Megosztó

Paraszociális kapcsolatok: hat kérdés és válasz, hogy tisztán láss egy zavaros területen

Mik azok a paraszociális kapcsolatok, és miért (nem) kellene félni tőlük? Ennek jártunk utána.

Mi az a paraszociális kapcsolat?

A paraszociális kapcsolat olyan egyoldalú, plátói kapcsolat, amely jellemzően egy felhasználó és egy médiaszemélyiség közt alakul ki. Ide tartoznak a színészek, influenszerek, de akár filmek vagy könyvek karakterei is, tulajdonképpen bárki, akit csak a médián keresztül van lehetősége megismerni a felhasználóknak.

Miért lesznek paraszociális kapcsolataink?

A paraszociális kapcsolatok születésének hátterében az áll, hogy az agy egyformán érzékeli a személyes és a médiában történő találkozások által kialakult érzelmi kötődést, így ezek igen intenzívek lehetnek annak ellenére, hogy egyoldalúan működnek.

A médiában szereplő, általunk követett valós személyekkel történő paraszociális kapcsolatok sokat adhatnak számunkra. Úgy érezhetjük, mi is szerepet kapunk az ő életükben, ha máshogy nem, legalább úgy, hogy megosztjuk, lájkoljuk a képeiket, gondolataikat, kommentelünk a posztjaik alatt, vagy éppen jegyet veszünk a koncertjükre, ahol buzgó tapsolással és kiabálással fejezzük ki azt a szeretetet, amit rajtunk kívül sok száz jelenlévő is valószínűleg hasonló intenzitással él meg. Az ilyen interakciókat paraszociális interakcióknak nevezzük, és valós kommunikációs helyzetekként tartja őket számon a szakirodalom.

Azokkal, akik még válaszolnak is a hozzászólásokra, vagy esetleg élő adásban felhívják rajongóikat, még könnyebb ilyen kapcsolatba kerülni, itt már vékonyodik a határ, hiszen ha ma téged hívott fel, a következő nyereményjátékánál akár engem is felhívhat! De ettől még ez a kapcsolat ugyanúgy egyoldalú marad, már csak azért is, mert az adott médiaszemélyiségből ilyen esetben is csak annyit látunk, amennyit megmutat magából. Nem látjuk kócosan felkelni, dühöngeni, magára önteni a kávét, veszekedni valakivel, egyszóval soha nem fogjuk megismerni úgy, ahogy a való életben megismerhetnénk valakit.

Kivel lehet paraszociális kapcsolatunk?

Valós és kitalált emberekhez, könyv- és filmszereplőkhöz, hírességekhez is kötődhetünk ily módon. Ugyanakkor nemcsak emberekhez, karakterekhez fűzhet minket ilyen kapcsolat, hanem univerzumokhoz is, ahol ezek a karakterek élnek. Ezért képes kifejezetten erős, szélsőséges reakciót kiváltani, ha véget ér egy sorozat, egy történetfolyam, vagy ha éppen nem úgy alakul, ahogy mi elképzeljük. Ennek egyfajta feloldása, feldolgozása szokott lenni az, amikor a rajongók alternatív folytatásokat, befejezéseket, fanfictionöket írnak. Utóbbinak előnye, hogy az ember akár saját magát is beleírhatja a történetbe szereplőként. Sok blogger és író kezdte ilyen módon a pályafutását.

Veszélyes-e, normális-e egy paraszociális kapcsolat?

A paraszociális kapcsolatok kialakítása pszichológiailag teljesen egészségesnek és normálisnak tekinthető egy szintig, hiszen az identitásunk felfedezésekor, kamaszkorban nagy szerepe lehet az életünkben egy-egy ilyen valós vagy kitalált személynek, példaképnek. Veszélyessé akkor válhat az ilyen kötődés, ha az illető – jellemzően gyerek, fiatal – elhiszi, hogy ő tényleg jó barátja az adott celebnek, karakternek. Gyakrabban előfordulhat ez, ha az adott híresség válaszol egy kommentjükre, mert így beleélhetik magukat a gondolatba, hogy ez máskor is elő fog fordulni, valódi kapcsolat van közöttük. Később azonban, amikor az adott híresség egyszer csak hangot ad a közöttük egyértelműen jelenlévő távolságnak, úgy érezhetik, barátjuk elhagyta őket.

