Babfőzelék majorannás pulykakolbásszal
Olvasási idő: 2 perc

Babfőzelék majorannás pulykakolbásszal

Ágoston Tamás receptje

Hozzávalók

Babfőzelék:

  • 30 dkg fehér gyöngybab
  • 2 db babérlevél
  • 5 dkg szalonna
  • 2 dkg fokhagyma
  • 5 dkg hagyma
  • 1,5 dkg só
  • őrölt fekete bors ízlés szerint
  • majoranna
  • 5 dkg vörösbab
  • 5 dkg lóbab
  • 5 dkg salátabab

Pulykakolbász:

  • 60 dkg pulykamell
  • 40 dkg zsírszalonna
  • 4 dkg só
  • majoranna ízlés szerint
  • őrölt fekete bors ízlés szerint
  • sertés vékonybél

Elkészítés

A gyöngybabot feltesszük főni a hagymával, fokhagymával, a fűszerekkel és egy darab szalonnával együtt. Amikor puhára főtt, kiszedjük a szalonnát és a babérleveleket, leöntjük a főzőlé 2/3-át, majd krémesre turmixoljuk. A főzőlevet ne öntsük ki, azzal állítsuk be a főzelék megfelelő állagát! A többi babot sós vízben előfőzzük, majd tálaláskor adjuk az ételhez. A tetejét meglocsolhatjuk valamilyen ízletes olajjal is.

A pulykakolbászhoz a pulykamellet és a zsírszalonnát ledaráljuk. Hozzáadjuk a sót, a borsot és a majorannát. Alaposan kigyúrjuk a masszát, közben apránként adagolunk hozzá langyos vizet. Jól formázható, egységes masszát kell kapnunk. Ha elkészültünk, vékonybélbe töltjük, majd adagonként megtekerjük és felszabdaljuk. Meg is szurkáljuk őket, hogy sülés közben ne durranjanak szét.

Végül forró serpenyőben egy kevés olajon pirosra sütjük a kolbászokat. A főzelékkel tálaljuk.

Kapcsolódó tartalom
Darázsfészek
Farkas Boglárka | 2025. október 20

Darázsfészek

Az ízeket éppen úgy örököljük, akárcsak genetikánkat és a családi történeteket. Valójában éppen ezek a történetek fűszerezik egyedivé az ételeket, amelyek gyermekkorunk legfontosabb pillanatait idézik bennünk. A nagymamától kapott receptekből később nemcsak süteményeket sütünk, de életünk ösvényeit róva ezek az ízek és emlékmorzsák biztosítanak éltető erőt a mindennapokhoz. Nosztalgiával sütöm mindig ezt a darázsfészket. Azt hiszem, sokan őrzünk hasonló recepteket!