
Gyors, olcsó és szuperegészséges: 9 főzelék a nyárvégi napokra
Ha rohanós is a nap, egy-egy ilyen főzeléket összedobhatsz (akár már előző este), és seperc alatt garantáltan finom ebédetek lesz!

Csomagolás és töltelék, leves és főzelék: ezért ne mellőzd a kelkáposztát!
Nemszeretem-főzelék, megtűrt levelek a levesben? Vagy éppen a téli zöldségkínálat favoritja? A kelkáposzta ősszel olyan szemet gyönyörködtető, ha kézbe vesszük, és alaposan megfigyeljük, akár egy rózsa. Egymásra boruló, fodros levelei egymás után terülnek szét, ahogyan a rózsabimbó feslik a fényre, és még a színe is egy üde kavalkád, a zöld megannyi árnyalata. A haragoszöld külsők ölelik körbe az egyre haloványabb s így egyre zsengébb társaikat. Egész tavaszig lehet azután rájárni a télire eltárolt kelkáposztákra – addigra zamatosra érik vajszínű „szíve” is.

Hüvelyesek java: 9 recept, ha laktató főzelékre vágynál a hidegben
A hüvelyesekből készített zöldséges fogások minden évszakban jó választásnak bizonyulnak, de a hideg beköszöntével valószínűleg egyre gyakrabban nyúlunk majd értük a kamrában. Kedvenc főzelékeinket, laktató második fogásainkat gyűjtöttük most ötletadó céllal egy csokorba.

Hüvelyesek java: 9 recept, ha laktató főzelékre vágynál a hidegben
A hüvelyesekből készített zöldséges fogások minden évszakban jó választásnak bizonyulnak, de a hideg beköszöntével valószínűleg egyre gyakrabban nyúlunk majd értük a kamrában. Kedvenc főzelékeinket, laktató második fogásainkat gyűjtöttük most ötletadó céllal egy csokorba.

Borbás Marcsi: kedvenc júniusi főzelékeim
Sokféle nyári főzeléket szeretek, mert minden mennyiségben meg tudom enni a friss zöldségeket! Elkészíteni pedig azért is szeretem őket, mert a sok kerti munka vagy egy-egy forgatás mellett is jut rá időm! Ezek az aktuális kedvenceim.

Kevésből jót: bableves és babfőzelék gazdagon
Könnyen elkészíthető, laktató – böjtben isteni fogások.

Sárgarépa-főzelék
Textúrák, színek, ízek játéka egyetlen tál főzelékben: egy tál nemszeretem-főzelékben. De csupán addig, amíg a kanál belemerül, azután a nyelven olvad szét az enyhén karamellizálódott, ha jól csináltuk, csöppet még roppanós répa és az azt körülölelő fűszeres krém. Játszik vele a gondolat: mitől ilyen selymes, mi az, amitől extra, valami más. Amitől a sárgarépa-főzelék egy szelet rántott májjal elsőrangú menüvé lép elő, a máj finom kesernyés zamata éppen jól rímel rá. Ez nem az a menzás változat, amivel sokakat ki lehet űzni a világból – érdemes kipróbálni! Igazi böjti étel, sőt: vegán, glutén-, tej- és minden allergéntől mentes.

Nyári zsenge, amely hivalkodás nélkül fenséges – a tökfőzelék
„A tökfőzeléket szeretem látni a főzelékes tálban, pirosló sertéskarmonádli, vagyis rövidkaraj feltéttel, és ropogósra sült liba mellé, amely jó szívvel vállalja a tökfőzeléket is” – írja Magyar Elek, az Ínyesmester nagyhírű szakácskönyvében. Legtöbben azonban a menzás tökfőzelékre gondolva inkább semmilyen formában sem szeretnek találkozni a tökkel. Pedig egy tál tökfőzelék többet mond el a család történetéről, mint gondolnánk.

