Szép

Az egészséges haj titkai: hajápolási tippek a profiktól

A hajápolás olyan, mint a fogyás: mindenki mást mond róla és mindenkinek más vált be. Rengeteg hajtípus létezik, pont emiatt nehéz kiválasztani a sokféle praktikából a nekünk valót. Vannak ugyanakkor általános szabályok, amelyekkel nem lehet mellélőni: olyan tippeket gyűjtöttünk össze, amelyek aranyszabályként követhet bárki – pláne télen, amikor a hajunknak is extra odafigyelésre van szüksége.

A tudatos hajápolás elsősorban nem a drága kencék használatáról szól. Sőt: az sem bűn, ha nem ismerünk minden hatóanyagot, vagy ha néha megfestjük a hajunkat. A hajápolás sokkal inkább olyan hajkímélő szokások összességét takarja, amelyeket kis odafigyeléssel bárki beépíthet a mindennapjaiba.

Szerencsésre napjainkban magyar nyelven is egyre többen foglalkoznak ezzel a témával, Instagramon és TikTok-on is több csatorna jelentkezik rendszeresen hajápolós tartalmakkal. Ezeknek – és néhány külföldi kedvencünknek – iránymutatásai alapján gyűjtöttük össze ebben a cikkben, mire érdemes figyelni!

Hajápoló alaprutin

Mielőtt ápolásról szólnánk, fontos tisztázni, hogyan épül fel maga a haj: kilencvenhét százalékát egy keratin nevű fehérje adja, három százalékát pedig víz. Három rétegből áll: külső hámrétegből (cuticula), hajkéregből (cortex), és hajbélből (medulla). A külső részt úgy érdemes elképzelni, ahogyan a tetőcserepet: a hámrétegek fedik egymást, védik a belső részeket; minél egészségesebb a cuticula, annál fényesebb, szebb a hajunk. A cortex keratinszállakból épül, a haj rugalmasságáért felel, a medulla pedig az a legbelső velőállomány, amely a gyökeret és összeköti a külső részekkel. Minden egyes hajszálunk egy szőrtüszőből nő a fejbőrön, és míg a fejbőrben található hajgyökér élő, a hajhosszunk már nem. Az, csak egy élettelen, szarusodott valami – ezért sem fáj, ha a hajunkat vágják. Viszont éppen ezért sok-sok ápolásra lehet szüksége főleg hideg, szeles időben.

Bár léteznek nagyon sok lépésből álló, és valóban igen hatékony hajápolási rutinok, ha az alapokról van szó, három összetevő használatán ne spóroljunk:

  • Sampon – ezt csak a fejbőrre vigyük fel, ugyanis ott kell feloldja a fejbőrünkből érkező, hajunkban megrekedő zsírt. A hajvégeket felesleges samponozni, mert a hajhosszt csak kiszáríthatja a kemikália. A fejtetőn kívüli részeknek elég tisztítást ad a vízzel levitt hab!
  • Kondicionáló – nagyon fontos mindenféle hajtípus számára, hogy megfelelően kondicionáljuk. A magyar nyelvben előállt az a furcsaság, hogy a balzsamot és a kondicionálót ugyanannak gondoljuk, de ez tévedés! Míg a balzsam a haj belsejébe hatolva igyekszik azt gyógyítani, ápolni, addig a kondicionáló bevonja a hajszálakat, és lezárja a külső hámréteget. Ez nagyon fontos lépés, mert így nem tud távozni a nedvesség a hajunkból, vagyis nem száll majd úgy, később töredezik, és megjelenésében is szebb is lesz. A kondicionálót a samponnal ellentétben éppen a hajhosszra érdemes felvinni, törölközőszáraz hajra, hogy ne csöpögjön ki az értékes hatóanyag a vízzel együtt. Megfelelő használatához néhány perc hatóidőt hagyni kell! Léteznek úgynevezett leave-in, vagyis „bennehagyós” kondicionálók, amelyeket mosás után érdemes felkenni, ráfújni a hajra, így a két mosás közötti időszakban is ápoljuk frizuránkat.
  • Hővédő – minden szárítás, hajformázás előtt érdemes használni valamilyen hővédő terméket, mert a haj hő hatására károsodik, száraz durva tapintású, töredezésre hajlamos lesz. A hővédő spray vagy balzsam formában is kapható.

