Szép

Miben árulják a jövő kozmetikumát?

Azokon a piacokon, ahol a márkapozicionálás játssza a főszerepet, a csomagolásnak rendkívüli jelentősége van. Márpedig a mai világ piacai döntően ilyenek. Nincs ez másként a kozmetikai termékek esetében sem, ahol a különböző termékek csomagolása a termékről alkotott általános kép lényeges elemévé vált, a csomagolás pedig egy meghatározó kommunikációs eszköz lett. De milyen csomagolást várhatunk el egy bio, natúr vagy éppen etikus terméktől? Mi közül válogathatunk, és egyáltalán miért is kell ezzel foglalkoznunk?

Mint minden más dolog a tudatos életmód területén, a környezetbarát csomagolási lehetőségek megtalálása is több akadályba ütközik, mint szeretnénk. Minden csomagolásnak vannak előnyei és hátrányai, és maguk a gyártók is komoly kihívásokkal néznek szembe, ha szeretnék a lehető legjobb megoldást megtalálni. Pro és kontra érvek mindenütt felsorakoztathatók, a példa kedvéért nézzük a két leginkább elterjedt anyagot: a papírt és az üveget.

AZ ÜVEG

Talán a legtöbbeknek először az üveg jut eszébe, ha környezettudatos csomagolóanyagról beszélünk. Mint természetes forrást említik, és valóban: viszonylag könnyen újra is hasznosítható. Másik előnye, hogy kiürülése után sok más funkciót is elláthat, a háztartás számos területén befogható, nem oldódnak ki belőle vegyi anyagok, a sötét üveg ráadásul védi a termék fényérzékeny összetevőit a napfénytől.

Az üveg gyártásához azonban hatalmas mennyiségű energiát használnak fel, és az újrafelhasználásával összefüggésbe hozható szállítás is nagymértékű szén-dioxid-kibocsátással jár. A körforgásba való visszaépítése nem annyira egyszerű: a színezett üveg például nehezebben újrahasznosítható, és bizony vannak olyan típusok, amelyek nem ússzák meg a hulladéklerakót sem. A címkéknek, kupakoknak, műanyag alkatrészeknek nincs helye a körforgásos rendszerben, ezért ezeket előbb el kell távolítani, és csak utána kezdhető meg a feldolgozás- ami nem kevés plusz költséggel és újabb környezeti terhelésekkel járhat.

A PAPÍR

A papír egy viszonylag egyszerűen újrahasznosítható megoldás lehet, eredeti funkciójának elvesztése után is könnyen és sokrétűen használható, azonban a termékek csomagolásában való felhasználása nagymértékben korlátozott. Például nem tölthetünk bele folyadékot, és nem alkalmas arckrém csomagolására sem. Nem beszélve arról, hogy amennyiben belseje már egy vékony rétegben műanyaggal borított, az újrahasznosítás nem opció, leválasztása pedig komoly plusz erőforrásokat igényel.

A papír csomagolószerek alacsony tömegének köszönhetően alapvetően kisebb a szállítás okozta környezetterhelés, ezáltal pedig csökkenthetőek a logisztikai költségek. Viszont a gyártás erőforrásigényes, a papír elkészítéséhez elengedhetetlen fakivágások, erdőirtások pedig rengeteg környezetetikai kérdést is felvetnek. És bár ezek igencsak elgondolkodtató tények, a Paper and Packaging Board nevű szervezet felmérése szerint a megkérdezettek 86 százaléka vélekedik úgy, hogy a papírból készült termékek fontos szerepet töltenek be az életünkben. 

És a műanyag…

Az elkötelezett környezetvédők egyik mumusa. Az anyag, ami könnyen és rendkívül sokrétűen alkalmazható, felhasználóbarát, és amelyet higiénikusabb és praktikusabb tulajdonságai miatt társai elé sorolunk. Ugyanakkor mára tudjuk: gyártása, a benne található anyagok, megsemmisítésének és kezelésének nem megfelelő körülményei rengeteg környezeti kárral járnak. Viszont kellő tudás birtokában és a szelektív hulladékgyűjtés kultúrájának elterjedésével ezek nagymértékben csökkenthetők, az újrahasznosítás fejlődésének köszönhetően pedig egyre inkább minimalizálhatók – ugyanakkor jelenlegi tudásunk szerint a műanyagot véges számú alkalommal lehet csak újrahasznosítani az anyagromlás miatt!

A műanyagoknak rengeteg fajtája van, és ezek közül a mérgezés, károsanyag-szivárgás és egészségünkre gyakorolt negatív hatásbeli skála minden szintje megtalálható, a rákkeltőtől egészen a teljesen ártalmatlanig.

Érdemes tehát tájékozódnunk a jelölésekkel kapcsolatban, hogy vásárláskor el tudjuk dönteni, mivel is állunk szemben. És nem kell mindent élből elutasítani, egyre több előremutató megoldás születik a műanyagipar területén is.

Hogy válasszunk tehát jó csomagolóanyagot?

