Otthon

Higiénikusan használod a vécét? Két tanács az egészségesebb trónoláshoz

Azt gondoljuk itt, a civilizáció csúcsán, hogy a lehető leghigiénikusabban élünk. De van még feljebb.

Az ember mindig azt gondolja, hogy a civilizáció csúcsán áll éppen, és borzongva tekint vissza például a középkorban szokásos, évente pár alkalmas fürdésekre. Középiskolás koromban döbbentem rá, mennyit lehet még mindig tanulni ezzel kapcsolatban. Egy olasz cserediák járt nálunk, és megrökönyödött arccal fordult vissza a mosdóból, megállapítván, hogy

itt nincs bidé.

Az arcán viszolygás tükröződött, valószínűleg barbároknak ítélt minket. Bizony, az ő szemében a mi vécépapíros megoldásunk civilizálatlannak tűnt.

WC-papír helyett

Nálunk valóban egyáltalán nem elterjedt a bidé, pedig lássuk be, jóval higiénikusabb. Persze, ez anyagi kérdés is, hiszen nem mindenki engedheti meg magának, hogy felújítsa a vécéjét. De nem kell milliós tételekre gondolni: már harmincezer forintért is kaphatóak olyan bidékiegészítős ülőkék, amelyeket csak rá kell kötni a vezetékes vízre. Az elektromos bidéfunkciós ülőkék már drágábbak, van százezer forintért is, igaz, ezekben ventillátor, LED-fény és fűtés is akad, a mosóvíz és a ventillátor hőereje is szabályozható. Ugyanakkor figyelembe vehetjük a költségek tervezésekor, hogy cserébe a WC-papír a továbbiakban elhagyható.

Mi történik, ha fedél nélkül húzod le a vécét?

A másik, higiéniát erősítő szokás viszont teljesen ingyen van. Egyébként én is csak azóta fordítok figyelmet erre, amióta láttam a Coloradói Egyetem tudósainak felvételét. Ők ugyanis azt vizsgálták és mutatták meg, mi történik, ha nem hajtjuk le az ülőkét a vécé lehúzása előtt. Egészen döbbenetes a látvány: speciális kamerával lassított felvételt készítettek a lézerrel megvilágított vécéről, és pontosan látni lehetett, ahogy a víz, és persze a benne lévő baktériumok kirepülnek a vécécsészéből.

Nyolc másodperc alatt az arcodon

Mindössze nyolc másodperc kellett ahhoz, hogy az adott helyiségben elérjenek az emberi arcig a felröppenő baktériumok! Percekig a levegőben maradnak, beszippantjuk őket, és ráülnek a vécében lévő felületekre, az ajtóra, a kilincsre. A magasba fröccsenő öblítővíz pedig pont azzal szennyeződik, amit épp lehúzunk vele:

a vastagbélben lévő baktériumokkal, vírusokkal.

Tehát, ha bidét nem is veszünk, a higiénikusabb vécéhasználatért annyit mindenképp megtehetünk, hogy a fedelet lehajtjuk, mielőtt leöblítjük. A Colorado Egyetem kutatóinak épp ez volt a célja a felvétel készítésével: megmutatni, milyen fontos is a fedél lehajtása. Engem meggyőztek!

 

Már követem az oldalt

X