Tavaszi mangalicakaraj
Olvasási idő: 2 perc

Tavaszi mangalicakaraj

Ruprecht László receptje

Hozzávalók

  • 1 kg csontos mangalicakaraj
  • 4 db salottahagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 szál friss rozmaring
  • 2 dkg vaj

A mártáshoz:

  • a sült hús alatti pecsenyelé
  • 5 dl száraz vörösbor
  • 1 merőkanál burgonya főzőlé
  • 1 dl szójaszósz
  • 2 dkg vaj
  • 1 ek. keményítő

A salátához:

  • 25 dkg főtt burgonya
  • 20 dkg savanyú káposzta
  • 2 db sült cékla
  • 1 db alma
  • friss koriander

Az öntethez:

  • 25 dkg főtt burgonya
  • a burgonya főzőleve
  • 2 ek. dijoni mustár
  • 4-5 ek. tejföl

Elkészítés 

A karajt alaposan besózzuk, majd elkezdjük forró vasserpenyőben pirítani. Ha körbepirult, adunk hozzá fokhagymát, negyedelt salottahagymát, friss rozmaringot és kevés vajat. Ezután berakjuk a sütőbe 200 fokra. Tíz perc múlva kivesszük, majd rácsra tesszük, és hagyjuk pihenni a sütőben 50 fokon.

A hús alatti szaftot visszaforraljuk, hozzáadjuk a vörösbort. Adunk hozzá szójaszószt, és kiforraljuk belőle az alkoholt. Folyamatosan adjuk hozzá a bort, és a végére sziruposra redukáljuk. Közben a burgonya főzővízéből is teszünk hozzá egy keveset. Ha elkészültünk, átszűrjük. Fél deciliternyit kikeverünk egy kis keményítővel, majd ezt is belekeverjük. Hideg vajjal krémesítjük.

A burgonyát kockára vágjuk, majd sóval és rozmaringgal feltesszük főni. Ha elkészült, a felét kiszedjük, a többit pedig hagyjuk még egy kicsit főni.

A sült céklát és az almát is felkockázzuk. Hozzáadjuk a főtt burgonyát és a savanyú káposztát is. Ízesítjük friss korianderrel.  A tovább főzött burgonyát a főzőlével együtt leturmixoljuk. Adunk hozzá dijoni mustárt, tejfölt és sót. Fontos, hogy a végeredmény krémes legyen, mint egy majonéz. Ezzel keverjük össze a feldarabolt zöldségeket.

Kapcsolódó tartalom
Krokett spárgával és spárgamártással
| 2025. április 22

Krokett spárgával és spárgamártással

Borbás Marcsi receptje