Szép

Így építsd fel a bőrápolási rutinodat!

Tudod milyen típusú a bőröd? És azt, hogy a tisztításon és a hidratáláson kívül még milyen fontos lépésekből áll egy jó bőrápolási rutin? Fontos tanácsok következnek!

 

Az egészséges, egységes és sugárzó bőr a jól felépített bőrápolási rutinnal kezdődik. Mivel számos szépségápolási termék létezik a piacon, így ebben a bejegyzésben egyszerű és hatékony tippeket mutatok nektek.

Először is fontos meghatároznunk, hogy pontosan milyen bőrtípusunk van, mivel mindegyik más-más bánásmódot igényel. Nekem korpás szeborreás van, így folyamatosan hámlasztanom kell.

HOGYAN LEHET MEGHATÁROZNI A BŐR TÍPUSÁT?

A bőrtípusokat általában normál, száraz, zsíros és kombinált bőrként határozzák meg, de beszélhetünk emellett érzékeny bőrről is. Rengeteg helyen tudnak segíteni a bőrtípusod megállapításában (szaküzletetekben, gyógyszertárakban és egyes drogériákban a szépségtanácsadók), de akár otthon, magadnak is megteheted ezt.

A különböző bőrfajtákat a következő tulajdonságok határozzák meg:

NORMÁL: A bőröd nem száraz, nem zsíros. Sima, egyenletes bőrfelszínű.

ZSÍROS: Csillogó, zsíros érzetű. Gyakran előfordulhatnak pattanások is.

KOMBINÁLT: T-vonalban zsírosabb, az arc többi területén száraz, vagy normál. Előfordulhatnak mitesszerek és tág pórusok.

SZÁRAZ: Húzódik, feszül, állandóan hidratálnod kell. Gyakran hámló foltokkal is találkozhatsz.

ÉRZÉKENY: Hajlamos irritációra, kipirosodásra.

BŐRÁPOLÁSI RUTIN:

Ha megvan a bőrtípus, ki lehet alakítani a bőrápolási rutint. Fontos, hogy minőségi termékeket használjatok, és hagyjatok időt a bőrötöknek. A kencék nem működnek varázsütésre, viszont folyamatos használat mellett gyönyörű és egészséges bőrt kaptok.

1. TISZTÍTÁS 

Az arcápolási rutin alfája és omegája az arctisztítás. Ez naponta kétszer (felkelés után, és lefekvés előtt) javasolt, langyos vízzel. Én arctisztító készüléket használok és géles arclemosót. Érdemes hetente egyszer leradírozni az elhalt hámsejteket.

2. TONIZÁLÁS

Arctisztítás után érdemes tonikot használni, hogy összehúzza a pórusokat, visszaállítsa a bőr pH-értékét és eltávolítsa a maradék szennyeződést is. Mindenképpen olyat keressetek, amely nem tartalmaz alkoholt, mivel az szárítja a bőrt. 

3. HIDRATÁLÁS

Más-más krémet használjatok nappalra és éjszakára, mivel másra van szüksége a bőrünknek. Nappal a bőr védelme és hidratálása a cél, éjszaka pedig a regenerálás, és mélyhidratálás. A megfelelő hidratálási rutin elengedhetetlen ahhoz, hogy az arcbőr hosszú távon szép és egészséges legyen.

Ezen kívül nagyon fontos, hogy időben elkezdjétek a szemkörnyékápoló használatát, ugyanis a ráncok a nem megfelelő hidratálás és életkor kombinációjából alakulnak ki. Tehát ez is legyen része az arcápolási rutinnak, legkésőbb 25 éves kortól.

4. FÉNYVÉDELEM

Télen, nyáron használj fényvédőt. Megvéd az UV-sugarak negatív hatásaitól, és kevésbé fog öregedni a bőröd. A legtöbb nappali krémben és alapozóban ez megtalálható.

Fontos, hogy ne csak kívülről, hanem belülről is hidratáljatok: igyatok megfelelő mennyiségű folyadékot és figyeljetek az étkezésetekre is! Emellett persze az alvásról se feledkezzetek meg, hiszen, mint tudjuk, a megfelelő mennyiségű pihenés elengedhetetlen az egészséges bőr megőrzéséhez.

Egy kis odafigyeléssel és rendszerességgel gyönyörű és hidratált lesz az arcbőröd 2020-ban (is)!

Ajánljuk még:

A jelentéssel teli jobb, mint a tökéletes – interjú a Popartbox alkotóival, akik régi holmikból varrnak újat

Érvelhetnék azzal a ruhák újrahasznosítása mellett, hogy mennyi hulladékot termel a fast fashion, mennyi méreg és környezetszennyezés árán állítja elő termékeit, ezért milyen üdítő látni ezt a két nőt a kincsekkel teli műhelyében, amint az utolsó ép fonalig beépítik a mások által kidobásra ítélt szöveteket és kötéseket új ruhákba. De így, negyvenen túl már rég nem erre gondolok, ahogy a nagymamám otthonkáihoz, hímzéseihez, abroszaihoz hasonló részleteket látok viszont bohókás cuccokban: inkább arra, hogy a tárgyakhoz kötődésünk van, érzelmeink támadnak tőlük és ez az egész egy nagy értékmentés, amiből én is részt akarok.