A másik veszély, hogy hamis illúziókat táplálunk könyvek, filmek nyomán a való életről. Az én korosztályomból sokan olvastunk nagyon népszerű könyvsorozatokat, ahol nagyon menő, népszerű srácok jártak végtelenül átlagos lányokkal, ettől pedig többen is olyan képet kezdtünk kialakítani a leendő párkapcsolatainkról, amilyen a valóságban nem létezhet. Volt olyan ismerősöm, aki azt mondta, nem jön össze senkivel, amíg nem talál olyat, aki pontosan megfeleltethető az egyik könyvszereplőnek, akiről álmodozott. Én is többször belecsúsztam abba a hibába, hogy úgy éreztem, akár szerelmi kapcsolatoknál, akár barátságoknál, hogy ennek nem így kellene alakulnia, hiszen a könyvekben sem így alakul.

Mit tegyünk, hogy a gyerekünk ne alakítson ki ilyen kapcsolatot?

Akik körül van egy erős védőháló, egy támogató család, könnyebben megtalálják a különbséget valódi és paraszociális kapcsolatok közt, de ehhez az kell, hogy a felnőttek is nyitottak, tájékozottak legyenek e jelenséggel kapcsolatban. Ne ijedjenek meg az ilyen jellegű megnyilvánulásoktól, ne tiltsák őket, de legyenek ott, ha a kamasz valamit el akar mondani. Fontos az eseményekről folytatott nyílt kommunikáció és beszélgetés arról, miben más egy paraszociális kapcsolat, mint egy olyan, amelyik az iskolában, edzésen, egyéb közösségi terekben jön létre.

Hol a hírességek felelőssége?

Az, miként áll hozzá egy ember a paraszociális kapcsolataihoz, nem kizárólag a tájékozottságon és a saját személyiségén, igényein múlik, hanem azon a hírességen is, akivel ezek kialakulnak, már ha valós személy az illető. Nemrég egy általam követett youtuber hosszabban beszélt az ilyen interakciókról egy videóban. Elmondta, hogy nagyon sokan írnak neki, várják, hogy oldja meg a problémájukat, kérnek tőle olyan tanácsokat, amik már túllépik az ő szerepkörét, és amiket egy valódi baráttal, felnőttel lenne érdemes megbeszélni. Ha egy témában nagyon sok kérdés érkezik, készít róla videót, de egyenként nem tud és nem is akar mindenkinek válaszolni. Ezen kívül elkezdett tudatosan odafigyelni arra, hogy a videóiban kevesebb alkalommal nevezze „barátaimnak” a követőit, mert nem akarja, hogy bárki hamis illúziókba ringassa magát.

Ez a reakció azért volt nekem különösen szimpatikus, mert láttam az illetőn, hogy utánament a témának, foglalkoztatta, hogyan tudna segíteni a hozzá fordulóknak anélkül, hogy áltatná őket, és őszintén beszélt a jelenségről, amelynek ő is részese. Mert végső soron mindenkinek, akinek nagy elérése van, felelőssége van abban, mit közvetít a rajongói felé, hogyan kezeli őket. Persze nincs könnyű dolga a hírességeknek, hiszen ha túl távolságtartó a viselkedésük, akkor meg az a baj... Sokuknak van külön kommunikációs szakembere, esetenként erre szakosodott csapata, egyre többen figyelnek arra mit, s hogyan mondanak a követőiknek. Remélem, ez a tendencia a jövőben csak erősödni fog, és könnyebb lesz mindenkinek átlátnia, hol van a helye egy általa tisztelt, szeretett hírességnek az életében.

 

Már követem az oldalt

X