Otthon

Postaládától a befőttesüvegig – Így dobd fel a lakást természetes dekorációval

 Amíg még néhány falevél is árválkodik az út szélén, csodás dekorációk születhetnek!

„Falevélből sosem elég” – így sóhajt fel a szomszéd, amikor a tetemes mennyiségű falevéllel kell megküzdenie. Sok-sok év alatt sikerült rábeszélnem, hogy ne kukazsákban vitesse el, hanem komposztálja az őszi lombot is. Nálunk nemcsak a komposztra kerül, hanem a levendula- és rozmaringbokrok alá, a rózsatövek köré is takarónak. És nem tudom megállni, hogy egy-egy szép levelet ne tartsak meg magamnak – ami aztán mindig egy egész kosárnyi „szép levél” lesz. És akkor már csak egy kis fantázia kell hozzá, hogy milyen formában kapjanak helyet az őszi életterünkben.

Ezúttal olyan ötleteket mutatok meg, amelyekhez tényleg nem kell különösebb előképzettség. Elegendő hozzá egy kis alkotókedv, egy szabad félóra, vagy egy olyan kis „énidő”, amikor egy pihentető muzsikát hallgatunk, de közben kell, hogy a kezünk matasson valamit. Olyan kis kikapcsolódós-meditációs kreatívkodás, a természet kincsestárából.

Nekem nagy kedvencem a páfrányfenyő, a Ginkgo biloba. A sudár fácskát még nagyanyám ültette magról, és mire terebélyes koronát növeszt, azt hiszem, már csak unokáim élvezhetik árnyékát – de elélhet akár ezer évig is. Ez egy különösen értékes fa, jól tűri akár a városi klímát, gyógynövényként is találkozhatunk vele, a kertben pedig varázslatos szépségét az őszre aranyra színeződő lombja adja. Az első fagyos reggelen a lombruha szinte egyszerre szakad le róla. A levelei bőrszerűek, legyező alakúak kis bemetszéssel a közepükön. Nagyon jól lehet velük dolgozni, sokáig szépek maradnak. Sok levél egymás utáni drótra húzásával egy szép füzért alakíthatunk ki, ami kedves őszi kopogtatóvá válhat a kapun. A postaládának is ékessége lehet, a sárga színnek kellemes ellenpontot adhat egy kis kékbogyójú borókaág.

 
Ginkgo-leveles füzér a postaládán 

Az őszi estéken olyan kellemes mécsest gyújtani! Egy üres befőttesüveg lehet a legegyszerűbb mécsestartó, így a szél sem fújja el a lángot, és a viasz sem fog lecsepegni. Az üvegre egy vékony spárga vagy egy szál rafia segítségével kössünk néhány ginkgo-levelet. A mécses fénye gyönyörűen kiemeli a levél erezetét, és a levél meleg színt kölcsönöz a fénynek – a meleg fény pedig a lelket is jobban melegíti. Néhány őszi terméssel körítve egészen egyszerű, de mégis impozáns dekorációt alkothatunk kettő perc alatt.

 
Percek alatt szépet

Nemcsak a ginkgo levelét fűzhetjük drótra, megpróbálkozhatunk másféle színes levéllel is: a cserszömörce, a som, a hárs vagy a nyír levele is tökéletes választás ehhez. A leveleket érdemes félbehajtani, vagy felcsavarni, és így szúrni át a dróttal.

 
Első lépés
 

Ha elértük a megfelelő nagyságot, a drót két végét kössük össze – ha merev a drót, használjunk hozzá fogót. Az így elkészült koszorút díszíthetjük egy szép szalagbokrétával vagy kis terméscsokorral.

 
Második lépés
 

Ajtóra kopogtatónak, az ablakra vagy a függönyre őszi jókedv-varázslóként akaszthatjuk. Kerülhet egy szép kerámia- vagy fatálra, ekkor mutatósan fogja körülölelni a belé helyezett terméseket, gyümölcsöket.

És az eredmény:

 
Asztali díszként
 
Vagy így:
 
Ajtódíszként

A lakásban kíméletesen fog megszáradni, így sokáig élvezhetjük szépségüket.

További leveles dekortippeket itt találsz!

Ajánljuk még:

ADVENTI KALENDÁRIUM HÁZILAG
12 OTTHONI DEKORÁCIÓ AZ ŐSZ KINCSEIBŐL
GEREBLYÉZED A LEVELEKET? LEHET, HOGY NEM KELLENE! 

Égővörös az út szélén: a szívet melengető cserszömörce titkai
Amikor elhagyom a várost, az aszfalt kanyargó ívében egyszerre elkezd vörösleni a rézsű. Bármit is mutasson a naptár, már tudom, itt az ősz. Ilyenkor előkerülnek az őszi színű ruhák – mert valahogy odahúz a lelkem, hogy a nyári fehéreket és zöldeket lecseréljem a cserszömörce-színűekre. És aztán maradnak is tavaszig – mennyivel szívet melengetőbbek ezek a természet-színű darabok, mintha feketét húznék. Novemberben már egészen el is tudnék rejtőzni egy cserszömörcésben, teljesen észrevehetetlenül.

 

Már követem az oldalt

X