Megosztó

Abortusztablettát rendeltem a netről: pont olyan könnyű volt, mint amilyen veszélyes

Szívecske Abortusz Magyarország Szívecske – mutatja a Messengerem. Rákattintok a szokatlan hirdetésre, kapom is az automatikus üzenetet: „Kedves Sára! Kérjük, mondd el, hogyan tudnánk segíteni.” Lekattintom a profilt is, hogy megtudjam, ki és pontosan miben szeretne segíteni. Pár pöccintés után a Women on web nonprofit szervezet oldalára érkezem, ahol – itthon nem engedélyezett – abortusztablettákat biztosítanak a megrendelőknek.

„Nem kívánt terhessége van? Megbízható online szolgáltatásunk segíthet Önnek, hogy biztonságos abortusztablettákhoz férjen hozzá” – hirdeti magáról a Women on web. A nonprofit szervezetet 2005-ben alapította dr. Rebecca Gomperts. Küldetése, hogy „biztonságos, elérhető és megfizethető abortusz ellátást nyújtson a nőknek világszerte”. Ügyfélszolgálatuk 16 nyelven áll rendelkezésre, köztük magyarul. Garantálják azt is: orvos által ellenőrzött választ adnak bármely kérdésünkre.

Magyar nyelvű oldalukon leírják, miképp juthatok a tablettákhoz. Elsőként igényelnem kell, aztán adományoznom 70-90 eurót a szervezet számára, amely összeggel elmondásuk szerint egy másik nő magzatelhajtását finanszírozom. Miután elolvastam mindezt, ledöbbentem. S minél inkább utánanéztem a szervezetnek, annál inkább úgy tűnt, nem csalás, nem ámítás, valóban elérhető a szolgáltatás, bármilyen abszurd és veszélyes is legyen, hogy netről rendelt tablettákkal, orvosi felügyelet nélkül hajtsa el magzatát egy nő. Kíváncsiságból magam is rendeltem egy adagot.

Mit tudunk az abortusztablettákról?

A WHO nyilatkozata szerint az első trimeszterben biztonsággal használható a (Women on web által is terjesztett) Misoprostol és Mifepristone gyógyszerek kombinációja magzatelhajtásra. A két hatóanyag mechanizmusában a spontán vetéléseket másolja. Az első gyógyszer blokkolja a terhesség megmaradásához szükséges hormonok felszívódását, vagyis megöli a babát. A második tabletta, amit egy-két nappal később javallott bevenni, megnyitja a méhszájat és görcsök előidézésével segít kiüríteni a méhet. Utóbbi erős fájdalmakkal járhat, a vérzés pedig napokig, hetekig fennmaradhat. Komplikációk ritkán, de előfordulhatnak, jellemzően a második tabletta bevétele után. A Mifepristone és a Misoprostol civilek általi beszerzése hazánkban nem engedélyezett. 

Abortusz pár kattintásra

2022. 04. 21-én megrendeltem az abortusztablettát, a csomagot pedig május 6-án meg is hozta a posta. A procedúra – tekintve, a gyógyszer bevétele milyen következményekkel jár és milyen veszélyeket rejthet – kétségbeejtően könnyű volt.

A weboldalon az alábbi kérdésekre kellett választ adnom:

Mint látható, a folyamat során jelezték számomra, biztonságos abortusz érhető el a lakóhelyemen, de azt is: ha szeretnék, kérhetek tőlük gyógyszert. Felhívták a figyelmet, hogy „az online abortusz szolgáltatásunk akkor tud segíteni önnek, ha terhessége kevesebb mint 10 hetes és nehézségei vannak, hogy hozzáférjen biztonságos abortuszhoz”. Néhány pont esetén (pl. ha nem vagy biztos abban, hogy abortuszt szeretnél, vagy kényszerítve érzed magadat, esetleg túl előrehaladott már a terhességed) jelzik: nem tudnak segíteni.

