„Beszéljük meg a temetésemet!”

Szocio

„Beszéljük meg a temetésemet!”

45 éves özvegy vagyok, egy kiskorú gyermekkel. A fiatalságomból 15 évet azzal töltöttem, hogy az agydaganatban szenvedő férjem ügyeit intéztem, illetve őt ápoltam. Az együtt átélt eseményeket önironikusan, humorral, fájdalmasan őszintén osztom meg veletek: én így próbálom elfogadni az elfogadhatatlant. 

Vannak témák, amikről az emberek nem szeretnek beszélni, mert nem illik. Egészen addig így van ez, míg mi magunk is megérezzük a szavak hiányát, a némaság súlyát. Ilyen téma a halál, illetve a temetés. Nekem nem mindegy, milyen körülmények között fogom megtenni az utolsó földi utamat, és hiszem: a férjemnek sem volt az.

A temetésre való ruhám még nincs meg, de régen elhatároztam: egy gyönyörű, szitakötőt formázó bross lesz rajtam, illetve minden ékszerem mellettem lesz egy szatén szatyorban. Úgy terveztem, a kedvenc állatomat nem öletem meg és fektetem magam mellém, mint az ókori egyiptomiak – szerényen megelégszem a számomra fontos ékszereimmel. Utóbb anyukám erről is lebeszélt, mondván, sírrablók ma is vannak.

Ekkor eszembe jutott, hogy olvastam valahol, az emberi test hamujából gyémántot lehet készíteni. Elhatároztam, gyémánt leszek! Megkérdeztem a férjemet, ő mit szólna ehhez. Rám nézett, és már a tekintetéből láttam, nem rajong az ötletemért. Azért még odaböktem, jó, nem leszek gyémánt, legfeljebb minden éjjel visszajárok a lakásba kisérteni, kapcsolgatom a tévét és a villanyt. Zoli ekkor közölte, szerinte hogy sokkal fontosabb, hogy az ő temetését beszéljük meg. Rosszindulatú agydaganata volt, astrocytoma, ami a beszédközpontjában helyezkedett el. 

Nem volt életünk legkellemesebb beszélgetése, de mindenképpen fontos volt, mindkettőnknek. Nem kerülgethettük, nem tagadhattuk el. Szükség volt rá, mert hiszem: az emberi méltósághoz és a méltó halálhoz hozzátartozik, hogy az érintett a saját akarata döntsön a végtisztességet illetően. Zoli is így gondolta, meg is mondta: „itthon szeretnék meghalni, nem kórházban”. A meghatározó mondata után kiválasztotta, hogy melyik öltöny és cipő legyen rajta. Megjegyeztem.

A következő kérdés a sírhely ügye volt. Elkezdtem nyugdíjas nénikkel barátkozni, gondolván, ők biztos tudják a bennfentes információkat. Ahogy egyre többször üdvözöltük egymást ismerősként az utcán, a lakótelepen, egyre jobban kikristályosodott, hogy nemcsak engem foglalkoztat a temetés.

Ahány ember, annyi élettörténet, mindegyik más, de egyvalamiben hasonlóak vagyunk: foglalkoztat bennünket a halál. Szerintem fontos, hogy megnyugodhasson az ember, van hova temetkeznie, és van, aki gondoskodik a sírjáról. Nem utolsósorban maga dönthet arról, milyen formában búcsúztassák el. Nem beszélünk róla, sokszor a legközelebbi családtagjainkról sem tudjuk, mit akar. Pedig mennyi eldöntendő kérdés van! Nem mindegy, hogy egyházi temetést szeretne-e vagy nem? Koporsót szeretne vagy inkább hamvasztást? Ki legyen ott a temetésen?

Hiszem, hogy ezekről a kérdésekről beszélni kell. Humorral, őszinteséggel, vagy ha csak úgy megy, akkor feszengéssel.

De muszáj. Már csak azért is, mert tudom: a beszélgetések alatt döbbentek rá páran, nem érdemes haragot tartani a rokonokkal, fel kell oldani az akár több évtizedes némaságot. 

És idővel kell arról is beszélni, mindenki érdekében, hogy szerintünk mi történik a halál után? A fiam szerint a lélek felsétál egy lépcsőn a felhők közé. Mamával többször volt már temetőben, de egyszer sem találta meg azt a lépcsőt, holott nagyon kereste. Ez a kép nekem is tetszett, habár, mint hivatalos aggódó, már előre féltem, nehogy a férjem elessen és összetörje magát a felfele vezető úton. Mama megnyugtatott, hogy ez nem fog előfordulni, mert mindenki úgy kerül a Mennyországba, hogy nincsenek testi kínjai. 

Férjemet megeskettem, az első dolga az legyen, hogy megkeresi a fenti „jóléti illetékest” és intéz minimum egy lottó ötöst, egy lakásfelújítást, jól fizető állást, a fiunknak iskolai sikereket, kényelmes életet. Ha közbenjárt minden témában, küldjön égi jelet. Venni fogom az adást.

Azóta kiélezett érzékszervekkel figyelem a nem megszokott dolgokat.

Időről időre megbizonyosodom róla: küldi a jeleket. Ilyen az például, mikor tollas háttal megyek a munkahelyemre. Teljesen mindegy, hogy a tollpárnából vagy a kabátomból került oda, mert én tudom, hogy Zoli jelen van, itt van, intézkedik. Elengedtük őt, de visszajár. Szívesen látjuk, halljuk, érezzük őt. És amúgy is mindenben benne van. A fiunk mozdulataiban, a nevetésében, a gesztusaiban, tulajdonképpen halhatatlanná vált azáltal, hogy Kori génjeiben tovább él.

Én pedig azt a lenyomatot örökítem tovább, amit a betegsége 15 évében együtt éltünk át. A zsigereimben van. Kitörölhetetlen, megmásíthatatlan, felejthetetlen, fájdalmas és tragikus. „Az Úr énnéken őriző pásztorom” – ezt írattuk a sírkövére.

Az én nevem mellé  is ezt fogom, de utána zárójelben odaíratom, hogy „Én megmondtam”.

Ajánljuk még:

Könyveivel a gyerekek egész sorának szívébe ültette el a természet szeretetének magvait – elhunyt Schmidt Egon

A veszteségnek ezernyi arca van – legfájóbb a némaság és a megrekedt szavak özöne. Az a csontig hatoló érzés, amikor a művésznek festenie kéne, de a remegéstől megcsúszik a keze a papíron. Amikor egy írónak szavakba kellene öntenie egy legenda születését, de nincs az a pont, ahol el lehetne kezdeni. Amikor egyszerre üres és túlzsúfoltan kavargó minden, amikor generációk története kel szárnyra, hogy köszönetet mondjon egy életért, annak minden munkájáért, egy felbecsülhetetlen örökségért…

 

Már követem az oldalt

X