Szent Iván-éj

Erotika minden falatban: a virágok szerepe a csábításban

Szerelemre éhesen: vonzás és varázslat a virágokban is akad, ha egyszer megérkezik a Szent Iván éjjelén áhított szerelem!

Szent Iván-éj rovatunk szakmai partnere a Magyar Turisztikai Ügynökség.

Gondolták volna, hogyha virágot ajándékozunk, azzal a csábítás lehetőségével élünk? A virág látványa is pezsdítően hat a lélekre, de bizonyára nem jut eszébe senkinek, hogy a virág a növény „nemi szerve”, így erotikus üzenetet is hordoz. Álljunk meg egy percre, és képzeljük el a virág életét: ő a „volt” és a „lesz” köztes állapota, vagyis a mag és a termés közti röpke átmenet, egy száron billegő bujaság, egy illatos kis csoda, a múló szépség tükre. Már a virágillatok is sokkal mélyebben érintik az embereket, mint azt gondolnánk! Könnyen felkavarják érzékeinket, hormon- és idegrendszerünkre is hatással vannak. Kár lenne a csábítás kelléktárából kifelejteni őket, az illatos, élő virágokat, ugyanis az érzelmek is könnyebben szökkenek szárba, ha virág kerül a közelbe – csokorban, sziromszőnyegben, ételben, italban.

A férfiakat általában nem izgatja fel egy szál virág látványa, de a kémia működik, így nem menekülhetnek el hatása elől! Akár az illatanyag kipárolgására gondolunk, akár az ízükben lévő izgalomra.

S így el is érkeztünk az ehető virágok egyik fő vonzerejéhez: az afrodiziákus hatásukhoz. A virággal díszített étel már magában hordozza az erotikát – hiszen a nemiség jelképe. A szirmok közt megbújó virágpor, nektár pedig roborálószer, magában is erősítő, vágyat fokozó hatással bíró multivitamin.

A virágokban rejlő titkok, a vágyat ébresztő ételek és italok egyidősek az emberiség történetével.

Régen felfedezték, hogy a rózsa az egyik legerősebb – és az egyik legfinomabb – afrodiziákum, természetes vágyfokozó egyenesen a virágos kertből. Jókai szerint „minden tál étel egy szerelmi vallomás” – ha ezt tartjuk szem előtt, akkor tudnunk kell, hogy a virág a tányéron sokkal többet jelenthet, mint egy plátói vallomás, az az asztali örömökön túl egy konkrét felhívás is lehet egy keringőre…

A Szeress Mexikóban (Like Water for Chocolate) című filmben szerepel egy étel, a fürj rózsamártásban. Aki belekóstolt, egytől egyig mámorító érzések hatalmába került. Különösen foglalkoztatott az elkészítése, az íze, mint minden olyan újdonság, amiről úgy gondolom, hogy finoman érintheti meg az ízlelőbimbókat. Tavaly aztán sikerült összehozni egy szép nyárvégi estén: volt fürj, volt rózsa, és már csak az alkalom kellett hozzá, ami megérdemli, hogy egy ilyen szenvedéllyel teli étellel koronázzuk meg. A mártást, úgy hiszem, sikerült eltalálni a még oly kevés információ mellett is. Íme, a recept:

Fürjek rózsamártásban - Quile in rose petal sauce

Hozzávalók:

  • 4 fürj
  • 1 kis csomag leveszöldség
  • bors
  • 2 evőkanál vaj
  • 4 vékony szelet füstölt szalonna
  • 10 dkg dió
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 30 rózsabors
  • egy marék friss rózsaszirom
  • 10 dkg rózsazselé
  • a tálaláshoz: friss rózsaszirmok,
  • rozmaringos sült burgonya
 
Rózsakunyhó

Elkészítés:

A megtisztított madarakat jól bezöldségelt levesben kb. 30 percig főzzük, majd a levesben hagyjuk kihűlni. A rózsaborsot a rózsaszirmokkal mozsárban jól összetörjük, sütés előtt a fürjeket bedörzsöljük vele. A felforrósított vajon körös-körül szépen megpirítjuk. Ha aranysárgára sültek a madarak, a zsiradékból kiemeljük és melegen tartjuk őket. A visszamaradt pecsenyelébe beleszórjuk a fokhagymát, a darált diót, majd 2 dl húslevessel felöntjük, jól kiforraljuk. Ha kellően besűrűsödött, belekeverjük a rózsazselét, beletesszük a sült fürjeket, friss rózsaszirmokkal megszórjuk, és máris tálaljuk.

Vénusz konyhájából csupán néhány apró virágszirmot csipegettem össze kedvcsinálónak, ám a Föld bőségkosara számtalan zöldséget, gyümölcsöt, virágot, illatos fűszerszámot tartogat, amelyekkel szerelemre csábíthatunk, vágyakat ébreszthetünk. Nem mesebeli csodaszerek ezek, amelyek mintegy varázsütésre szerelemre gerjesztenek, erőt adnak, és máris a tettek mezejére léphetünk – sose felejtsük el: a szerelemgyümölcsökből komponált, csiklandó aromás virágokkal bolondított bűvös étek, a rafinált bájital mit sem ér, ha nincs mellette szépen terített asztal, meghitt gyertyafény, ünneplőt öltött lélek, és az a megmagyarázhatatlan erő, amely a két lelket ellenállhatatlanul egymás felé fordítja.

Fotók: Rózsakunyhó

 ***

Szent Iván-éj rovatunk szakmai partnere a Magyar Turisztikai Ügynökség. Éld át idén otthonról az ünnep csodáit, fedezd fel és próbáld ki velünk legszebb hagyományait! Magyarország, a csodák forrása.

***

Ajánljuk még:

BORBÁS MARCSI OLYAT FŐZÖTT, MINT MÉG SOHA: SZERELMI BÁJITALT KÉSZÍTETT
LEHET, HOGY SZERET, CSAK NAGYON HÜLYÉN FEJEZI KI? IGEN!
SZERETHETÜNK BÁRKIT IS IGAZÁN? MEGOSZTÓ GONDOLATOK A HÁZASSÁGRÓL

Ajánljuk még:

A „megtört szívek” gyógyitala, az erkölcs jelképe – Mindent az árvácskáról

Városi virág, idén egész télen állta a sarat a belvárosi virágágyásokban is, aki pedig résen volt, tél derekán is szüretelhette a színes virágokat a balkonládájából egyenesen a salátába. Tavasszal a szupermarket pultjaiban a salátamixből hirdette sárgán vigyorogva, hogy helló, itt a kikelet. Az árvácska strapabíró, dekoratív, festőket megihlető virág, ami igen finom is!

 

Már követem az oldalt

X