Otthon

Közelről egészen félelmetes, miből van a házipor (és 10 tipp, hogy eltüntesd!)

Mindannyian találkoztunk már a jelenséggel, amikor a napsütés beárad egy ablakon és megtelik a helyiség fénnyel. Ezt a gyönyörű látványt azonban sokszor elrontja valami: a szálló, kavargó por. Ha letörlünk egy polcot, holnap törölhetjük újra, szinte azonnal belepi az a bizonyos szürke réteg. Na de mi is az a por? És honnan jön? És vajon miért van, hogy van, akinél egy szem sincs?!

Felnőttként folyamatos harcban állunk a háziporral, nem győzzük takarítani, porszívózni, mert sajnos az egészségünkre is káros hatással van. A por állhat textíliafoszlányokból, élőlények hámsejtjeiből, homokszemcsékből, elszáradt növényekről lemorzsolódott darabokból és a poratkák ürülékéből. Néhány éve a férjemmel vettünk egy sztereomikroszkópot, csak azért, hogy meg tudjunk nézni vele dolgokat. Hússzoros nagyításban megvizsgáltunk málnaszemet, vöröshagyma-metszetet, elhullott méhecskét, hajszálat, kullancsot, és ami számomra a legérdekesebb volt: a port.

Egy kis pormacskát is megnéztünk mikroszkópon keresztül, és legnagyobb megdöbbenésemre rövid, egyenes végekkel ellátott műanyag szálakból állt. Pontosan olyan volt minden egyes darabka, mint egy apró damilszál. Soha nem gondoltam volna, hogy az engem körültáncoló részecskefelhő nem más, mint műanyag. Lehangoló. Viszont teljesen logikus. Gondoljunk csak bele, manapság milyen dolgokkal vagyunk körülvéve: függönyök, díszpárnák, ágytakarók, szőnyegek, rengeteg műszálas ruha, és ha van gyerek, akkor millió plüssfigura. A felsoroltakat elnézve igazából nem is csoda, hogy ma már a por is mű. 

A műanyag részecskék mellett a másik fő por-alkotóelem a házi poratka ürüléke. Az otthonunkban fellépő allergiás reakciók nagy részéért az atkák felelősek. Bár a köznyelv házipor-allergiának hívja, valójában nem a porra vagyunk allergiásak, és még csak nem is a poratkára. Egészen pontosan az atka megszáradt ürüléke az, ami miatt jellegzetes allergiás tünetek alakulhatnak ki, hiszen könnyen és észrevétlenül belélegezzük azokat, érintkezünk velük. 

A poratkák mindössze 0,3 mm nagyságúak, apró termetük miatt azt gondolnánk, nem is olyan ártalmasak, hisz soha nem látunk egyet sem. A szomorú igazság viszont az, hogy bár számunkra szinte láthatatlanok, mégis hatalmas kolóniák lakhatnak velünk. Az olyan helyeket kedvelik, ahol a rólunk levált hámsejtek felhalmozódnak, ugyanis azzal táplálkoznak. Az ilyen helyek például az ágy, ágynemű, bútorhuzat, párna, szőnyeg. Egy emberről naponta átlagosan 1,5 gramm hám válik le, amely körülbelül egymillió atka számára elegendő táplálék. Otthonunk magas páratartalma és a penészes falak nagyon kedvező életteret biztosítanak a poratkák számára.

A háziporatka-allergia jellemző tünetei:

  • orrdugulás
  • orrfolyás
  • orrviszketés
  • gyakori tüsszentési inger
  • szemviszketés és szemvörösség
  • könnyezés
  • szájpadviszketés
  • bőrviszketés
  • ekcémás kiütések
     

Azok az emberek, akik házipor-allergiával küzdenek, gyakran tapasztalnak orrdugulást, tüsszentési ingert, esetleg naponta többször is fújják az orrukat, hiába nem náthásak. Ezek a tünetek szinte kizárólag akkor jelentkeznek, ha valaki házipor lepte lakásban tartózkodik. A poratkák ürüléke még erős asztmás rohamot is előidézhet. Az öcsémnél például diagnosztizálták a porallergiát, és egészen kiskorától kezdve sok éven át asztma pipával kellett inhalálnia, ha nehezen kapott levegőt. Sok esetben viszont bőrön jelentkeznek a tünetek. Kislányomnak szinte születése óta ekcémás a bőre. Néha tenyérnyi vörös és száraz foltok borítják szegénykém testét. Sok orvos sokféle vizsgálatot végzett el rajta, viszont a tesztek eredménye minden esetben negatív lett. Pedig elvileg megnézték nála az összes vérből kimutatható allergiát okozó élelmiszert. Szóval egyre inkább az a gyanúm, hogy a sok kedvenc plüsije, amelyeket magához ölel éjjelente, netán a párnája és ágyneműje a probléma oka. 