Bemondásos alapon fogadták el a terhesség kezdetének időpontját, én 2022. 03. 10-et írtam, vagyis hathetes várandósságról számoltam be.  Azt azonban, hogy valójában a terhesség hányadik hetében van a számítógép előtt ülő nő, kényszerítve van-e, mekkora magzata és milyen egészségügyi állapotban vannak (esetlegesen méhen kívül fogant-e az embrió), senki nem ellenőrzi.

Mégis, az önmagát gyógyszerezni akaró nőnek tudnia kell biztonsággal felelni a kérdésre, miszerint „Szenved a következő betegségek valamelyikében?

  • Nem szenvedek a következő betegségek egyikében sem: allergia a Misoprostolra, a Mifepristone-ra vagy más prosztaglandinokra; krónikus veseelégtelenség; vérzési rendellenességek; örökletes porhyria.
  • Ezen betegségek egyikében szenvedek.”

Tehát a nő azt mond, amit szeretne, cserébe nem is tud mindent: például fogalma sincs, gyógyszere kitől érkezik, mikor gyártották, milyen körülmények között szállították az ajtajáig, és egyáltalán: valójában az-e a hatóanyaga, aminek mondják.

A rendelés leadása után egy automatikus üzenetet küldtek, melyben leírták, megérkezett a kérelmem, és kérik, hogy 90 euró értékű adományt küldjek a szervezet részére. Mint írják, a „A Women on Web egy nonprofit szervezet és az adományoknak köszönhetően tudjuk fenntartani a weboldalunkat, kifizetni a szolgáltatásunk költségeit és támogatni azt a 16 nyelvű professzionális csapatot, akikből a helpdesk áll. Az Ön adománya segít abban, hogy ez a szolgáltatás létezhessen és hozzájárul egy szolidaritási lánchoz, amelyben egymást segítjük, hogy mindenki hozzáférhessen biztonságos abortuszhoz.”

Az utalást követően – ami némiképp bonyolult volt, mert magyar számláról nem tudtam a kanadai székhelyű cégnek online pénzt küldeni – másnap ismét üzentek, az orvosuk jóváhagyta a segítségkérésemet, és biztosítottak arról, hamarosan postázzák a gyógyszert. A postázásról szóló értesítőlevélben felhívták a figyelmemet a gyógyszerrendelés esetleges adóvonzatára is, amelynek megtérítése az én felelősségem. 

A csomagot öt nappal később, május 6-án megkaptam. Négy tabletta volt benne, és mivel korábban jelezték, hogyha négy tablettát kapok, feltétlenül írjak nekik, így tettem. Egy napra rá válaszként elküldték az orvosi utasításokat, milyen sorrendben, milyen időközönként vegyem be a tablettákat, és milyen testi reakciókra (pl. fájdalmas vérzés) számíthatok.

Később levélben érdeklődtek hogylétem felől.

Illegális abortusz és a hatóságok viszonya

Hogy megtudjuk, az illetékes magyar szervek mit gondolnak az esetről, levélben fordultunk az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet jogi osztályához. Válaszuk így szólt:

abortusztabletta-ogyei

 

Ezt kiegészítendő:

  • a Magyar Posta 2018-as, általános szerződési feltételeinek melléklete szerint: „Nem adhatóak fel olyan gyógyszerek(…), amelyek magyarországi forgalmazása nem engedélyezett.”
  • A BTK. 2021. évi C. törvénye szerint: aki „Magyarországon nem engedélyezett gyógyszert vagy állatgyógyászati készítményt forgalomba hoz, vagy azzal kereskedik, illetve indokolatlan mennyiségben kínál, átad, (...) megszerez, tart, az ország területére behoz, onnan kivisz, azon átszállít, bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.” Ugyanitt leírják: indokolatlan mennyiség alatt olyan mennyiséget kell érteni, amelyről megállapítható, hogy nem valamely meghatározott személy személyes szükségleteinek kielégítését célozza. 
  • A 2012. évi II. törvény 199/A. § paragrafusa szerint: „Aki  hamis, meghamisított vagy Magyarországon nem engedélyezett gyógyszert vagy állatgyógyászati készítményt indokolatlan mennyiséget el nem érő mennyiségben kínál, átad, megszerez vagy tart, szabálysértést követ el.”
  • Mivel abortusztablettákról beszélünk, figyelembe kell venni, hogy a BTK a magzatelhajtás kapcsán is tesz állításokat. 2012. évi C. törvény 163. § foglaltak alapján „aki más magzatát elhajtja, bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő”, illetve „az a nő, aki magzatát elhajtja vagy elhajtatja, vétség miatt egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.”

