Szép

Kukába a sminkkel! Néha...

Azért, mert egy sminkterméket lehet még használni, nem biztos, hogy kell is!

Sok hölgynek, aki napi szinten vagy akár csak alkalmanként sminkeli magát megvan a kedvenc terméke, és lehet, hogy csak nagyon keveset használunk belőle, esetleg még ritkán is, mégsem áll el örökké. Luxusnak tűnik, de nem az: elengedhetetlen megnézni és időközönként ellenőrizni, hogy mikor bontottuk fel az adott terméket és mikor fog lejárni a szavatossága.

Nem árulunk zsákbamacskát, ha azt mondjuk, hogy a lejárt szavatosságú kozmetikumok bőrproblémákat és fertőzéseket is okozhatnak. Régebben, amikor a sminktermékek még kevésbé voltak könnyen hozzáférhetők, a nők kincsként őrizgettek egy-egy darabot, és különlegesebb alkalmakon használták őket. Gyerekkori emlékem az anyukám táskájában évekig elfekvő Camea ajakápoló és Gála rúzs – mai fejjel nem biztos, hogy ellopnám őket, de

gyerekként a legfényesebb kincsnek tűnt egy-egy ilyen lejárt sminkcucc.

Mindenesetre azóta felnőttem, többet sminkelek, megtanultam, miről ismerhetem fel a romlott sminktermékeket. Ha furának is tűnhet, érdemes például megszagolni az eszközöket (romlott termékek esetén sokszor érezhető az elváltozás, avas illat), megnézegetni a színét, állagát. Ha gyanúsan más színű, csomósabb vagy éppen hígabb a kencefice, valószínűleg jobb megválni tőle. 

Ha biztosabbra mennénk, érdemes megnézni a terméken található kódokat is, amik a lejáratot hivatottak jelölni.

Minden terméken szerepel a lejárati dátum vagy piktogram, ami egy nyitott tégely, benne egy számmal.

Ez a szám jelöli a felbontástól számított maximális hónapszámot, ami alatt biztonsággal lehet használni a terméket; ennyi időre vállal a gyártó kezességet a termék minőségéért és használatáért. Ezek általában a következőkképpen alakulnak:

    • Szemceruza - 3 év
      A szemceruza ez egyik leghálásabb termék, akár három évig is használható, abban az esetben, ha folyamatosan hegyezve van és tiszta a vége. 
    • Porpúderek - 2-3 év
      A szemhéjpúderekhez hasonlóan a porállagú arcpúdereknél és a kőpúdereknél is leginkább a felvivőeszköz tisztaságára kell figyelni. Sőt, érdemes egy keveset egy kis tégelybe kiszórni a porból, hogy ne a teljes anyagból vegyünk fel az ecsettel vagy a puffnival. A megmaradt porpúdert a tárolóedényből soha ne szórjuk vissza a tégelybe! 
    • Rúzs/szájfény - 2 év
      Az ajakrúzsokon és a szájfényeken a legkönnyebb észrevenni, ha már gyanús. Az illata, a színe és az állaga is megváltozik: avas és halványabb színű lesz, valamint kevésbé kenhető. Ilyenkor mindenképp dobjuk ki, mert nem csak mi, hanem sajnos a baktériumok is imádják a rúzsunkat... 
    • Szemhéjfesték - 2 év 
      A por-, illetve a púderállagú szemhéjfestékek, szemhéjpúder-paletták akár 2-3 évig is jól bírják. Ebben az esetben azonban a felvivőeszköz higiéniájára kell nagyon odafigyelni: az applikátor vagy a szemhéjpúder-ecset legyen mindig tiszta és fertőtlenített. 
    • Folyékony alapozó - 1,5-2 év
      A folyékony alapozók vagy korrektorok általában egy évig hibátlanul funkcionálnak, viszont ezt könnyen meghosszabbíthatjuk akár 2 évre is, ha hűvös helyen vagy hűtőben tartjuk. A gyanús tünetek szintén hasonlóak lehetnek, mint az előző termékeknél: szín-, anyagváltozás és megváltozott illat. 
    • Szemhéjtus - 9 hónap
      A tus az egyik leghamarabb megromló termék, amelynek az állaga is mutatja a lejárat közelségét. Sokszor becsomósodik vagy kiszárad a termék, aztán a szemről is csak darabokban lehet lemosni... Ha a fenti tünetek közül bármelyiket tapasztaljuk, elérkezett a csere ideje. 
    • Szempillaspirál - 6 hónap
      A szempillaspirállal kell a leginkább vigyázni, hiszen a nem megfelelő használat következtében baktériumok elterjedése és egy szemfertőződés is bekövetkezhet. Napi alkalmazás mellett nem lehet gond, hiszen a megengedett határidőn belül általában szépen ki is ürül a tégely, ami cserére ösztönöz, viszont, ha ritkábban nyúlunk a spirálhoz, fokozottan ügyeljünk a határidőre!

Hogy könnyítsük a saját életünket, érdemes megjelölni a termékeken, mikor bontottuk fel őket. Emellett persze az ecseteket, applikátorokat és szivacsokat rendszeresen tisztítsuk ecsetfertőtlenítő spray-vel, időnként mossuk át őket szappanos vízzel, hogy ha már a sminktermékek bacimentesek, az eszközök is legyenek azok!