Otthon

A bodza őszi arcába bolondultam: ennivaló és dekorreceptek a fekete csodából

Idén különösen korán kezdett érni a bodza. A bodzacserjén bókoló fekete tányérok bogyóit a madarak is szívesen fogyasztják, a nyárvégi forró napsütés hamar megaszalja őket. Így hát nem késlekedhetünk a bogyógyűjtéssel, ha szeretnénk fekete bodzaszörpöt, bodzalekvárt. Sok más lehetőség is van, ahol a bodza gyönyörű színét tudjuk kihasználni. Lássuk!

Fekete bodza bogyója: tökéletes lekvár, szörp lehet!

Lekvárnak, szörpnek és minden másnak a fekete bodza bogyója alkalmas, az, amelyiknek tavasszal a virágát gyűjtöttük. A bogyókat legjobb kesztyűvel gyűjteni, és számíthatunk arra, hogy a feldolgozása során látványos színélményekben lesz részünk. Jó hír, hogy ha hamar letöröljük, lemossuk, akkor nem hagy nyomot sehol.

A bogyókat legkönnyebben egy villa segítségével tudjuk megszabadítani a kis száracskáktól – de ha marad rajta valamennyi, az sem gond. A fekete bogyókat tegyük lábosba, engedjük fel annyi vízzel, amennyi éppen ellepi, és lassan forraljuk fel. Ha a bogyók felrepedtek, akkor már könnyen át tudjuk törni szitán. A paradicsompasszírozó tökéletes hozzá! Így kapunk egy sűrű, zamatos bodzalevet, amely alapja lehet a szörpnek, lekvárnak.

A passzírozás azért szükséges, hogy az apró magok ne kerüljenek a készítménybe. Egyes bodzafajok magjai enyhén hallucinogén anyagokat tartalmaznak, ezért jobb, ha a magoktól megszabadulunk: mehet a komposztra! 

A bodzaléhez cukrot, citromot adva sűrű szörpöt főzhetünk belőle. Nyári almával, körtével összefőzve isteni lekvár készülhet, ehhez a hullott almát remekül hasznosíthatjuk. Kerülhet bele az alma reszelve, vagy püré formájában is. Nálunk nagy kedvenc a csíkos lekvár: a bodzás alma citromos almával rétegezve kerül az üvegbe. Néhány hétig gyönyörűen látszanak a rétegek, azután a bodza szépen megfesti a natúr almapürét is.

 

Kerülhet bele az alma vagy a körte apróra vágva is.

Bodzaleves 

Ha máris szeretnénk élvezni a bodza őszi ízét, készíthetünk körtés bodzalevest! A régi recepteskönyv szerint ez Goethe kedvenc fogása volt. A leves különlegessége, hogy habgaluskát hord a hátán.

 

Hozzávalók: 40 dkg érett bodzabogyó, 8 dkg cukor, 2 érett körte, reszelt citromhéj, 2 evőkanál búzakeményítő, 0,5 dl tej, 2 tojásfehérje, 1 evőkanál citromlé

Elkészítés: A bodzát leszemezzük, majd reszelt citromhéjjal ízesített egy liternyi vízben fél órán át főzzük. A levét leszűrjük, a bogyókat szitán átnyomkodjuk. A bodzaléhez hozzáadjuk a cukrot, a szeletekre vágott körtét és felforraljuk. A búzakeményítővel elkevert tejjel besűrítjük, majd a tűzről levéve citromlével pikánsra ízesítjük. A kemény habbá vert tojásfehérjéből evőkanállal galuskákat szaggatunk, a leves tetejére helyezzük és azon melegében asztalra adjuk.

A bodza, mint engedélyezett ételszínezék

Az élelmiszeripar is használja, miért is ne tehetnénk mi is? Szoktam eltenni bodzalében fél almákat, körtéket, mint befőttet. Vagy csak egy-egy maréknyi bodzabogyót a befőtt üvegébe. A hőkezelés alatt a szemek így is felrepednek, és néhány heti állás után gyönyörű színűre festik a gyümölcsöket. Ezek azután megtöltve kerülnek az asztalra a vendégek elé. Ha beköszönt a tavasz, akkor bodzavirágos túrókrémmel megtöltve igazán izgalmas csemege válik belőle, a duplabodzás töltött gyümölcsnek mindenki csodájára jár!

 

A bodza a festőnövények közé tartozik. Éretlen bogyójával kékesre, az érettekkel lilára festhetjük a textilt, a gyapjút. Nemrég Hajgató Sára festőnövényes online kurzusán vettem részt, és nagyon megfogott a növényvilágnak ez a bőkezűsége, aminek én még csak egy-egy alkotóelemét ismertem. A régi, megkopott, esetleg itt-ott kimoshatatlan foltokkal tarkított terítők is új életre kelhetnek ilyen növényi festőlevek által.

Most kipróbáltam a bodzát: a bodzalevet leszűrve, és a bodzalevet bogyókkal együtt. A benne több órán át áztatott textilek gyönyörű pasztellszíneket kaptak. Ahol az éretlenebb bogyókkal érintkeztek, ott kékesebb foltok jelentkeztek. Annyi izgalmas volt, hogy elhatároztam, a növényi festést az őszi hónapokban tovább fogom tanulmányozni és próbálgatni!

Bodzatinta receptje

A bodzalével szépen lehet írni. Aki szeret „mártogatós” tollal írni, gyönyörű tintát készíthet hozzá. Az igazi tintakészítésnek megvannak a maga trükkjei, milyen adalékokkal, hogyan kell sűrűre főzni. Nekem bevált a textilen átszűrt, sűrű bodzalé, amibe a mártom a tollat, vagy a vékony ecsetet, és kedves, személyre szóló üzeneteimet vetem vele papírra.

 

A bodzázáshoz még egy jó tanács a jövőre nézve: tavasszal, amikor nyílik a bodzavirág, igyekezzünk a bokor tetejéről szedni a virágokat! Bogyónak hagyjuk meg alsóbb tányérokat. Így nem fogják a madarak olyan hamar elkapkodni előlünk, és a perzselő nyári naptól is némiképp védik majd a levelek. 

Ajánljuk még:

Buja pompával hálálja meg a gondoskodást a hortenzia

Mindent a szemnek, semmit a szájnak: a hortenzia nem ehető virág, ám annál pompázatosabb fürtökben vonzza tekintetünket, ezért sokunk szívesen látott kerti vendége. Víz- és munkaigényes cserje, de bőven meghálálja a törődést.

 

Már követem az oldalt

X