És hogy mit tehetünk a minket körülvevő levegő minőségének a javításáért? 

  1. Függönyválasztás terén jobb a könnyű, vékony textil, hiszen azt nehezebben lepi be a por, mint egy sűrű szövésű, vastag anyagot. Havonta egyszer mossuk a függönyöket.
     
  2. Minél kevesebb helyen használjunk szőnyeget, a hálószobában pedig semmiképp nem ajánlatos. Helyette inkább legyen jól porszívózható és felmosható hézagmentes burkolat. Fázós lábúak, mint például én is, hordjunk inkább kényelmes házipapucsot vagy mamuszt. Gyerekszobába nekünk a judo szőnyeg vált be, más néven tatami. Egy elem egy négyzetméter nagyságú. Mi négyet építettünk össze a kicsiknek. Kellemes rajta ülni, játszani, tornázni, és nagyon könnyen tisztítható.
     
  3. Bár nagy áldozattal jár, de minél kevesebb műszálas plüss játék legyen a gyerekszobában. Én is fájó szívvel dobozoltam el a gyerekeim plüsseinek felét, viszont nagyon érdekes volt megtapasztalnom, hogy a legtöbb nem is hiányzott nekik, a számukra kedvencek viszont még inkább felértékelődtek.
     
  4. Használjunk jól szellőző matracot és ágyneműhuzatot. Az a legjobb, ha a huzat 100 százalékban pamut.
     
  5. Az ágyneműket heti rendszerességgel cseréljük és mossunk minimum 60 fokon. Ezen a hőfokon már elpusztul az atka. A párnát és takarót is mossuk ki időről-időre.
     
  6. Lehetőleg soha ne fésülködjünk a hálószobában, mert a lehulló hámsejtek csak elősegítik az atkák elszaporodását.
     
  7. Portörléshez mindig nedves törlőruhát használjunk.
     
  8. Takarítsunk HEPA-szűrős porszívóval. A HEPA-szűrő csaknem 100 százalékos hatékonysággal szűri ki a legapróbb porrészecskéket, velük együtt az atkákat is.
     
  9. A szobákat és fürdőszobát a lehetőségekhez képest tartsuk szárazon, penészmentesen.
     
  10. Szellőztessünk rendszeresen.

Mióta a felsoroltak szerint igyekszem vezetni a háztartást, sokkal jobban érzem magam az otthonomban. A kislányom bőre is bársonyosan puha, sehol egy piros folt. Szinte látom egy-egy napsütéses reggelen, hogy kevesebb por kavarog a szobában és sokkal jobb érzés a párnámra hajtani a fejem. Azt nem mondom, hogy a rengeteg mosástól a villanyszámlánk nem lett magasabb, de az biztos, hogy az otthon töltött időnk sokkal kellemesebbé vált.

Ajánljuk még:

Lepucolni a nagymama örökségét: bevetettem mindent, hogy tisztuljon a réz! Íme az eredmény

Már egészen kicsi korom óta őszinte, odaadó tisztelettel nyúlok a régiségekhez. Nagymamámtól örököltem ezt, hiszen ő is a múlt szerelmese volt, újságírói pályafutása mellett néprajzi gyűjteményét is egyre bővítgette. Azt az örökséget rám hagyta: antik könyvek, íróasztalok, porcelánok, festmények, ülőgarnitúrák, szuszékok, kerámiák és textíliák hadát. Mindene volt a régiség, pontosabban a régi érték, nekem pedig feltett szándékom ezt ápolni és őrizni. Ezért is döntöttem úgy, hogy az oxidálódott sárgaréz tárgyaiba új életet lehelek, kiszabadítom őket a sötétbarna, helyenként zöldes páncélból, hogy újra aranysárga színben pompázzanak. És ez nem volt kis vállalás, mint utóbb kiderült.

 

Már követem az oldalt

X