Pszicho

A magabiztos nők „felfelé” szeretnek – interjú Király Eszter mentálhigiénés szakemberrel

Ha egy nőnek rendben van az önértékelése, akkor „felfelé” szeret. Olyan párt választ magának, aki magabiztos, ambiciózus és a pénzügyi stabilitás mellett megfelelő lelki erőforrásokkal rendelkezik. Mit jelent ez pontosan? S akkor a férfiak „lefelé” szeretnek? Erről is beszélgettünk Király Eszter mentálhigiénés szakemberrel, aki író is egyben.

Az ön írásában olvastunk erről, hogy a nők „felfelé szeretnek”. Először érdemes lenne tisztázni, mit ért ezen a kifejezésen?

Fontos tisztáznunk, hogy ez nem arra utal, amikor egy eltartó és egy eltartott, egy megmentő és egy megmentett, vagy egy mentor és egy mentorált alkot szerelmespárt. A nők számára fontos a pénzügyi stabilitás, amit egy potenciális partner esetében mindenképp szem előtt tartanak, ha tartós kapcsolatban gondolkodnak. A gond azzal van, ha csak ez lebeg a szemük előtt és semmi más. Ha valakinek rendben vannak a pénzügyei, akkor valószínűleg egyéb pozitív és vonzó férfias tulajdonságokkal is rendelkezik, felelősségteljes, magabiztos és megbízható. Ez pedig azt jelentheti, hogy képes lesz egy családot fizikai és érzelmi szempontból is fenntartani. Persze mindez jellemzően csak abban az esetben állja meg a helyét, ha a nőnek rendben van a saját önértékelése, ha ő maga is képes megállni a lábán, megteremteni a saját egzisztenciális és érzelmi biztonságát.

Vagyis egy anyagilag és lelkileg is életképes nő egy önmagánál még erősebb, még ambiciózusabb férfit szeretne maga mellé társnak.

Hiszen egy erős nőt csak egy nála erősebb férfi képes megtartani. Tehát így értem, amikor azt mondom, hogy a nők „felfelé” szeretnek: ha egy nőnek rendben van az önértékelése, akkor egy erős jellemű, határozott, ambiciózus és magabiztos férfit választ társnak. És azt is fontos hangsúlyozni, hogy társat keres maga mellé, nem pedig megmentőt vagy mentort. Ha nincs rendben az önértékelése, akkor lehet, „lefelé” választ.

Jól értem, hogy nem feltétlenül gazdagabb férfiról van szó, hanem olyasvalakiről, akire valamiért fel lehet nézni, meglátni benne a biztonságot és a megbízhatóságot?

Nagyon fontos tisztázni, hogy ezek az erőforrások nem csak anyagi jellegűek lehetnek. Sokkal inkább olyan lelki erőforrásokra gondolok, mint a magabiztosság, a felelősségvállalás, az elkötelezettség és a hűség. Amikor tartós kapcsolatot keres egy nő, akkor ez mind nagyon lényeges faktor számára. Inkább azt mondanám, hogy a pénzügyi stabilitás mellett

az érzelmi erőforrások is ugyanolyan fontosak a párválasztás szempontjából.

Vagyis nemcsak a milliárdos tőzsdecápák rúghatnak labdába egy erős nőnél, hiszen egy sportoló, egy zenész, egy ezermester vagy egy tanár is lehet ambiciózus, elkötelezett, szenvedélyes, elhivatott és kitartó, ami vonzó egy nő számára. Akár egy jó humorú férfira is fel tud nézni a nő, de önmagában a humor gyakran nem elegendő erőforrás. Ezeket a jellemvonásokat együtt, összességében kell nézni, hiszen több tényezőtől is függ, hogy egy férfi potenciális társsá váljon a nő szemében. És ezek a jelek már a kapcsolat legelején is látszódnak. Például az hamar kiderülhet, ha egy férfi ugyan erős egzisztenciával rendelkezik, de mégsem felelősségteljes, nem tud gondoskodni magáról vagy másokról, nincs önbizalma vagy állandóan darabjaira hullik, és a nőnek kell őt folyamatosan összeszedni… Egy ilyen férfi nem tűnik potenciális társnak, egy ilyen férfit nem lehet „felfelé” szeretni. S persze az is előfordulhat, hogy valakinek nincs kifejezetten sok pénze, de az életét, a pénzügyeit mégis kézben tartja.