Kelkáposzta-főzelék és társai – fogások, amik tűzön főttek, de hidegen kelletik csak igazán magukat
Azon kapom magam, hogy állok a konyha közepén és kislábosból ebédelek. Kelkáposzta-főzeléket fasírttal. Hidegen.

Kevésből jót: bableves és babfőzelék gazdagon
Könnyen elkészíthető, laktató, és még mosogatni sem kell túl sokat utána!

Zöldséggel töltött kel
Jól emlékszem arra, amikor először készítettem töltött kelt. Akkoriban kezdtem megbarátkozni a kelkáposztával, és már értettem, hogy a főzelék belőle lehet kedvelt, finom étel, nem muszáj, hogy a menzásra hajazzon. Óvatosan nyúltam a tölteni kívánt levelekhez, pontosan betartottam a recept utasításait, hogy mindenképpen kívánatos legyen, ne csupán finom. A kellevelek lefejtegetése, előkészítése volt a legnagyobb mumus, de rájöttem, hogy voltaképpen pofonegyszerű. A töltött kel jól sikerült, aztán készült barnarizses töltelékkel, árpakásával, és egy ideje a zöldséges-töltelékes lett a befutó. Nem csak vegetáriánusoknak való, jó kis őszi-téli fogás, érdemes kipróbálni!

Tökfasírt szendvics
A sütőtök annyi mindenre jó: októbertől februárig ki sem fogyhatunk a tökös ötletekből! Ez a tökfasírt valóban tök jó, mondhatnám, hogy tökéletes. Szendvicsbe, főzelék feltétként, körettel vagy pikáns mártással vacsorára. Nálunk rendszeresen készül, mert tényleg nem lehet megunni a sütőtök eme átváltozását. Egyéni fűszerezéssel pedig személyre is szabhatjuk, mert mehet bele akár chili, gyömbér, rozmaring vagy valami illatos, távol-keleti fűszerkeverék is. Vegetáriánus hamburgerben is megállja a helyét!

Zöld krémlevesek a javából
A krémlevesek mindig jól esnek, ráadásul könnyen elkészíthetők, változatosan tálalhatók. És ha megnézzük a receptet, sokszor a megmaradt zöldség, főzelék vagy köret pillanatok alatt változhat át ízletes levessé.

Vaspótlás élvezetesen: 8+1 spenótos recept, amihez még a gyereknek is kedve lesz!
Spenótos receptből sosem elég!

Vaspótlás élvezetesen: 8+1 spenótos recept, amihez még a gyereknek is kedve lesz!
Spenótos receptből sosem elég! A parajfőzelék ízét nem mindenki szereti, de ha jól bánunk vele, a spenót egészen finom hamóniát képes alkotni a megfelelő hozzávalókkal párosítva! Még egy romantikus vacsorához is megfelelő összetevő. Érdemes kísérletezni vele, mert rendkívül egészséges zöldség.

Vérsóskaszósz – a sóskamártások hercegnője
Különlegesen szép, vörös erezetű levélzöldség, a balkonládák dísze a vérsóska. Félörökzöld levéldísznövényként tisztelhetjük, de zsenge levelei kiválóak salátába, főzelékbe, szendvicsek dekorálására. A belőle készült mártás lágy, üde, a tavaszi és a nyári konyha legfinomabbjai közé tartozik. Ha nem vagy sóskakedvelő, ez talán mégis ínyedre való lehet.

Kölyökkonyha – jó szóval oktasd!
Anya, te hallod a telefonban, hogy túl híg lett a borsófőzelékem? – kérdezte leányom, miközben a hét dolgairól csevegtünk. Jómagam épp cseresznyét magoztam, ő meg közben a főzelékével foglalatoskodott. Tegyél bele még egy evőkanálnyi lisztet, mondtam, és így pont jó lett. Valahogy így működik nálunk a telefonos távirányítás, segítségnyújtás. De ehhez kell, hogy alapvető tudással és gyakorlattal legyen felvértezve a fiatal. Amihez egészen kicsi gyerekkorban kell hozzákezdeni.