18

Figyelem!

Ez a tartalom olyan elemeket tartalmazhat, amelyek a hatályos jogszabályok kategóriái szerint kiskorúakra károsak lehetnek.

Ha ön elmúlt 18 éves, az „ELMÚLTAM 18 ÉVES” gombra kattinthat és a tartalom az ön számára elérhető lesz. Ha ön nem múlt el 18 éves, kattintson a „NEM MÚLTAM EL 18 ÉVES” gombra; ez a tartalom az ön számára nem lesz elérhető.

SZPSZ

Barátság extrákkal: egy pszichológus véleménye a témában

A férfi-női barátságok létezése is megosztó téma. Még inkább megosztó, ha továbbmegyünk és extrákkal is színesítjük a barátságot. Mi ez valójában? És ami még fontosabb: lehet jól csinálni?

Mi is a barátság extrákkal?

Az eredeti, angol kifejezés (friends with benefits), ahogyan a magyar is, jól megmutatja, miről beszélünk: egy barátságról két ember között, amiben extra előnyök vannak. Magyarán egy olyan viszonyról van szó, amelyben rendszeres közeli testi viszonyban vannak a felek, mégsem köteleződnek el egymással semmilyen módon. Jó eséllyel nincsen köztük szerelem, de annál több a vonzalom. Nem járnak, nem randiznak, nem is feltétlenül bújnak össze. De szexelnek, és azt valószínűleg nagyon élvezik is.

Miért élnek vele egyre többen?

Kutatások szerint egyre többen élnek ilyen jellegű kapcsolatban a nyugati világban. Számtalan oka lehet annak, hogy valaki miért választja ezt a kapcsolódási formát ahelyett, hogy ténylegesen párkapcsolatot alakítana ki valakivel. Lehet, hogy egy hosszú kapcsolat után egyedüllétre vágynak, de nem mondanának le a testi élvezetekről. Az is előfordulhat, hogy két ember szexuálisan jól összeillik, de érzelmileg kevésbé. Ha jól belegondolunk, mindannyian megláthatjuk az előnyeit annak, hogy van mellettünk valaki, akivel időről-időre közel kerülünk egymáshoz fizikailag, közben pedig kötetlenül jól tudjuk érezni egymással magunkat.

Hogy él, aki barátságot folytat, extrákkal?

Sokféleképpen élhetünk ezzel a lehetőséggel, de általában közös vonás, hogy akik ezt választják, jellemzően

  • kerülik a romantikus párkapcsolatok jellemzőit, például nem járnak randevúkra,
  • nincs elvárásuk az együtt töltött időre vonatkozóan,
  • nem követelnek egymástól monogámiát,
  • tehát nincs valódi elkötelezettség sem.

Kötetlen, szabad, féltékenységtől mentes együttlétet kapnak cserében, amiben minden pontosan úgy történik, ahogy azt a két fél akarja. 

Nem érdemes viszont ilyenfajta kapcsolatra lépni azzal a személlyel, aki iránt mélyebb érzéseket táplálsz, abban reménykedve, hogy hátha átalakul valami többé. Ha mégis így teszel, azt gondolhatod, egy kellemes időszak vár rátok, ami minden bizonnyal igaz is, de óriási csalódással járhat, ha végül mégsem kerekedik ki belőle több. Érdemes megkímélni magad, sőt: magatokat ettől, és nem megkockáztatni a nagyobb szívfájdalmat az átmeneti örömért.

Mit várhatsz, és mit nem várhatsz?

Nehéz megmondani, mert egészen biztosan nincs két egyforma „barátság extrákkal”, mint ahogy két egyforma párkapcsolatot vagy sima barátságot sem találhatunk. Ami közösnek tekinthető, az a szexuális együttlétek sora, de ez is már önmagában egy nagyon tág fogalom, és nagyon fontos tisztázni, hogy ki mit is ért pontosan az „extrák” alatt.

Nem várható el például feltétlenül, hogy legyen szex után (vagy egyébként máskor) összebújás, csókolózás, ahogy az sem, hogy mindennapos legyen az egymással való kapcsolattartás. Lehet, hogy megtesztek egymásnak olyan dolgokat is, amik némiképp túlmutatnak a fenti listán, de ezek alapjáraton már „nem elvárhatóak” egy ilyen viszonytól. Ha olyan a baráti viszonyotok, hogy ismeri a családodat, lehet, hogy elmegy veled családi ebédekre, programokra, de az is lehet, hogy nem.

