak a kérdések. Mit rendeljek Valentin-napra a páromnak? Mit süssek a férjemnek? Adjatok tanácsot, kérlek! A bizonytalanok számára már van ehhez bőséges szakirodalom, magyar nyelven is!

Vénusz konyhájából csupán morzsákat csipegettem össze kedvcsinálónak. Ám a Föld bőségkosara ezeken túl is számtalan zöldséget, édes gyümölcsöt, illatos fűszert tartogat nekünk, amelyekkel szerelemre csábíthatunk, vágyakat ébreszthetünk.

Az afrodiziákumok, vagyis a szerelemre gerjesztő ételek iránt már ősidők óta nagy az érdeklődés.

Ókori megfigyelések szerint a bab „Vénuszra ösztönző” eledel, a szüzességi fogadalmat tett szerzeteseknek a babra nézést is tiltották.

Ugyanők a kapribogyó étvágygerjesztő és robbanásszerű hatásáról írtak. Eleink a mézet, mint az „egyéb gerjedelmeket” fokozó szert ajánlották a szerelmi légyott előtt fogyasztani, a halhatatlanság szimbólumával, a szezámmaggal együtt a férfiasság erősítésére javasolták. „A tenger gyümölcsei azért hatnak izgatóan, mert Vénusz a tengerben született” – vélte Casanova. Az ő idejében a leírások szerint impotencia ellen halban és tengeri gyümölcsökben gazdag étrendet rendeltek, nem véletlenül.

Goethe egy egész könyvet szentelt receptjeinek, amelyekkel elmondása szerint lehengerelte az útjába kerülő, kívánt hölgyeket. A cseresznyét mágikus erejűnek írta le,

Goethe szerint a cseresznyét kedvelő férfival az édenkertben érezhetjük magunkat.

A petrezselyemben szerinte Herkules ereje lakik, előszeretettel használta a borsot is, pezsdítő hatása miatt.

A szerelemre gerjesztő ételek című magyar nyelvű könyvecskéből megtudhatjuk, hogy tüzes arab szeretők tanúskodnak a menta potencianövelő hatásáról, de életuntság esetén is bevethetjük az aromás leveleket. A paradicsomot „szerelemi almának” is nevezik, míg az elveszett izomenergia és az elcsigázott idegrendszer kitűnő tápláléka a szőlő. A közös szőlőszemezgetés megnyugtat, és nem csak kulináris kalandokra csábít! A tojás bármilyen formában legendás potencianövelő és termékenység-szimbólum.

Ázsia erotikus konyhaművészetében használt fűszerek számunkra elképesztően hangzanak. A rizsföldek szerelme című okos könyvecskében remek leírásokat kapunk arról, hogyan is kell megteríteni, ha szeretnénk elbűvölni egy férfit. Biztos tipp itt egy pohár friss ananászlé a hajnali pásztoróra sikeréért.

A gyömbért mint „vérfissítőt és gyomorvidítót” említik, és szerelmi ajzószerként ajánlották.

A gyömbérrel fűszerezett vacsora a legjobb előjáték egy egzotikus, erotikus kalandhoz.

Vannak olyan alapanyagok, amelyek a formájukkal vívták ki a szerelmes ételekben való közreműködést. Ilyen a spárga mint fallikus szimbólum. Az egyiptomiak „szerelemben szükségesnek” tartották, Goethe a spárgából nyerte szerelmi erejét, állítása szerint. A banán is ebbe a csoportba tartozik.

A mákot az őshazájában az „öröm növényeként” tartották számon, nálunk bőség- és termékenységszimbólum.

Apró magvai nyugtatóak, bódítóak, és afrodiziákus hatásuk sem elhanyagolható. Tapasztalatok szerint 6-8 óra kell ahhoz, hogy az apró mákszemekből duzzadó férfierő váljon. A zeller és a tökmag szintén közismert, férfiaknak ajánlott alapanyag. Az Álmoskönyv szerint álmunkban vaníliaillatot érezni közelgő szerelmeskedést jelent. Az eper szűzies, csábító gyümölcs, egyes források szerint szerelmi bánat elűzésére is hatásos.

A virágok is a csábítás kelléktárába tartoznak, ezért is ajándékozunk virágot, de a szerelmes menüben is van helyük az ehető virágoknak. Februárban azonban vigyázzunk, véletlenül se virágüzletben vásárolt rózsaszirmokkal tegyük kívánatosabbá a vacsorát. Hogy hogyan válasszunk ehető virágot, arról itt írtunk részletesen.

Nem mesebeli csodaszerek ezek, amelyek mintegy varázsütésre szerelmet gerjesztenek, erőt adnak és a tettek mezejére hívogatnak. Nincs rá garancia, hogy a szerelemgyümölcsökből komponált, csiklandó fűszerekkel bolondított bűvös étek, a rafinált bájital azonnal beváltja a hozzá fűzött reményeket! Mit sem érnek, ha nincs mellé szépen terített asztal, meghitt gyertyafény, és valami megmagyarázhatatlan erő, amely a lelkeket ellenállhatatlanul egymásba olvasztja. És ehhez még Valentin-nap sem kell.

 

Már követem az oldalt

X