Szép

A kezeket szelídítő sheavajról – használd magában vagy kakaóvajjal!

Régóta foglalkoztat a házikencék készítése. Ez a kísérletezés tette lehetővé, hogy közeli barátságba kerüljek a sheavaj nevű csodaszerrel, ami nélkül már nem is tudom elképzelni a mindennapjaimat.

Ez azonban nem volt mindig így. Sokáig nem is tudtam, mi ez pontosan, csak azt, hogy használják testápolók alapanyagaként. Akkor kezdtem el utánajárni, amikor láttam, milyen nagy szerepet tulajdonítanak neki azok, akik foglalkoznak saját krémek gyártásával:

vajon van-e létjogosultsága a körülötte lévő hipe-nak?

Eredetét tekintve Afrikából, pontosabban Észak-Ghánából származik, a karité fa gyümölcséből, a shea dió magjából állítják elő. Értékes zsírokat, valamint az egészséges bőr ápolásához szükséges A-, F- és E-vitamint tartalmaz. Önmagában ez még nem hatott meg, hiszen időnként felbukkannak csodaszernek mondott, egzotikus vajak, olajok és egyebek az ember lánya számára, ha érdeklődik a kozmetikumok iránt. Ám ezekkel kapcsolatosan általában szkeptikus vagyok. Viszont házi kenőcsöt akartam gyártani, tehát rá kellett szánnom magam a beszerzésére, így néhány egyéb alapanyag mellett vettem belőle egy kis kiszerelést próba gyanánt.

Az első benyomás elég rosszul alakult.

Finomítatlan változatot vettem, azt olvastam, az jobb, mint a finomított, mert könnyebben használható és az illatát is megtartja. De amikor először hozzáértem, hirtelen nem voltam biztos benne, jó ötlet-e nekem barátkozni ezzel: ragacsosnak, zsírosnak éreztem, fura szemcsék voltak benne, és az illatában volt valami füstös, földes, fura. Az első krémem alapjaként azonban egész szépen szerepelt, elkeveredett a többi hozzáadott anyag közt, az illata pedig egy csokis illóolajnak hála, eltűnt.

Natúr formájában akkor próbáltam ki legközelebb, amikor hozzáfogtam a második krémem elkészítéséhez. Ragadt, ideges voltam tőle, semmivel se tudtam lemosni a kezemről, ezért szétkentem rajta és vártam, hogy felszívódjon, tudtam, addig semmihez nem tudok hozzányúlni. Ez az elkeseredett megoldás pedig teljesen átformálta a vele kapcsolatos tapasztalatomat. Tényleg lassan szívódott fel, emiatt nem is ajánlott gyors reggeli krémezkedéshez, viszont

amikor a bőröm beitta, olyan selymes lett a kezem, amilyen évek óta nem volt, és az illata is egész szelíd lett.

Innentől szépen lassan elkezdtem önmagában is használni. Nem hiszek az olyan csodamondatokban, amelyek szerint megszünteti a striákat és megállítja az öregedést, de más, jóval megfoghatóbb pozitív hatásai hamar elkezdtek jelentkezni a számomra.

Télen meglehetősen száraz tud lenni a bőröm. Fürdés után egy keveset felkenve ez az érzés elkezdett megszűnni. Rá kellett éreznem, mennyit érdemes használni belőle, hogy meglegyen a hatás, viszont reggelre felszívódjon és ne ragacsozzon össze mindent. Ezt a ragadást egyébként úgy lehet a legjobban megszüntetni, ha az ember kézben melegíti, amíg folyóssá nem válik. A várakozás, amíg felolvad, majd a folyamat, ahogy eloszlatom magamon és hagyom felszívódni, megadja azt a kevés kis énidőt, öngondoskodást, amiről különben olyan könnyű elfeledkezni a folyamatos pörgésben, tanulásban, pénzhajtásban. Amíg fel nem veszi a bőröm, esélyem sincs bármit csinálni, így kénytelen vagyok időt hagyni magamnak. Érdemes éjszakára használni, hogy reggelre biztosan felszívódjon.

Van azonban néhány dolog, amivel vigyázni kell, ha kipróbálod. Sokan a hajukra, fejbőrükre is használják hajmosás előtt, ami nálam meglehetősen kontraproduktív volt, hiszen zsíros hajból meglehetősen nehezen jön ki, így ezt nem ajánlanám mindenkinek. Nálam arcon se célravezető, ugyanis itt szintén zsírosodik a bőröm, és habár a szakértők szerint nem tömíti el a pórusokat, én mégis érzem, hogy nem igazán akar elmúlni a hatása. Aki nem tud megbarátkozni az erős illatával, szintén csak óvatosan használja, vagy keverje valamivel.

Nálam ez a valami egyébként nem más,

mint a kakaóvaj.

Én megszerettem az illatát, de elég hosszan kitart és lehet, egyeseket zavar. A kakaóvaj önmagában is képes szép dolgokra, azonban a sheavajjal keverve egy olyan krémet kaptam, amit valószínűleg évekig fogok használni. Jó az illata, jót tesz a bőrnek és elcsendesít. A testápoláson kívül sokan körömre is kenik, és szódabikarbónával keverve hatásos házi dezodor is készíthető belőle. Én éjszakára a kicserepesedett ajkamra is használok egy keveset, ez még másnap is kitart a hidegben.

Testkrémként pedig tényleg bevált, azóta

már a harisnyák, szűkebb ruhák se kergetnek az őrületbe, mert nem viszket alattuk a bőröm.

Szerintem egy kipróbálást még a hozzám hasonló szkeptikusoknak is igazán megérhet! Különféle biowebshopokban kapható, és ahhoz képest, milyen sokáig kitart belőle egy kis kiszerelés, egyáltalán nem megfizethetetlen. Nekem százszor inkább megéri, mint bármilyen bolti kence, amit kamaszkorom óta valaha használtam.

Nyitókép: Hopkinsuniv/Wikimedia

Ajánljuk még:

Szérumok, a bőrápolás fenegyerekei – mit és hogyan használjunk?

Idehaza is egyre több apró üvegcsével találkozunk a drogériák polcain. A címkéken szép ígéretek és ismeretlen szavak sorakoznak: anti aging, dermohacking, bőrfelszínfeltöltő hatás, csak hogy néhányat említsünk. Arról, hogy mit is jelentenek ezek, és hogy miért érdemes szérumokat beépíteni arcápolási rutinunkba, Dr. Sándor Nóra okleveles vegyészmérnököt, a Borbás Marcsi: Kertem termékcsalád fejlesztőjét kérdeztük.

 

Már követem az oldalt

X