Cukormentes almanektár
Olvasási idő: 1 perc

Cukormentes almanektár

Szilveszter Margit receptje

Hozzávalók

  • 3 kg megtisztított, de nem meghámozott bio alma (amilyen éppen terem a kertben)
  • annyi víz, amennyi az edényben ellepi

 

Tovább olvasok

Elkészítés

A kezeletlen, bio almát megmossuk, a magházát, a szárát eltávolítjuk, a hibás részeket kivágjuk. Nem kell meghámozni, mert a kezeletlen alma héját nyugodtan felhasználhatjuk. Feldaraboljuk, edénybe tesszük, és feltöltjük annyi vízzel, hogy éppen ellepje, és ne kapjon oda.

Alma fajtája válogatja, hogy mennyi idő alatt fő puhára. Mikor megfőtt, levesszük a tűzről, és klasszikus paradicsompasszírozóval átpasszírozzuk, majd a kapott pépet visszatesszük főni. Félórányi főzés után csírátlanított, még forró üvegekbe töltjük, azonnal lezárjuk, majd szárazd dunsztban hagyjuk teljesen kihűlni.

A kétszeri főzés és a gondos csírátlanítás eredményeként télen is jól eláll a kamrában. Ha megkezdünk egy üveget, és nem fogy el azonnal, hűtőben kell tárolni. Cukorbetegeknek és diétázóknak is kifejezetten ajánlott, könnyíti az emésztést és persze nagyon finom!

Tipp – érdemes kisebb, egyszeri fogyasztásra alkalmas adagokban tárolni, hogy elfogyjon, amit megkezdünk.

Kapcsolódó tartalom
Darázsfészek
Farkas Boglárka | 2025. október 20

Darázsfészek

Az ízeket éppen úgy örököljük, akárcsak genetikánkat és a családi történeteket. Valójában éppen ezek a történetek fűszerezik egyedivé az ételeket, amelyek gyermekkorunk legfontosabb pillanatait idézik bennünk. A nagymamától kapott receptekből később nemcsak süteményeket sütünk, de életünk ösvényeit róva ezek az ízek és emlékmorzsák biztosítanak éltető erőt a mindennapokhoz. Nosztalgiával sütöm mindig ezt a darázsfészket. Azt hiszem, sokan őrzünk hasonló recepteket!