
Hozzávalók
- 80 dkg savanyú káposzta
 - 50 kg vad apróhús
 - 2 közepes fej vöröshagyma
 - 3 evőkanál zsír
 - só
 - pirospaprika, majoránna, őrölt kömény
 - 2 gerezd fokhagyma
 - 30 dkg héjában főtt burgonya
 - 1 tojás
 - 25 dkg liszt
 
Elkészítés
A húst apró kockára vágjuk. Egy vastag falú, lehetőség szerint öntöttvas lábosba két evőkanál zsírt teszünk. A húst a felforrósított zsíron fehéredésig sütjük. Hozzáadunk egy fej finomra vágott hagymát, a felaprított zöldséget. Megsózzuk, beletesszük a fűszereket, felöntjük a borral, majd az edényt lefedve a sütőbe tesszük. 160 fokon kb. másfél órán át sütjük.
Eközben a megtisztított burgonyát összetörjük, megsózzuk, beleütjük az egész tojást. Annyi liszttel gyúrjuk össze, hogy jól formázható tésztát kapjuk. A másik hagymát felszeleteljük, a maradék zsíron megfonnyasztjuk. Beledobjuk a leöblített savanyú káposztát, pirospaprikával és köménnyel ízesítjük és fedő alatt puhára pároljuk. Ha a hús megpuhult, langyosra hűtjük.

A tésztát lisztezett deszkán egy cm vastagra elnyújtjuk, kb. 8x8 cm-es darabokra szabjuk. Minden darabra egy-egy evőkanálnyit halmozunk a raguból és szép gombóccá gömbölygetjük. Forrásban lévő sós vízben a gombócokat kifőzzük, és a puha káposztára rakosgatjuk. Aki szereti, tejföllel vagy a maradék pörköltszafttal is meglocsolhatja.
Nyitókép: Halmos Monika @rozsakunyho

                