Most már értem, hogyan illeszthető be ebbe a képbe az a szegénylegény, aki elnyeri a királylány kezét a mese végén…

Igen, az anyagi erőforrás csak egy tényező. A szegénylegény azonban több olyan lelki erőforrással is rendelkezik, amiket korábban is említettem. Megvan benne az a potenciál, ami révén egyenrangú társa lehet a királylánynak.

Az eddigiekből az következik, hogy a férfiak „lefelé” szeretnek. Ők nem tudnak „felfelé” szeretni? Nekik az a jó, ha „lefelé” szerethetnek?

Nem kifejezetten. Egy egészséges lelkületű férfinak fontos, hogy a nő tudatosan irányítsa az életét, ne legyen kiszolgáltatva senkinek és semminek.

A férfiak szemében is az önellátó, lelkileg, egzisztenciálisan és anyagilag is életképes nő a vonzó.

Egy egészséges érzelemvilággal rendelkező férfi azt szeretné „megmenteni”, akiről azért sejthető, hogy képes önmaga megmentésére szükség esetén. Ha egyáltalán bajban van, az csak ideiglenes. Ugyanis azt, akit csak egy férfi „menthet meg”, valójában senki sem mentheti meg, hiszen az érzelemivilágunk és ezzel az egész életünk stabilizálására csak mi vagyunk képesek, azt nem várhatjuk másoktól, mert akkor az eredmény tőlük válik függővé. Az más kérdés, hogy ha a férfi sincs rendben önmagával, és ezért „szeret lefelé”, akkor két olyan ember kerül össze, akik nem tudják megoldani sem a saját problémáikat, sem a másikét. Persze, ennek van egy olyan változata is, amikor a férfi bántalmazó típusú, ilyenkor nem tudatosan, de olyan nőt keres, akit anyagilag, lelkileg és mindenféle szempontból függővé tehet.

Hogy viselik a férfiak, ha a nő többet keres?

A túlságosan célorientált nő lelombozó is lehet. A legfontosabb kérdés az, hogy a pár hogyan vélekedik a férfi-nő kapcsolatról. Ha konzervatívabb beállítottságúak, akkor konfliktust eredményezhet, megboríthatja az egyensúlyt az, ha a nő többet keres. Az ilyesmi óhatatlanul is kihathat a kapcsolatukra, a szexuális életükre, a vonzalom fennmaradása is kérdésessé válhat. Ezért hangsúlyozom, hogy az a legfontosabb kérdés az, ők ketten hogyan vélekednek a férfi és női szerepekről a kapcsolaton belül.

De én még nem találkoztam olyan párral a munkám során, ahol ne okozott volna problémát, hogy a férfinak kellett „felfelé” szeretni és a nőnek „lefelé”.

Úgy tapasztalom, a férfinak igenis fontos, hogy férfi lehessen, erős, védelmező, megbízható, s a nőnek pedig az, hogy nő maradhasson a kapcsolatban. Az egyenjogúság nem egyformaságot jelent, sokkal inkább egyensúlyt. Törekedni kell arra, hogy beállítsunk valahogy egy egészséges egyensúlyt a párkapcsolatban, ahol az erőforrások nem kizárólag az anyagi erőforrásokat takarja, hanem a korábban felsorolt lelki erőforrásokat is. Tehát a megbízhatóságot, a felelősségvállalást, az ambíciót, a magabiztosságot és a többit. Akkor nem borul az egyensúly, ha például a nőnél ugyan több anyagi erőforrás van, de más téren a férfi mégiscsak egy védelmező szerepet tölthet be, például a család érzelemvilágának a fenntartásában, esetleg jobban kommunikál vagy más téren rendelkezik több erőforrással, mint a nő. Ahhoz, hogy egy egészséges önértékeléssel rendelkező nő „felfelé” tudjon szeretni, fontos számára az érzelmi és fizikai biztonság egyaránt. 

Nyitókép: Király Eszter

Ajánljuk még:

Mediterrán életérzés, vörös panda és reményt hozó nárcisz Debrecenben

A Nagyerdei Kultúrparknak mindig is küldetése volt és lesz a magasabb eszmei síkon történő gondolkodásra nevelés. Fontosnak tartják, hogy a család visszataláljon a természetbe, a természetes életterekhez, amelyekben még déd- és nagyszüleink élték mindennapjaikat, végezték életük fenntartásához szükséges tevékenységeiket. Engem teljesen elvarázsolt a tavaly 65 éves állatkert, a bájos vidámpark, a különleges növényvilág a nagyvárosban. Mezősi Jánossal, a Nagyerdei Kultúrpark főkertészével beszélgettem a nagyerdei mindennapokról, a mediterrán életérzésről.

 

Már követem az oldalt

X