Gazpacho, avagy a legjobb spanyol nyers zöldségleves
Olvasási idő: 1 perc

Gazpacho, avagy a legjobb spanyol nyers zöldségleves

Borbás Marcsi receptje egy tuti gazpachóhoz

Hozzávalók

  • 1 kg paradicsom
  • 1 szem kápia paprika
  • 1 db kígyóuborka
  • 1 fej lilahagyma
  • só ízlés szerint
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 kk durvára őrölt bors
  • 1 kk őrölt kömény
  • 1 ek olívaolaj
  • 1 ek sötét balzsamecet
  • 1 baguette

Elkészítés

A paradicsomot, a paprikát, a meghámozott uborkát és a lilahagymát krémesre turmixoljuk. Ízesítjük sóval, borssal, őrölt köménnyel, fokhagymával, olívaolajjal és balzsamecettel. Ha túlságosan sűrű lenne, hígítsuk fel hideg vízzel. Tálalás előtt mindenképpen kóstoljuk meg, és ízlésünknek megfelelően állítsuk be a fűszerességét.

Az uborkából és a paprikából hagyjunk meg 2-3 szeletet, és ezeket vágjuk apróra, ez lesz a levesbetét.

Baguette-ből készítsünk pirítóst egy kevés olívaolajon, és ezzel tálaljuk a levest.

Érdemes jól behűtve fogyasztani.

Kapcsolódó tartalom
Aranyalma befőtt
Halmos Monika | 2025. szeptember 07

Aranyalma befőtt

Díszcserjeként álldogál az aranyalma tőlünk nem messze, egy kicsit elhagyatott park szélén. Mostoha a sorsa, mert őszi díszeit, apró aranyalmácskáit senkinek sem mutogathatja, nincs, aki arra jár. Csak mi tévedünk arra, szeptember vége felé, hogy megnézzük, megértek-e a kis gyümölcsök. A kicsi almák, amelyek ügy csüngnek a fán, csokrokban, mint a cseresznye. Befőtt készül belőlük, mégpedig szárral együtt, díszítésként gyümölcssalátához, süteményekhez, gyümölcsös koktélba pottyantva olyan szívderítő látvány! Pikáns íze pedig túlmutat az egzotikus gyümölcsök aromáján.