
Készítsünk jópofa jégkockákat! Tegyünk bele csipkebogyót, galagonyát, friss rozmaringot a kertből. Igazi karácsonyi hangulatot teremtenek a piros-zöld színkombinációk. Kerülhet bele áfonya, vagy bármilyen bogyós gyümölcs a fagyasztóból. Kombinálhatjuk friss fűszer- és gyógynövényekkel.
Ha nincs jókora jégkockatartónk, akkor szilikon bonbonformába, vagy a desszertes doboz belső rekeszei is jó szolgálatot tesznek.

Szépen rendezzük el az alapanyagokat a jégkockatartóban, öntsük fel vízzel vagy gyümölcslével, és mehet is a fagyasztóba legalább fél napra.
Amíg hűl, készítsük el jó előre az italt, amit üdítőnek fogunk kínálni, hogy az ízek kioldódjanak, és leszűrhessük, lehűthessük. Van néhány kipróbált kombinációm, de a lehetőségek korlátlanok!

- Bodzavirág tea, egressel és mentalevéllel készült jégkockával
- Citromfű tea, epres-citromfüves jégkockával
- Levendula-citromfű tea, citrom- és narancsszeletes jégkockával, amelybe egy-egy szál levendulazöldet tűzhetünk
- Fekete tea, erdei gyümölcsökkel, feketeribizlivel, fahéjrudacskával készített jégkockával
- Csipkebogyótea 8 órás hideg áztatással, csipkebogyós-rozmaringos jégkockával
- Hársfavirág tea málnával és gyömbérszelettel készült jégkockával
Ezeket a különleges teákat ne teáscsészében, hanem szép üvegpohárban, akár koktélos pohárban is kínálhatjuk, hiszen különlegessé teszik az alkalmat, és ugyan alkoholt nem tartalmaznak, de koccintani lehet velük!

Készítsünk gyógynövényes kandispálcát! Ehhez szükségünk lesz teaszaküzletben kapható kandiscukor pálcára.
A kandiscukor vagy jegescukor nagy méretű kristályokból álló cukor. Az Európai Unióban használt meghatározás szerint a kandiscukor „olyan cukor, amely legalább 5 milliméter hosszú nagy kristályokból áll, és melyet megfelelő mértékben koncentrált cukoroldat hűtésével és lassú kristályosításával nyernek. Tea és más forró italok édesítésére használják. (Forrás: Wikipedia)

A pálcára kötözzünk konyhai kötöző zsineggel olyan fűszereket, amelyek illenek az italhoz. Válogassunk a szárított gyümölcsök közül, és azokból a fűszer- és gyógynövényekből, amelyek örökzölden virítanak a kertben, vagy a cserépben növekednek. Lehet szárított növény is, ha nem morzsoltuk le, hanem hosszabb szárral tettük el őket.
Forralt borhoz fahéjrudat, szárított narancs- vagy citromkarikát, gyömbérszeletet, kakukkfüvet. Nyugtató hatású teához: levendulát, citromfüvet, kandírozott citromot. Gyümölcsteához: száras csipkebogyót, rozmaringot, szárított almakarikát, olasz szalmagyopárt. Megfázás esetére, melegítő teához: rozmaringot, kakukkfüvet, citromot, csipkebogyót. A variációk persze végtelenek, kedvünk és lehetőségeink szerint.

Kis celofánzacskóba vagy zsírpapír-darabba csomagolva kedves ajándéknak is.
Nyitókép: Halmos Monika @rozsakunyho
