Crème brûlée
Olvasási idő: 1 perc

Crème brûlée

Juhos József receptje

Hozzávalók

  • 240 g tejszín (35 %-os)
  • 240 g zsíros tej
  • 140 g tojássárgája 
  • 90 g cukor
  • 1 g vanília
  • 1 csipet só

A tetejére:

  • barna cukor

A raguhoz:

  • 20 dkg eper
  • 10 dkg kristálycukor
  • 1 dl aszú
  • vanília

 

Elkészítés 

A tojássárgáját elkeverjük a tejjel és tejszínnel. Hozzáadjuk a cukrot, és elkezdjük melegíteni. Vaníliával ízesítjük. Folyamatos keverés mellett felmelegítjük. Akkor jó, ha már csípősen meleg.

Ekkor kiadagoljuk a kis formákba, körülbelül ¾-ig töltsük meg ezeket. Ha nincs időnk rögtön megsütni, akkor egy éjszakára hűtőbe rakhatjuk. Ekkor viszont dolgozzuk át botmixerrel, mielőtt kiadagoljuk.

A sütőformákat egy mélyebb tepisbe rakjuk, és úgy öntjük fel vízzel a tepsit, hogy félig felérjen a formák oldalára.

 130-140 fokos sütőben kb. 50-60 perc készül el a créme brulée. Annyira süssük meg, hogy még kocsonyás legyen. Ezután hagyjuk kihűlni. Érdemes mindig szobahőmérsékleten tálalni. Ekkor a felületét megszórjuk barna cukorral, majd óvatosan ráégetjük. Ha vastagabb cukorréteget szeretnénk a tetejére, ismételjük meg ezt a lépést. Újra szórjunk rá cukrot, majd újra égessük rá.

A raguhoz a cukrot megolvasztjuk, majd óvatosan hozzáadjuk a bort. Vaníliával ízesítjük, és hozzáadjuk a cikkekre vágott epret. Ha visszaolvadt a karamell, akkor el is készültünk.

Kapcsolódó tartalom
Marhalábszárpörkölt
| 2025. június 21

Marhalábszárpörkölt

Borbás Marcsi receptje