Juhtúróval töltött sertésszűz
Olvasási idő: 2 perc

Juhtúróval töltött sertésszűz

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók

  • 1 sertésszűz
  • só, bors
  • 20 dkg juhtúró
  • 1 db tojás
  • 1 ek zsemlemorzsa
  • ½ zöldpaprika
  • ¼ póréhagyma
  • 1 ág rozmaring
  • 1 tk fűszerpaprika
  • 10 dkg vaj
  • 1 kg burgonya

Elkészítés

A sertésszüzet lehártyázzuk, majd egy fakanál segítségével felszúrjuk. A juhtúrót kikeverjük a tojással és a zsemlemorzsával. A hagymát és a paprikát nagyon apróra összevágjuk, és ezt is a túrós keverékhez adjuk. Ízesítjük friss rozmaringgal, borssal, fűszerpaprikával, és ha szükséges, akkor sót is adunk hozzá. Sózás előtt mindenképpen kóstoljuk meg a tölteléket, hiszen a juhtúró is sós.

Ezután az ízesített juhtúrót habzsákba rakjuk, és óvatosan beletöltjük a sertésszűzbe.

Ha elkészültünk, kívülről sózzuk és borsozzuk a húst. A burgonyát meghámozzuk, és vékony karikára vágjuk. Egy tepsit a vaj felével kikenünk, majd kibéleljük a burgonyaszeletekkel. Megsózzuk, majd ráhelyezzük a húst. A maradék vajat a hús felszínére kenjük.

Rakjuk a tepsit 220 fokra előmelegített sütőbe. Amint a hús kicsit megpirul, kb. 15 perc alatt, máris visszavesszük a hőfokot 170 fokra. Ezután lefedjük az ételt, és körülbelül 40 perc alatt készre sütjük.

A megjelenést a Fiskars támogatta.

Kapcsolódó tartalom
Darázsfészek
Farkas Boglárka | 2025. október 20

Darázsfészek

Az ízeket éppen úgy örököljük, akárcsak genetikánkat és a családi történeteket. Valójában éppen ezek a történetek fűszerezik egyedivé az ételeket, amelyek gyermekkorunk legfontosabb pillanatait idézik bennünk. A nagymamától kapott receptekből később nemcsak süteményeket sütünk, de életünk ösvényeit róva ezek az ízek és emlékmorzsák biztosítanak éltető erőt a mindennapokhoz. Nosztalgiával sütöm mindig ezt a darázsfészket. Azt hiszem, sokan őrzünk hasonló recepteket!