A kérdés rendkívül összetett, és átfogó ismereteket igényel. Én mégis azt javaslom, hogy haladjunk lépésről lépésre, és az alapoktól ismerjük meg a rendszer működését. Ez a tájékozódás mindannyiunk felelőssége és kötelessége, hiszen bármit is vásárolunk, nemcsak a terméket visszük haza, hanem a csomagolóanyag kidobásának a súlyát is. Ehhez nagy segítség lehet egy lakossági tájékoztató, ami részletesen és gyakorlatközpontúan foglalkozik a csomagolóanyagok gyártásával, hatásaival és újrafelhasználásukkal is.

No de a jól hangzó ígéreteken túl mi utalhat arra, hogy a kozmetikai gyártó cég valóban elkötelezett a környezetvédelem iránt?

  • Például az, ha nem használ termékmintákat. A miniatűr csomagolások felesleges környezetrombolások, és kiszámolni is sok lenne, hogy 1-2 ml termék becsomagolása és szállítása mennyi plusz terhet jelent a környezetünkre.
  • Egy elkötelezett cég nagy eséllyel nem nyit külön márkakereskedést vagy kozmetikai szaküzletet, hiszen egy önálló üzlet berendezése, energiafogyasztása jelentősen növelheti az ökológiai lábnyomukat.
  • A pumpás kiszerelések, a cseppentők és az ampullák is árulkodhatnak az alapelvekről: azok a gyártók, akik tartósítószer-mentes termékeket alkotnak meg, nagy gondot fordítanak arra, hogy óvják a csomagolás tartalmát a szennyeződésektől. Ebben pedig a fenti kiszerelések nagyon sokat segítenek.
  • Csak annyi náluk a csomagolóanyag, ami feltétlenül szükséges. Egy magára valamit is adó környezetbarát cég nem használ celofánt, de még csak felesleges papírtöméseket sem. A minimumra törekszik.
  • A felelős cég a biológiailag lebomló anyagok használatát, a teljes körforgásba való illeszkedést részesíti előnyben, és szerepet vállal ennek ösztönzésében is. Az olyan cégek például, ahol a flakonok PLA (biológiai úton lebomló) műanyagokból vagy újrahasznosítható üvegekből készülnek, már egy hatalmas lépést tettek az élhetőbb holnap felé.

És hogy mi vár ránk a jövőben?

Rengeteg alternatív megoldás. Már most olyan technológiák lepik el a piacot, amelyek abszolút előrevetítik a fejlődés irányát. Az egyik ilyen a németországi székhelyű Scheufelen Papírgyár újítása, a fűrostból készült csomagolóanyag, amely kiválóan alkalmazható kozmetikai termékek csomagolására. Előállítása során drámaian csökken a felhasznált víz és energia mennyisége, így sokkal kisebb a környezetre gyakorolt hatása, mint megszokott rokonának. A gyártás során természetes napfényen szárítják ki az évelő fűféléket, amelyekből később szálas masszát állítanak elő. Így 50 százalékkal csökken a szén-dioxid kibocsátás, 65 százalékkal kevesebb vizet és 30 százalékkal kevesebb energiát használnak, és a régebbi arányokhoz képest pusztán 35 százalék vegyszer kerül az előállított anyagba. 

Hasonló erőfeszítéseket tesz a PaperWave légpárna is. A 100 százalékban újrahasznosított papírból készült légpárnák erősek és ökológiailag előnyösek, a nagyon vékony, komposztálható keményítőből készült tömítő rétegnek köszönhetően pedig nem sérül a papír újrahasznosíthatósága. Pépesítési eljárással hiánytalanul újrahasznosítható, és a mai pépesítő technológiának köszönhetően a papír és a tömítő réteg az újrahasznosítási folyamat során szétválasztódnak. Ez pedig lehetővé teszi a PaperWave légpárna fólia normál papírhulladékkal vagy a komposztálható szeméttel együtt való újrahasznosítását is. 

Zárásul egy jó tanács

A környezettudatos életmód egy nagyon összetett, és rengeteg fontos tudnivalót igénylő életstílus. Tapasztalatból tudom, hogy nem érdemes fejjel menni a falnak, és azonnal beleugrani a mély vízbe. Kezdjük a tájékozódást az alapoktól, gondolkodjunk és tapasztaljunk sokat, mígnem észrevétlenül válik a figyelmesség, a tudatosság fogyasztói szokásaink meghatározójává.

A cikket a környezettudatos, bio, vegán és organikus arcápolási termékek forgalmazója a Green Skincare Hungary támogatta!

Ajánljuk még:

A körömlakk nem bomlik le soha: Kovács Zsófia Adrienn környezetkutató megoldaná a kozmetikai hulladék kérdéskörét

Rendszerint csak addig érdekel bennünket a kencék és a sminkeszközök sorsa, amíg napi használatukat élvezzük. De mi van a félig üres, esetleg lejárt szavatosságú vagy divatjamúlt kozmetikai eszközökkel? Kevesen gondolják végig, hogy hulladékként ezek végül a környezetbe kerülnek, és nemcsak azt károsítják, hanem az ivóvízünkbe is bemosódnak. Kovács Zsófia Adrienn környezetkutató innovatív megoldással állt elő: kozmetikai hulladékgyűjtő hálózatot hozott létre munkatársaival, és megoldaná az újrahasznosítást is. 

 

Már követem az oldalt

X