Miért jók a magőrlemények?
Olvasási idő: 3 perc

Miért jók a magőrlemények?

Három alapanyag, amely új távlatokat nyit a konyhában

Az utóbbi években sokan keressük a természetes alapanyagokat. Nem feltétlen divatból, hanem mert érezzük: jólesik a testnek és a léleknek is, ha az ételeinkben egyszerű, tiszta hozzávalók vannak. A magporok ebbe a szemléletbe tökéletesen illenek. Lényegük, hogy a jól ismert dióféléket – a mandulát, a pisztáciát, a mogyorót – finomra őrlik, így egyszerre lesznek könnyen használhatóak és koncentráltak. Az aromájuk mélyebb, az állaguk selymes, és olyan ételekbe is becsempészhetőek, ahová egészben vagy darabosan nem illenének. A magporok nagy előnye az is, hogy nem kell velük bajlódni: nem avasodnak meg olyan gyorsan, nem csomósodnak, nem zsírosak tapintásra. És mégis ott van bennük minden, amit szeretünk a magvakban – a teltség, az aromák, a természetes olajok selymessége.

Természetesek, gyorsan használhatóak, sokoldalúak, és 100 százalékban magokból készülnek. Lássuk be, ma már meglepődik az ember ha 100 százalékot lát egy terméken, hiszen sajnos sokkal gyakrabban találkozunk a: nyomokban tartalmaz.. felirattal. Ritka kincs lett a mai élelmiszerpolcokon az, ami tényleg 100 százalékos. 

A mandula, pisztácia és mogyorópor használatához nem kell különleges tudás, csak egy kis kíváncsiság. Ha egyszer ráérez az ember, mennyi lehetőség rejlik bennük, könnyen a mindennapi használat mellett dönt. 

Egyrészt ott van a természetességük. Ha valaki szeretné elkerülni a felesleges cukrot, aromát, állományjavítót, ezek a porok biztonságos, letisztult alternatívát jelentenek. Csak a mag íze, semmi más.

Másrészt a textúrával is csodákat tesznek. És mindezt úgy, hogy közben nem kell egész szemeket darálni, olajos, pasztás állaggal bajlódni – a munka nagyja már el van végezve.

 Fotó: METRO

A METRO Chef három új terméke, a mandula-, a pisztácia-, és a mogyorópor nemcsak a sütés világában állják meg a helyüket. Egy kanál a reggeli zabkásában erőt ad a naphoz, egy kevés egy krémlevesben elegánsabbá teszi az ízeket, és még a legegyszerűbb salátára is tudnak egy kis „mi ez a finom plusz?” hatást hozni. A természetes, enyhén zsíros, mégis puha szerkezet miatt panírozáshoz, szószok sűrítéséhez vagy akár saláták ízesítéséhez is remekül működnek. Aki valaha próbált már hagyományos prézli helyett mandulaport használni, tudja: egészen más élményt ad, könnyedebb, mégis ropogósabb eredménnyel.

A mandulapor gluténmentes sütemények, macaron és tortaalapok készítéséhez tökéletes, de smoothie-k, zabkásák dúsításához is. Sós ételekhez panírként vagy sűrítőként használható. A macaron a türelem, a pontosság és az alapanyagok tiszteletének süteménye. Aprónak tűnik, mégis rengeteg szabálya van: a mandulalisztet például olyan finomra kell őrölni és szitálni, hogy még véletlenül se törje meg a tészta levegősségét. Otthon ezt elérni gyakran időigényes és bizonytalan, a jó minőségű, homogén mandulapor azonban leveszi ezt a terhet a vállunkról.

A mogyorópor tökéletes például a brownieba, sűríti, gazdagítja, anélkül hogy elnehezítené. Süteményekben könnyed mélységet ad, energiagolyókban pedig természetes „üzemanyagként” működik, sportolóknak, rohanó napokra, vagy egyszerűen csak délutáni nassoláshoz. A smoothie-kba keverve a mogyorópor afféle reggeli lelkesítő: természetes fehérjeforrás, jó zsírokkal, mégis könnyen emészthető. Az ázsiai konyhában pedig nagyon jó barát: mogyorós szószokhoz, wok ételekhez, mártásokhoz is egyszerűen tökéletes. Panírozáshoz is érdemes kipróbálni. Nem harsány, nem domináns, mégis minden falatot kicsit „gazdagabbá” tesz. 

 Fotó: METRO

A pisztácia ma már szinte ikonikus alapanyag, a modern desszertvilág egyik legkedveltebb színe-íze. A METRO Chef 100%-os pisztáciapora pont azért izgalmas, mert adalék nélkül adja azt az élénk, friss, mégis földes karaktert, amelyet a pisztáciás süteményekben keresünk. Krémeknél, fagylaltoknál, piskótáknál nem kell több trükk: egy kevés pisztáciapor, és máris új hangulatot kap az édesség. Természetes zöld árnyalata miatt a színezéshez sem kell mesterséges megoldás. A pisztáciás kávé rajongóinak biztosan a kedvence lesz: egy kiskanál elég, hogy a latte vagy a jegeskávé különleges aromával gazdagodjon. Shake-ekben is szépen dolgozik, lágyan elegyedik a tejjel vagy a növényi italokkal.A pisztáciapor salátákra is finom, pesto alapnak pedig kifejezetten izgalmas: bazsalikommal keverve teljesen más világot ad, mint a klasszikus parmezán–fenyőmag duó.

A mandula-, mogyoró- és pisztáciapor három külön világot képvisel, mégis ugyanarra tanít: hogy néha a legegyszerűbb dolgokkal is csodát lehet tenni a konyhában. És ha van néhány ilyen jó minőségű alapanyag a polcon, akkor a hétköznapi főzés is egy kicsit ünneppé válhat. A METRO Chef magporai hozzájárulnak az egészséges táplálkozáshoz és kényelmes konyhai megoldást is jelentenek. 

Cikkünk a METRO Kereskedelmi Kft. támogatásával készült

Kapcsolódó tartalom
A büszke őshonos
| 2025. december 09

A büszke őshonos

A magyar szürkemarha