Szocio

Négykerekű adománygyűjtés: egy alföldi szerelemprojekt története

Muráti Kamillo, Botyánszki Bence és Tokaji Sándor – három srác, akik a tavalyi évben úgy határoztak, megmérettetik magukat a 2022-es Budapest–Bamako Rallyn. Mindezek előtt azonban újragondolták az immár 10 éve óriási sikernek örvendő autóversenyt, és előbb Csongrád-Csanád megyét, majd az ország nagyobb területeit kezdték meghódítani, így útjára indítva 2020 márciusában a Dél-alföldi Rallyt.

Mi is a Budapest–Bamako Rally, és miért csinálja bárki is?

A Budapest–Bamako Rally, becenevén A fapados Dakar egy magyar szervezésű autóverseny, amit először 2005-ben rendeztek meg. A hat országon áthaladó rally hosszú évek óta minden év januárjában startolt Budapestről, és két héttel később, Mali fővárosában, Bamakóban ért véget. Az idő múlásával a résztvevők száma és a rally ismertsége is egyre csak nőtt, minek köszönhetően a versenyt ma már nemzetközi megmérettetésként veszik számba, és kétévente rendezik meg. Az indulópont Budapest maradt, a célpont pedig valamelyik nyugat-afrikai ország fővárosa. Az utolsó rally 2020-ban volt, a következőre pedig 2022-ben kerül majd sor. A teljesítendő táv közel 10.000 kilométer, éppen a tavalyi volt a leghosszabb, amikor a célpont Sierra Leone fővárosa, Freetown volt.

2009 óta a résztvevők két kategóriában indulhatnak: verseny-, illetve túrakategóriában. Mindkét esetben külön útvonalon haladnak, ám a versenyzőknek kategóriától függetlenül feladatokat kell megoldaniuk útközben. A rally az élményszerzés mellett jótékonysági célokat szolgál a mindenkori célállomáson és útközben is.

A csapatok ugyanis ajándékokat, illetve adományokat gyűjtenek a helyieknek,

amelyeket ők maguk vagy a külön e célból indított kamionok visznek oda.

A verseny egy másik különlegessége, hogy nincsenek megkötések a nevezésnél, azaz bármilyen, az utcákon is használt járművel el lehet indulni. Az alföldi srácok azonban nem aprózták el, egy igazán trendi gépbe fektettek be a győzelemhez, és már itthon „edzenek” a nagy kalandra: a térséget járva gyűjtene különböző jótékony célokra.

A duóvá csökkent trió külön pályája

A fiúk a hazai projektet a Budapest–Bamako Rally mintájára álmodták meg: itt helyben, az Alföldön akartak minél többeknek segíteni. A háromtagú csapatot egy ingatlanos srác, egy óvóbácsi és egy lagziguru alkotta, egészen mostanáig: a létszám most kettőre csökkent, a pedagógus és az ingatlanos maradt, amiképp a cél sem változik. 

A projektet tavaly márciusban kezdték, hosszas szervezés után: beszerezték az autót, felkutatták a rászoruló családokat, gyermekeket, és megkeresték a különböző intézményeket, egyesületeket, szervezeteket és táborokat. „Mindig igyekszünk célszerűek lenni, vagyis akkor és úgy segíteni, ahogyan arra az adott helyen valóban szükség van. Az elmúlt időszakban több terepen is jártunk. Az egyik ezek közül egy gyermektábor volt, ahová focilabdákat vittünk, ugyanis arra volt szükség, a másik pedig egy gyermekotthon, ahol enyhén sérült, fogyatékos fiatalok élnek. Őket számítógépekkel, ruhákkal, tanszerekkel, írószerekkel és természetesen egy kis édességgel ajándékoztuk meg” – mondta Muráti Kamillo, a  KAM Home Goes 2 Bamako csapatkapitánya.

Példákból persze több is akad: a fiúk jártak többek között Ecsegfalván, ahol a könyvtárbővítésben segítettek és számítógépeket ajándékoztak, nagycsaládosoknak adtak át adományokat, később támogatták az Idősek klubját. Okányon az önkormányzattal karöltve helyi családok megsegítésében vettek részt. Egy rúzsai tanyán egy csonka családban felnövő kisfiút számítógéppel és internettel leptek meg.

A Covid idején nekik sem egyszerű, de igyekeznek segíteni, ahogy tudnak. Egy szegedi alapítvánnyal együttműködve nemrégiben számítógépekkel látták el a szegedi mentőállomást annak érdekében, hogy a pandémia idején még gördülékenyebben menjen az ott dolgozók számára az adminisztráció, és a Magyar Vöröskereszt, Csongrád-Csanád Megyei Szervezetével együtt

több, különleges véradás szervezésében is részt vettek.

Emellett önkéntesek voltak a szegedi mentőállomáson, ahol az Országos Mentőszolgálat által meghirdetett akció keretében a koronavírussal kapcsolatos ügyintézésekben, mintavételekben és adminisztrációban vették ki a részüket. 

A jótékonykodással töltött percek nemcsak, hogy feltöltik őket, de bemelegítésként is szolgálnak számukra a 2022-es Budapest-Bamako Rallyra. Felkészülés gyanánt az előttük álló néhány hónapban is mindent megtesznek annak érdekében, hogy Szegeden és a környékben minél kevesebb nehezebb sorsú szenvedjen hiányt.

 Nyitókép: Muráti Kamillo

Ajánljuk még:

Évezredes előítéletek miatt hal meg kétpercenként egy leprabeteg – de te is tehetsz ez ellen!

„A leprabetegség az emberiség egyik legrégibb, ugyanakkor ma is velünk élő nyomorúsága” – írják a magyarországi Lepramisszió oldalán, ahol egy, a legtöbbünk számára ismeretlen világról mesélnek. Ma, a lepra elleni harc világnapján érzelmeket felkavaró utazásra hívunk, amiben Riskóné Fazekas Márta, a Lepramisszió – Magyarország igazgatója vezet bennünket. Az ő személyiségéről és erejéről mindent elárul egy általa gyakran idézett gondolat Kalkuttai Teréz anyától: „Nagy dolgokat tenni nem tudunk, csak kicsiket, de azt nagy szeretettel!”

 

Már követem az oldalt

X