Stílus

„Nem csupán ruhákat, egy életérzést is adnánk” – Interjú a Flancos alapítójával

A természetes anyagok használata, az egyszerű vonalvezetésű, időtálló darabok beszerzése és a minimalista ruhatár kialakítása az elmúlt években egyre inkább előtérbe került. A Flancos nevű hazai márka éppen ezekre az igényekre válaszol kényelmes, stílusos ruháikkal. A fast fashion által uralt világban való érvényesülésről, a természetes anyagok felfutásáról és jövő kihívásairól a márka egyik alapítójával, Kalász Mariann-nal beszélgettünk. Interjú.

Honnan az ötlet, hogy csináltok egy saját márkát?

Az egész onnan indult, hogy a családunk régóta foglalkozik kereskedelemmel, minőségi ruházati termékeket és világmárkákat árusítottunk a Balatonon és több helyen vidéken. Ezeket az üzleteket idővel én és a férjem vettük át, azonban gyermekeink érkezésével a kétlaki élet egyre nehezebbé vált, így végül fájó szívvel, de bezártuk a balatoni üzleteinket. Aztán, ahogy a mondás tartja, ahol bezárul egy ajtó, ott egy másik kinyílik. A bolt bezárása után sem szakadtunk el a kereskedelemtől, néhány évvel később jelentünk meg a Flancosra jellemző szabásvonallal, stílussal különböző balatoni vásárokban. Rövid idő alatt nagy sikerünk lett, a vásárlóink nagyon hálásak voltak a természetes anyagú, egyedi fazonokért. Az első ruhánk a Buborékruha volt, ami azóta is megtalálható a kínálatunkban, a legnépszerűbb darabok között van. Hamarosan nem csak egy ruhával, hanem az első kollekciónkkal jelentünk meg a Tihanyi Piac ARTplaccán és Káptalantótiban a Liliomkert Piacon, ahová az ország minden tájáról érkeztek vásárlók. Az ő kívánságukra hoztuk létre webáruházunkat, hogy az év minden szakaszában elérhetőek legyünk.

Milyen érzés volt a piacos árusítás után a webshopra áttérni?

Meglehetősen kalandos. A személyes találkozások varázsa nagyon hiányzott, de azt a hangulatot próbáljuk átültetni az online térbe. Izgalmas időszak indult el az életünkben: mindent ki kellett találni, tesztelni és csak remélhettük, hogy a törzsvásárlók velünk együtt lépnek.

 
Flancos

Mi volt a legnagyobb kihívás a webshoppal kapcsolatban?

Az inspirációnkat, életérzésünket a személyes találkozások közben könnyen át tudtuk adni, de ez a webáruházban sokkal nehezebb feladatnak bizonyult. Rájöttünk, hogy nem elég szép képeket csinálni, hanem meg kell ragadni a Flancosra jellemző hangulatot is az oldalon. Rengeteg profi fotóssal és modellel dolgoztunk az elmúlt években, akiknek ez sikerült, tökéletesen be tudták mutatni, miben rejlik a Flancos egyedisége – élettel töltötték meg a képeket.

Említetted, hogy az inspirációtokat is szeretnétek megmutatni a ruhákon keresztül. Mi inspirál benneteket, és miért ilyen hangsúlyos ez?

Utazásaink során a mindig megújuló természetből, különböző nemzetek kultúrájából, népviseletéből, gasztronómiájából inspirálódunk. Természetesen aktívan figyeljük az aktuális trendeket is, és próbáljuk a saját stílusunkba illesztve követni őket, de ennél többre is törekszünk. Azt szeretnénk, hogy ha tőlünk vásárolnak, ne csak néhány szép termékkel, hanem sokkal inkább egyfajta életérzéssel legyenek gazdagabbak: a harmónia és a kiegyensúlyozottság érzésével. A nyári kollekciót például a nyári nap ébredő ereje, a sós illatú tengeri szél lágysága, a természet frissítő tisztasága ihlette, így a színekben dominálnak a hűvös, vízi árnyalatok és a meleg, fűszeres aromák.

Mi az elsődleges szempont egy Flancos ruha elkészítésénél?

A természetes szálú anyagok kiválasztása, és az, hogy rafinált, mégis jól kombinálható, kényelmes darabokat tervezzünk. A legfontosabb számunkra, hogy a fazonok könnyed, kényelmes viseletet biztosítsanak, ami a réteges öltözködést is lehetővé teszi. Emellett viszont a Flancos stílusa örök, így fontos, hogy egy korábban vásárolt termék legyen beilleszthető az éppen aktuális kollekcióba is.

 
Flancos

Az idei kollekcióban már nem csak ruhákat találni. Minek köszönhető a váltás?

A világ különböző szegleteinek divatját figyelve látjuk, hogy egy jól megválasztott nyaklánc, egy egyedi gyűrű legalább annyira fontos lehet, mint maga a ruha. Az idei nyári kollekcióval egy régi álmunk vált valóra: ezentúl tényleg tetőtől talpig Flancosba öltöztethetjük vásárlóinkat. És természetesen ahogyan a ruháknál is a lehető legjobb minőségre törekszünk, úgy a kiegészítőknél is; büszkék vagyunk rá, hogy a papucsok egytől-egyig kézzel készülnek egy kis manufaktúrában, minőségi bőrből.

Hogyan tovább? Mik a jövőbeli terveitek?

Szeretnénk továbbra is élménnyé tenni az öltözködést és segíteni abban, hogy minél több ember bátran mutassa meg önmagát. A Flancos utánozhatatlan stílusát és az elfogadó közösségét szeretnénk továbbra is szeretettel, odafigyeléssel építeni. Nagyon sok tervünk van a jövőre nézve, de ezeknek egy részét meglepetésnek tartogatjuk.

A cikk megjelenését a Flancos támogatta.

Ajánljuk még:

IDŐTLEN FORMÁK, 21. SZÁZADI NŐKNEK: INTERJÚ TÓRIZS HAJNALKA FEJDÍSZKÉSZÍTŐVEL
DRÓTLÁNYOK, DRÓTNŐK, DRÓTASSZONYOK – ÍGY KÉSZÜLNEK SZOBROK HUZALBÓL, LEVEGŐBŐL ÉS KECSESSÉGBŐL
7+1 LECKE A CSODÁLATOS MERYL STREEPTŐL

 

 

Már követem az oldalt

X