
Hozzávalók
- 240 g tejszín (35 %-os)
- 240 g zsíros tej
- 140 g tojássárgája
- 90 g cukor
- 1 g vanília
- 1 csipet só
A tetejére:
- barna cukor
A raguhoz:
- 20 dkg eper
- 10 dkg kristálycukor
- 1 dl aszú
- vanília
Elkészítés
A tojássárgáját elkeverjük a tejjel és tejszínnel. Hozzáadjuk a cukrot, és elkezdjük melegíteni. Vaníliával ízesítjük. Folyamatos keverés mellett felmelegítjük. Akkor jó, ha már csípősen meleg.
Ekkor kiadagoljuk a kis formákba, körülbelül ¾-ig töltsük meg ezeket. Ha nincs időnk rögtön megsütni, akkor egy éjszakára hűtőbe rakhatjuk. Ekkor viszont dolgozzuk át botmixerrel, mielőtt kiadagoljuk.
A sütőformákat egy mélyebb tepisbe rakjuk, és úgy öntjük fel vízzel a tepsit, hogy félig felérjen a formák oldalára.
130-140 fokos sütőben kb. 50-60 perc készül el a créme brulée. Annyira süssük meg, hogy még kocsonyás legyen. Ezután hagyjuk kihűlni. Érdemes mindig szobahőmérsékleten tálalni. Ekkor a felületét megszórjuk barna cukorral, majd óvatosan ráégetjük. Ha vastagabb cukorréteget szeretnénk a tetejére, ismételjük meg ezt a lépést. Újra szórjunk rá cukrot, majd újra égessük rá.
A raguhoz a cukrot megolvasztjuk, majd óvatosan hozzáadjuk a bort. Vaníliával ízesítjük, és hozzáadjuk a cikkekre vágott epret. Ha visszaolvadt a karamell, akkor el is készültünk.
