Otthon

Savon de Marseille szappan, a modern háziasszony ősi csodaszere

Hazájában nemzeti kincsnek számít hagyományos receptúrája, és vitathatatlanul kiemelkedik bármely más szappan közül. Valamikor nagyon-nagyon régen mára már elveszett titkos recept szerint kezdték el készíteni, és csodás tulajdonságainak köszönhetően pillanatok alatt meghódította Európát is. A családok kézről kézre adták féltett receptjeiket, finomították és tökéletesítették a technikát, és kitartásuknak köszönhetően mai modern világunkban is élvezhetjük értékes és utánozhatatlan örökségünket. De miben rejlik a Marseille szappan egyedisége, és mit rejtenek a féltve őrzött ősi receptúrák?

1688-ban XIV. Lajos francia király védette le a hagyományos marseille-i szappan receptúráját, innentől kezdve csak az olívaolajból, speciális eljárással készített szappanok kaphatták meg a Savon de Marseille nevet. A korabeli feljegyzések szerint egészen hihetetlen: több mint 20.000 tonnányi francia szappan indult útnak a világ számos távoli pontjára. A huszadik század elejére már a szappankészítés volt a régió húzóágazata, és ha a század közepén nem robban be a piacra a szintetikus anyagok használata, nem felejtődnek el a hagyományos készítési technikák, akkor talán még ma is jelentős erőt képviselne.

A modernizációnak köszönhetően a Marseille szappankészítés szinte történelemmé vált, az egykori több száz szappankészítő manufaktúra mára alig több, mint pár műhelyre redukálódott. Ma már csak a „Union des Professionnels du Savon de Marseille” jelzés az egyetlen garancia arra, hogy a valódi, hamisítatlan és hagyományos receptúrával van dolgunk, hogy a megvásárolni kívánt szappant a régi, speciális eljárással készítették.

A gyártási folyamat pedig nem is olyan egyszerű. A hagyományos Marseille szappant ugyanis üstben készítik, a pontosan meghatározott és szigorú „Marseille-folyamat” során, ami öt lépésből áll: a növényi eredetű olajok elszappanosítása, tengeri só hozzáadása, főzés, a glicerin, a szennyeződések és az el nem szappanosodott zsírsavak eltávolítása, végül a tiszta vizes mosás. Mérete és formája különböző lehet,

de egyik szappan sem tartalmazhat parfümöt, színezőt, mesterséges adalékanyagot, és csak tiszta növényi olajokból készülhet.

Sajnos ahogyan az lenni szokott: a szappanok piacán is sok a hamisítvány. Számos olyan készítő van, aki Marseille szappanpelyhet felhasználva készít illatos és színes hamisítványokat, majd Marseille szappan néven kínálja azokat eladásra. Ne dőljünk be a színeknek és illatoknak, az eredetinek sem színe, sem illata nem vonzó – sőt: színe inkább jellegtelen, illata pedig inkább szokatlan, sokaknak kellemetlen.

 

A gyors és sokszor követhetetlen fejlődésnek van egy pozitív múltba tekintő aspektusa is: az ember egy ponton túl visszanyúlik a gyökerekhez, így a hagyományos Marseille szappan is újra visszakerült a köztudatba. Mindezt nem véletlenül: áldásos hatásairól és sokrétű felhasználásáról a népi feljegyzések szinte ódákat zengenek, és nincs az a háziasszony, aki ne  lelkesen fogadná ezt a „mindenre jó háztartási csodaszert”.

Először is tökéletes bőrápoló: gyengéd, tiszta és természetéből fakadóan antibakteriális, így kiváló mosakodáshoz, fürdéshez, kézmosáshoz. Nem szárítja a bőrt és nem allergizál. Problémás bőrűeknek kifejezetten ajánlott, segít enyhíteni az ekcéma és a pikkelysömör tüneteit. Napégés után, rovarcsípés esetén vagy kisebb sebek lemosására is szuper megoldás, férfiaknak pedig ideális borotválkozószappan,

használatával kiválthatjuk a környezeti terhelés szempontjából sem túl ideális borotvahabot. 

Tökéletesen kezelhető vele a száraz, viszkető, korpás fejbőr, a hajnak kellemes tapintást és csillogást ad, flakonos folyékony szappanok helyett bravúros megoldás – nem utolsósorban nagyon jó hulladékmentes alternatíva. Lereszelve mosószerként használhatjuk, alig akad olyan makacs folt, amivel ne bánna el, de vízzel mosógélt is főzhetünk belőle, a foltra dörzsölve pedig ötcsillagos folttisztító szappanná változik.

Személyes kedvencem mégis máshol keresendő: a konyhában, mosogatásra szoktam használni, és állítom, hogy semmilyen más bolti készítmény utol nem éri. Általában 300 vagy 400 grammos kiszerelésben lehet megvásárolni, ezért érdemes egy éles késsel ketté vágni, egyik felét szappantartóba helyezni, és a vizes szivaccsal párszor megdörzsölni. A szivacs szinte azonnal felhabzik, és már mosogathatóak is csillogóra a legkoszosabb edények, poharak is. A szappantartóban esetlegesen pangó vizet mindig öntsük ki, tartsuk szárazon szappanunkat, ezzel növelhetjük élettartamát. A másik felével mosakodhatunk, hajat moshatunk, vagy használhatjuk a mosásnál, így egy kis odafigyeléssel egyszerre legalább hatféle bolti terméket kiválthatunk.

 

Meleg szívvel ajánlom mindenkinek, hogy próbálja ki a hagyományos Marseille szappant odahaza, ha pedig van olyan bevált praktikája, amelyet szívesen megosztana velünk, akkor ne habozzon, írja meg! Minden ötletet szívesen fogadunk.

Egyéb forrás: ITT

 

Már követem az oldalt

X