Almakaramell: koncentrált finomság egész évre
Olvasási idő: 1 perc

Almakaramell: koncentrált finomság egész évre

Almakoncentrátum egy üvegben, amiért egész évben hálás leszel!

Hozzávalók

  • 2 kg alma
  • 20 dkg vaj
  • 2 dl fehérbor
  • 1 kk kardamom
  • 1 kk fahéj
  • 1 citrom héja reszelve

 

Tovább olvasok

Elkészítés

Az almákat alaposan megmossuk, kimagozzuk, majd apró kockákra vágjuk. Meghámozni nem kell. 20 dkg vajat felolvasztunk, és elkezdjük rajta dinsztelni a felaprított gyümölcsöt. Ha már puha, felöntjük 2 dl fehérborral, aminek ezután elpároljuk az alkoholtartalmát. További 20 percig főzzük, majd teljesen krémesre turmixoljuk. Ekkor ízesítjük kardamommal és fahéjjal, de aki szereti, citromhéjat is reszelhet bele.

Ezután lassú tűzön addig főzzük, míg 2/3-ára sűrűsödik. Az almának el kell veszítenie a nedvességtartalmát, a benne lévő cukroknak pedig el kell kezdeniük karamellizálódni. Amikor a massza már olyan sűrű, mint a mustár, még forrón csírátlanított üvegekbe töltjük, és kidunsztoljuk.

Egész évben fantasztikus lesz süteményekbe, süteményekhez, de egy-egy kanállal önmagában fogyasztva is nagyon finom!

Kapcsolódó tartalom
Darázsfészek
Farkas Boglárka | 2025. október 20

Darázsfészek

Az ízeket éppen úgy örököljük, akárcsak genetikánkat és a családi történeteket. Valójában éppen ezek a történetek fűszerezik egyedivé az ételeket, amelyek gyermekkorunk legfontosabb pillanatait idézik bennünk. A nagymamától kapott receptekből később nemcsak süteményeket sütünk, de életünk ösvényeit róva ezek az ízek és emlékmorzsák biztosítanak éltető erőt a mindennapokhoz. Nosztalgiával sütöm mindig ezt a darázsfészket. Azt hiszem, sokan őrzünk hasonló recepteket!