Valójában ez nem is várható el tőle. Ahogy az sem, hogy mindig ott legyen neked, ha szükséged van rá.

Az érzelmi támogatás a partner, a társ, a párkapcsolat másik tagjának a feladata, egy extrákkal tarkított barátságban nem feltétlenül elégül ki ez a szükséglet. Természetesen az is lehet, hogy igen, de akkor vélhetően már a barátságotok extrák nélküli időszakában is így volt ez. Érdemes résen lenni, mert könnyen lehet, hogy az egyik vagy akár mindkét fél túllép az extrás barátság keretein – ez sem feltétlen baj, de mindenképp megbeszélés tárgyát kellene, hogy képezze!

A „barátság extrákkal” jellegű kapcsolatok szépsége, hogy minden megegyezés kérdése. Nincs egy nagykönyv, ami leírja a pontos szabályokat, éppen ezért fontos, hogy semmit ne vegyetek alapvetőnek. Mindenről beszélni kell, kialakítva egy olyan közös álláspontot, ami az adott pillanatban mindkét fél számára megfelel. Ezt aztán érdemes időről-időre felülvizsgálni, mert elképzelhető, hogy ami az elején jó ötletnek vagy éppen elvetendőnek tűnt, a helyzet csökkenő szokatlanságával mégsem vagy mégis vonzó lesz.

Nem ciki?

Amennyiben mindkét fél úgy érzi, erre vágyik, erre van szüksége és közösen, saját akaratukból döntenek így, hát miért is lenne az? A beleegyezés kulcsfontosságú, legyen szó alkalmi vagy hosszabb távon fenntartott intim összekapcsolódásról. A társadalmi elvárásoknak nem felel meg, ez tény. De fontos, hogy – bizonyos keretek között – mindenki úgy élje az életét, ahogy neki jó. Ha erre vágytok, merjétek felvállalni. Aztán az is lehet, hogy kipróbáljátok, nem jön be és abba is hagyjátok, vagy éppen hamar ráébredtek, hogy nem tudjátok fenntartani a megfelelő egyensúlyt a barátság és az extrák között. Ha pedig úgy érzitek, ez valami teljesen idegen tőletek, el sem tudjátok képzelni, hogy ilyen módon kapcsolódjatok valakihez, hát ne tegyétek.

Honnan tudni, hogy meddig tart?

Lehet néhány jele annak, ha egyik vagy akár mindkét fél részéről kezd elcsúszni a viszony. Ilyen jelek például, ha valamelyikőtök:

  • elkezdi áthágni a szabályokat, amikben korábban megegyeztetek, például egyre több és több (vagy kevesebb és kevesebb) időt akar együtt tölteni
  • közös, szinte romantikusnak ható programokat csinálna (ha előtte csak a sarki hamburgerezőbe jártatok, de most felmerül egy naplementés hajókázás a Dunán, az például figyelmeztető jel) vagy esetleg
  • féltékeny másokra, aminek hangot is ad valamilyen módon, akár csak célozgatások útján is.

A barátság extrákkal-állapot tehát akkor jó, ha mindkét fél töltekezik belőle, felszabadultságot, örömet és spontaneitást tud megélni benne. Ha nem ezt adja, érdemes felülvizsgálni!

És soha, de soha ne várjuk, hogy egy barátság extrákkal-kapcsolat olyan kielégítő és biztonságot adó legyen, mint egy hagyományos párkapcsolat. Nem arra való, és nem is helyettesítheti azt. Ahhoz tehát, hogy eldöntsük, mire van, és mire nincs szükségünk, ugyanarra van szükségünk: minél több önismeretre.

Ajánljuk még:

Az első szerelem nem tart örökké, de mindig magunkban hordozzuk

Az első szerelem élménye az újdonságából fakadóan olyan erős lehet, hogy hajlamosak vagyunk azt hinni, az illetőből fakadt, és őt szerettük a legjobban életünkben. Utána ugyanezt keressük, de nem kapjuk meg. Valóban így van? S miben rejlik az ereje? Jöhet még utána nagy szerelem?

 

Már követem az oldalt

X