Otthon

Így újítsd meg a nappalidat – pénztárcabarát módon! (x)

Januárban sokan úgy érzik, eljött a nagy elhatározások ideje, ahogy mondani szokás, jöhet az „új év, új én”. Ezt újragondolva mondhatjuk: 2024-ben jöhet az új év, új nappali! A tapasztalatok alapján ugyanis jól tudjuk: néhány aprósággal is feldobhatjuk a teret, amiben aztán könnyebb hatékonyan dolgozni, vagy éppen kellemesebb elnyúlni és pihenni. A JYSK szakértői összegyűjtöttek néhány tippet! (x)

A nappali otthonunk egyik központi tere. Sokan dolgoznak itt home office-ban, mások e helyen töltik legtöbb idejüket a gyerekekkel vagy a párjukkal, megint mások érkező-és pihenőhelyként (is) használják ezt a helyiséget. Mindezek miatt kiemelten fontos, hogy ismerve saját igényeinket és térhasználati szokásainkat olyan praktikus, mégis gyönyörű nappalit rendezzünk be, amiben jól érezzük magunkat. Ebben pedig segítségünkre lehet a JYSK, ahol nemcsak szuper kiegészítőket, de remek bútorokat is találunk – ezúttal tippeket mutatunk, mit érdemes beszerezni, hogy hangulatos, kényelmes, szép nappaliban pihenhessetek!

Színek, színek és színek

Ha alapjaiban elégedett vagy a nappaliddal, de valamicskét mégis változtatnál, felfrissítenél a szobában, gondolkodj textilekben: egy új szőnyeg, függöny vagy akár csak néhány színes párna varázslatosan feldobja a teret. Érdemes akár szezonális dekorációkban is gondolkodni, olyan dekorelemekben, ami az év ezen szakában, pár hónapig díszelegnek otthonunkban, aztán a padláson vagy a pincében várják, hogy jövőre újra előkerüljenek. Bátrabbak beszerezhetnek egy-egy eltérő formájú díszpárnát is, így nem csak a textúrákkal és színekkel, de a formákkal is játszhatnak!

 

Hozz fényt!

A januári sötétben remek hangulatot teremthetsz néhány gyertya, égősor, kislámpa, esetleg világító dekoráció elhelyezésével. A dánok „találmánya”  a hygge a hideg, sötét estéken is segít otthonossá varázsolni a környezetet, a skandinávok például rengeteg gyertyát használnak, a gyertyák vagy éppen különböző lámpák és égők ugyanis egyből meghitté teszik a tereket. Ezekben azt szeretjük, hogy vagy megállják a helyüket a nyári kertipartikon is (hiszen égősor oda is kell!), vagy ha tematikájukban téliek is (például ha hópihe formájú égőről van szó), könnyedén elsuvaszthatjuk őket a szekrénybe, hiszen aprócskák.

 

Rendezz át!

A meglévő bútorok újrarendezése felfrissítheti a szobát. Érdemes elgondolkodni azon, nem lehet-e megcserélni egy-egy bútor helyét, vagy csak más szögben elhelyezni őket a szobában – így olykor tágasabb érzetű máskor praktikusabb teret nyerhetünk. A skandináv design központi eleme a praktikusság és a funkcionalitás, így rengeteg olyan bútort vagy tárolót találunk, amelyekkel könnyedén felfrissíthetünk, rendezettebbé tehetjük a teret. Ha belefér a büdzsébe, jó döntés lehet lecserélni a kopottabb, vagy kevésbé szeretett ülőalkalmatosságokat. Ezek a nappaliban kiemelten fontosak, hiszen egy kényelmes széken, fotelben vagy kanapén akár az egész hétvégét szívesen töltjük. Vásárlás esetén elsősorban azt gondold végig, hogy mik az elvárásaid az új fotellel kapcsolatban. Egy multifunkciós vagy relax fotelt keresel, esetleg masszázsfunkcióval? Szövet vagy textilbőr huzatot szeretnél? Mennyire legyen praktikus, lábtartóval kombinált? A JYSK szakértői szerint az alábbi pontok segíthetnek a választásban:

  • A fotel háttámlája milyen magas legyen?
  • Legyen karfája vagy ne?
  • Milyen szín mutatna jól nálatok?
  • Milyen anyag lenne praktikus? (Van-e kutya vagy macska a házban, milyen gyakran takarítanánk stb?)
  • Mi a számunkra kényelmes? (Nem haszontalan felkeresni az üzletet és kipróbálni ezt!) 

Hozz létre egy fókuszpontot a térben!

Olykor már az segít a szebb, hangulatosabb nappali kialakításában, ha létrehozunk egy fókuszpontot, vagyis kialakítunk egy olyan részt a szobában, ami vonzza a szemet. Továbbra is nagyon divatosak a falakra – például a kanapé fölé – helyezett képgalériák, ahová akár családi képeket, akár műalkotásokat, vagy azok másolatait helyezhetjük egy-egy csinos keretbe. Remekül működik fókuszpontként egy szép virág, például egy függő kaspóban elhelyezve, vagy egy könyvespolc abban az esetben, ha azon csak szépen elhelyezett könyvek kapnak helyet.

 

(x)

Ajánljuk még: