Otthon

8+1 fényforrás, amitől igazán hangulatos lesz az otthonod

A fény mindig is jelen volt, sőt, központi szerepet töltött be az emberek életében. Régen az emberek bioritmusa igazodott a természetes nappal és éjszaka váltakozásához, ma viszont lehetőségünk van sokkal tovább élvezni a fényt. Na de milyen fényforrások is állnak rendelkezésünkre, amelyek nemcsak hasznosak, hanem vidámsággal és nyugalommal is eltöltenek minket?

Engem mindig is elbűvöltek a különleges lámpák, és a lobogó tűz látványa. Szeretem körülvenni magam olyan dolgokkal, amelyek szépek és kellemes hangulatot adnak az otthonomnak. Szétnézve rögtön akadt otthon kilenc fényforrás is:

Lávalámpa

Ez a különleges dekorációs lámpa a hő hatására olvadt viaszbuborékokat áramoltat fel és le egy üvegfalú tartályon belül, ezzel lávafolyam illúzióját keltve. Igazi retro lakberendezési tárgy, ugyanis közel hetven évvel ezelőtt találta fel egy Edward Craven Walker nevű angol férfi. Ma már sokféle színváltozatban, méretben és alakban készítik, így mindenki könnyen megtalálhatja az otthonához illő lávalámpát. Nekünk jelenleg lila folyadékban keringő narancssárga viaszbuborékos változata van. Szinte minden este használjuk, a gyerekek nagy kedvence. Kifejezetten megnyugtató nézni és nagyon vicces, ahogy a kicsik drukkolnak egy-egy nagy buboréknak, hogy szakadjanak szét és „szülessen babájuk”. A termék egyetlen hátránya, hogy picit időigényes, mire elkezd működni. Bekapcsolástól számítva nagyjából egy órán belül kelnek életre a buborékok. A folyadékkal teli tartályt egy izzó hevíti fel, a lámpa fém része is felmelegszik, így semmiképp ne érintsük meg, gyereket pedig ne hagyjunk egyedül a működésben lévő készülékkel!

 

Sólámpa és só mécsestartó

A só nélkülözhetetlen a szervezetünk számára és számos jótékony hatását ismerjük már. A só levegőben párologva kiváló a légúti panaszokra, megfázásra, allergiára. Ám sajnos nem mindannyian tudunk eljutni tengerpartra és főleg nem akármikor, így más eszközökhöz kell folyamodnunk, ha részesülni szeretnénk a só gyógyító erejéből. Persze egy lámpa még nem elég ahhoz, hogy elegendő mennyiségű só jusson a szoba levegőjébe, erre inkább a terápiás célokra kialakított sószobákat és sóbarlangokat javasolják az orvosok. A sólámpa látványa viszont oldja a stresszt, nyugtatja az ember lelkét, lecsendesíti az elmét, kellemes hangulatvilágítást ad és éjjeli fénynek is tökéletes gyerekszobába, akár szoptatáshoz is. Alvászavarral küzdő emberek számára egy ilyen lámpa igazi „csodaszer”, hiszen ellazít, megnyugtat. Én nagyon szeretem a mécsestartós változatát is. A benne lobogó láng még érdekesebbé teszi a körülötte lévő sótömböt. A láng vibrál, így szinte élettel tölti meg a tárgyat.

Párologtató kerámia mécsestartó illóolajokkal

Elképesztően szép és ízléses kerámia párologtatókat találunk a boltok polcain, ráadásul amellett, hogy szépek, használatuk bizonyítottan jót tesz az egészségünknek is. Egy mécses nagyjából négy órán át képes égni, mi este hét körül szoktuk elkezdeni a párologtatást. Így az esti órákban, elalvásig élvezhetjük a tűz nyugtató látványát és eukaliptuszillat lengi be a helyiséget. Az illóolajokat már évezredek óta alkalmazzák gyógyításra, a szervezetünkre gyakorolt jótékony hatásuk bizonyított. Arra figyeljünk, hogy ne tegyük olyan gyúlékony dolog közelébe, mint az asztalterítő vagy a függöny és a gyerekek se érjék el!

 

Akvárium és terrárium világítással

Nekünk van otthon mindkettő, férjemmel és gyerekeimmel gyakorlatilag ezeket nézzük tévé helyett. Egy akvárium zsenge, zöld  növényzettel, egy-két barlanggal, kavicsos aljzattal, na és persze a benne úszkáló halakkal csodálatos látványt nyújt. Érdekes nézni, ahogy a halak, ki-be úsznak a barlangokban, elrejtőznek, majd előbukkannak a növényzet közül, kergetik egymást vagy éppen algát cuppognak az akvárium faláról. Nálunk a terráriumunkban két görög és egy szegélyes teknős él, még szinte babák. Őket fentről egy fehér UV lámpa világítja meg és egy meleg fényű lámpa adja nekik a számukra optimális hőt, melynek hatására párás lesz a benti levegő, mivel a kókuszhéj aljzat nedves. Az efféle „élettel teli” megvilágított üvegdobozok relaxálóan hatnak ránk és néha segítenek, hogy a világ minden bajáról megfeledkezzünk pár percre és csak nézzük, ahogy a kis állatok élik nyugodt, problémamentes életüket.

 

Beltéri fényfüzér

A színes fényfüzérek már-már elengedhetetlen díszítőelemei a karácsonynak. Viszont a fényfüzér időszaka nem jár le a január beköszöntével sem: rengetegfajta füzért lehet kapni az üzletekben és soknak egyáltalán nem karácsonyi a stílusa. Ezeket spirálisan rátekerhetjük fűtéscsőre, lépcsőkorlátra, óvatosan elhelyezhetjük nagyobb méretű benti, fás szárú növényen, vagy akár egy szekrény tetején is végigvezethetjük, itt-ott rögzítve átlátszó ragasztószalaggal. A lehetőségek tára kimeríthetetlen, az eredmény pedig önmagáért beszél: kevés pénz- és energiaráfordítással egy csapásra meghitté, bohókássá és vidámmá varázsolhatjuk otthonunkat.

 

Ledtáblák, világító szavak az otthonodban

Mindannyian látunk nap mint nap ledtáblával kivilágított üzleteket, kávézókat és büféket. Ma már sokfélét lehet kapni és személyre szabottat is csináltathatunk. Akár konyhánkat, ebédlőnket is díszíthetjük egy-egy neonfényekben pompázó táblával.  

Foszforeszkáló, sötétben világító festék

Nem is gondolnánk, mennyire fel lehet dobni a lakást egy kis sötétben világító festékkel! Nekem néha elég nagy kihívást jelentett az emeletről lebotorkálni az éjszaka közepén. A falat tapogattam a villanykapcsolót keresve, majd’ lelöktem a képeket. A férjemnek az a szuper ötlete támadt, hogy világító festékkel, vékony ecsettel fessük le a kapcsolókat, így félálomban is tudni fogom, hol vannak. Ezzel a technikával jelöltük meg a lépcsőkorlátot később, majd a gyerekek emeletes ágyára festettünk mosolyt, csillagot, galaxist. Ha fehér fényű lámpával fél percig töltjük a festett felületeket, meglepően sokáig, órákon át szépen foszforeszkálnak. 

 

Foszforeszkáló gumilabda gyerekeknek

Bár egy korábbi cikkemben említettem ezt a világító csodalabdát, most sem hagyhatom ki a felsorolásból. Kisállat-kereskedésekben kapható egy puha, jó minőségű, káros anyagot nem tartalmazó gumilabda, ami egész éjjel világít a gyerekeink kezében. Bár az esti mese olvasása után addig fekszünk mellettük, amíg el nem alszanak, néha sírva ébredtek éjjel és féltek, mivel a szobában sötét volt. Mióta mindenkinek van egy ilyen kis labdája, nyugodtan alszanak.

Foszforeszkáló csillagok a mennyezeten

A családdal sokat kémleljük az eget éjjelente. Ámulva figyeljük a holdat, a csillagokat, bolygókat szabad szemmel és távcsővel. Néha még a Nemzetközi Űrállomást is kifigyeljük, ahogy átszeli az éjszakai égboltot. Azt gondoltuk, miért ne lehetnének bent is a kedvenc csillagképeink? Foszforeszkálós csillagokkal kiraktunk alakzatokat a mennyezetre, és elalvás előtt figyelhetjük a Fiastyúkot, Göncölszekeret, Hattyút. Amellett, hogy lenyűgöző látványt nyújt egy efféle éjjeli dekoráció, hasznos tudást is ad a gyerekeknek. Egy életre beleég a tudatukba ez a néhány káprázatos alakzat és bármikor felnéznek majd az égre, könnyen megtalálják őket.

Hogy az otthonunkban igazán jól érezzük magunkat, fontos, hogy magunkra alakítsuk, a stílusunkat, ízlésünket és vidámságunkat tükrözze a környezetünk. A tárgyaink, dekorációink óriási erővel bírnak, nagy hatást gyakorolnak ránk, akár észrevesszük, akár nem.  Látjuk és nézzük azokat mindennap, ott vannak velünk, ha nevetünk, ha sírunk, ha gondterheltek vagyunk vagy éppen mérhetetlen hálát érzünk. Bármi is legyen bennünk, a fény az a jelenség, ami minden hangulathoz illik, vigasztal, megnyugtat, relaxál, vidámsággal és életerővel tölt fel. Hagyjunk otthonunkat ragyogni!

Ajánljuk még:

Nem szóbeszéd, létező növény: Mindent a pletykáról, az egyik legnépszerűbb és leghálásabb szobanövényről

Hallottad, mi történt a szomszédban? Hát nem tudod? Az a hír járja, hogy pletyka szegte lábát a Boris kertjében. Hogy milyen? Gyorsan terjedő. Egész érdekes részletei vannak, de télen ne keresd, mert a hideget nem igazán bírja, ilyenkor csak a szobában hallhatsz róla! Hogy minden csoda három napig tart? Az lehet. De a pletyka biztosan tovább, mert igencsak strapabíró egy fajta…

 

Már követem az oldalt

X