Helyes fésülködés

Sokat segít a haj egészségén, ha nem tépjük egy (koszos) fésűvel naponta többször. A puha, tompa végű hajkefe nem árt a hajnak, nem töri a hajszálakat és nem sérti a fejbőrt sem. Ezt sem mindegy ugyanakkor, hogyan használjuk: érdemes lentről kezdeni a kibogozást, és óvatos mozdulatokkal, lassanként feljebb haladni, egészen addig, amíg simán végigfut egész loboncunkon a hajkefe. Ezzel megakadályozzuk a haj kitépését, és így a legkevesebb az esélye annak, hogy hozzájáruljunk a haj töredezéséhez.

Alapszabály az is, hogy

vizes hajat nem fésülünk, hacsak nem göndör vagy hullámos a hajunk, hiszen vizesen sokkal sérülékenyebbek a hajszálak.

 

A fésűnket is tisztítani kell, legalább hetente egyszer érdemes tiszta vízzel átöblíteni, és időről időre jót tesz neki egy samponos öblítés is, így a benne megtelepedett zsírt és baktériumokat távol tarthatjuk frissen mosott hajunktól. (Ugyanezért érdemes gyakran cserélni a párnahuzatot, és ha tehetjük, váltsunk selyemanyagú huzatra, az károsítja legkevésbé a hajat és a bőrt, ahogyan arról ITT ÍRTUNK.)

A hajkefetisztításról részletesebben:

Mire figyeljünk télen?

A hideg, száraz levegő extra terhelést ad a hajunknak ezért jobb, ha odafigyelünk néhány apróságra:

  • Hordjunk sapkát!

A fejbőr megfázhat a téli hidegben, ami nem tesz jót a haj növekedésének. Sokan nem szeretik, hogy a sapka lelapítja, összekócolja vagy zsírosítja a hajat, de ezen gondok elkerülésében sokat segíthet egy selyem/szatén belsős réteggel felszerelt sapka. Persze fontos a fejfedők rendszeres mosása is, hiszen az azokban felgyűlt kosz előbb-utóbb a hajunkon végzi.

  • Válasszunk kímélő hajviseleteket!

A szeles, hűvös idő hajlamos összekócolni a hajat, ráadásul a szálak súrlódása is sérülésekhez vezet. Ezért fontos, hogy kinn minél kevesebbet hordjuk kiengedve a hajunkat. Néhány hajcsattal, laza hajgumival csinos frizurát készíthetünk, de egy laza fonás vagy konty is sokkal jobb ötlet a kiengedett loboncnál. A túl szoros és túl magasra kötött copfokat kerüljük, ezek húzzák a fejbőrt és tépik a hajat. Ha viszont melegben vagyunk, engedjük ki a hajat, hagyjuk lélegezni!

  • Alvós frizura – fontosabb, mint gondolnánk!

Alváskor a haj folyamatosan súrlódik, kócolódik, hiszen érintkezik a párnával, matraccal, ezért érdemes egy laza, kényelmes alvós frizurát összedobni lefekvés előtt. Egy sima, laza fonás alul puha hajgumival megkötve jó választás lehet. De ha nem szeretünk fonni akkor kettőbe osztva megcsavarhatjuk a hajunkat, vagy kontyba foghatjuk. Nagy, műanyag hajcsatokat semmiképp se használjunk alvásra! 

  • Figyeljünk az étkezésre!

Télen sokkal kevesebb friss zöldséget és gyümölcsöt eszünk és hajlamosabbak vagyunk egyoldalúan táplálkozni. Éppen emiatt érdemes extrán odafigyelnünk az étkezésre, hiszen a haj rendes növekedéséhez a testünknek egészségesnek kell lennie. Törekedjünk tehát a megfelelő vitamin-, folyadék-, és fehérjebevitelre.

  • Ne pánikoljunk, ha jobban zsírosodik!

Teljesen normális, ha a hidegben fokozódik a fejbőr faggyútermelése, hiszen a testünk a kiszáradástól próbálja védeni a fejbőrt és a hajat. A zsírosodás ellenére nem feltétlenül ajánlott a gyakoribb hajmosás, érdemes egy-egy napot kihúzni a száraz samponokkal. Sokan esküsznek a fejbőrhámlasztásra és a fejbőrradírra is, ami az ígéretek szerint kontrollálja a faggyútermelést – ezekkel a szerekkel, eljárásokkal óvatosan bánjunk, és sérült fejbőrre sose alkalmazzuk őket!

Ha erre a néhány apróságra odafigyelünk, lehet, tavasszal éppen csak egy frissítő hajvágásra (vagy arra sem) lesz szükségünk!

Ajánljuk még:

 

Már követem az oldalt

X