Otthon

Színes őszi dekorációk a kert és a mező kincseiből

A szép, enyhe ősz most nemcsak színes faleveleket és gyönyörű terméseket kínál, az újraéledt kertben virágok is pompáznak! Gyűjts a természet kincseiből egy kosárra valót, és tedd színessé velük az asztalt, a szobát, az irodát, a folyosót, a lépcsőházat!

Színes fák falevélből

A fácskák alapja egy faágból vagy törzsből vágott darab. Én a tűzifából szoktam kiválasztani egy-egy olyan darabot, ami megihlet. A közepébe fúrj egy akkora lyukat, amibe egy bambuszpálcát bele tudsz szúrni! A hegye mutasson felfelé. Ha nincs kéznél épp a nyári grillezésből maradt bambuszpálca, kihegyezett hurkapálca is megteszi.

A pálcára szépen sorban szúrd rá az előre összegyűjtött faleveleket. Szárnyalhat a fantáziád: lehet fenyőformájú, ha a nagyobb levelekkel kezded, és úgy haladsz a kisebbek felé. Lehet karcsú oszlop, például a cserszömörce kerekded leveleiből. A vadszőlő napról napra változó levelei igazán izgalmas ötleteket adnak, a juharból is lehet színes, vagy ragyogó sárga fácska. Befejezésként kerülhet rá toboz, bogyó, száradt hagymavirág vagy egy darab a csörgőfa terméséből.

 

Asztaldísz falevélfüzérből

Fogj egy körülbelül 50 centiméter hosszú, vékony drótot, hajlíts kunkort a végére, majd szép sorban fűzd fel rá a színes leveleket. Ehhez nagyon jól illik a cserszömörce vagy bármely gyümölcsfa levele. Ha megtelt a drót, kösd össze a két végét. Tedd egy tálra! Akár díszítheted szalagbokrétával, de anélkül is jól mutat a rusztikus és a modern miliőben is.

 

Falevél-apóka az ajtóra

Ehhez a mutatós ajtó- vagy falidíszhez szükség lesz egy alapra, amit akár kartonpapírból is kivághatsz. Most ezúttal egy szív alakú vékony falemezt használtam hozzá. Az alap felső részére először köss egy spárgát, hogy fel lehessen majd akasztani. Ezután a középvonalára vízszintesen ragassz egy hurkapácát – ez fogja tartani a sapkát. Az alsó felét gazdagon ragaszd tele színes falevelekkel.

 

Egy darab zsákvászonból hajtogasd össze a sapkát, merevítésnek tegyél a két oldalába egy-egy pálcát, hogy ne konyuljon le. Rögzítsd ezt is ragasztóval a faleveles alaphoz, majd egy dióból formáld meg a turcsi orrát.

 

Asztaldíszek vasárnapra, ajándékba vagy csak úgy

A szép hosszú ősz gyönyörű termésekkel, újra kihajtott virágokkal kedveskedik. Ha hazavittél belőle egy kosárra valót, gyönyörű díszekké válhatnak a kezed által! Ráadásul ezek nem is hervadnak el hamar, hanem néhány héten át gyönyörködhetsz bennük!

Az asztaldíszek alapja lehet bármilyen hangulatos edény, amit szívesen használsz. Lehet fóliával bélelt kosár, készíthetsz tartót fenyőkéregből, zsákvászonnal borított virágcserépből. Helyezz bele egy megfelelő méretű, vízzel átitatott tűzőhabot.

Ezzel ez előkészület végére ért, és következik a munka izgalmas része: az alkotás! A növényi részek szárait vágd hegyesre, hogy minél jobban bele tudd szúrni a tűzőhabba. Az ágakat, vesszőket egy-egy U alakban meghajlított dróttal tudod odarögzíteni.

Érdemes figyelni arra, hogy alulra kerüljenek a nagyobb levelek, vastagabb ágak, nagyobb virágok. A színeket, formákat használd változatosan, az ősz aranyló színeivel nem lehet hibázni!

Ajánljuk még:

48 üres sörösdobozból készül a zero waste aszalógép

Sörösdobozokból, raklapokból, maradék szúnyoghálóból készül és egész nyáron nélkülözhetetlen – mi az? Már most érdemes elkészítenünk kerti aszalónkat, hiszen már nyílnak a szárítható virágok, és nemsokára itt az eperszezon is.

 

Már követem az oldalt

X