Szabad vagy nem szabad, mindegy: lehet

Több szempontból is felesleges veszélyeket vállal, aki netről rendelt tablettákkal abortálná magzatát.

Ilyenkor

  • nem véd bennünket senki és semmilyen szerv, ha a postázott gyógyszer minősége kifogásolható, esetlegesen más gyógyszert kapunk
  • a gyógyszert nem törvényes úton szerezzük be
  • bár orvosi értelemben a – valóban hivatalos, ellenőrzött körülmények között gyártott és szállított – gyógyszer beszedése nem feltétlenül veszélyes (és nem kockázatosabb, mint egy nőgyógyász által vezetett abortusz), ha bármilyen mellékhatás, következmény jelentkezik, egy hús-vér doktor elé kerülve kellemetlen helyzetbe kerülhetünk. Az interneten beszerzett abortusztablettáról valószínűleg nem beszélnénk, ám az orvosnak szüksége lehet erre az információra helyes kezelésünkhöz, vagyis bármilyen komplikáció esetén fokozott veszélynek tesszük ki magunkat.

Mindezek szikár tények, amelyekkel vitatkozni nehezen lehet. Ugyanakkor minden valószínűség szerint van, aki mégis ehhez a megoldáshoz folyamodna. A szervezet közösségi oldalán közzétett bejegyzések szerint jónéhányan pozitív fejleménynek látják, hogy már hazánkban is lehet abortusztablettát rendelni.

Mert az abortusz nehéz. Némi önkritikával bíró, felelősen gondolkodó nő számára – legyen bárhány éves –, arról dönteni, vállal-e egy gyermeket, akinek fogantatásában részt vett, komoly feladat. Bármire is jut, a választása vele marad, annak súlyával együtt kell tudnia élni. Márpedig ha otthon, a négy fal között, esetleg mások előtt titkolózva szeretnénk elhajtani magzatunkat, végképp egyedül maradhatunk. Egy nagy titok nyomja majd vállunkat, amire rátelepszik annak tudata is, hogy stikában, a rendszert megkerülve, önhatalmúlag döntöttünk mindenről.

Nem lesz mellettünk egy orvos, akivel osztozunk a felelősségen, egy szociális-egészségügyi háló, amely elhatározásunk szerint cselekszik.

Elképzelhető, hogy még egy barát sem lesz mellettünk. Egyedül maradunk döntésünkkel, vélhetőleg egy felfokozott érzelmi állapotban – márpedig minél elszigeteltebbek vagyunk, annál könnyebb szélsőségesen gondolkodni, annál valószínűbb, hogy eszkalálódnak az érzelmeink, s nem vélekedünk reálisan. Akkor is, ha egy weboldal automatikus üzeneteken alapuló kérdőíve biztosít arról, a lelki segítség közel van, és fordulhatunk hozzájuk bizalommal: a gyakorlatban egyedül vagyunk.

Azok, akik szerint ez a lehetőség jó, bizonyára úgy vélik, segítenek az érintetteknek, könnyebbé teszik az abortusz nehéz döntését. Csakhogy külföldi példák nyomán azt is látjuk: a szolgáltatás miatt olyan, horrorfilmbe illő események is bekövetkeztek már, amelyeknek vélhetőleg az abortusz legnagyobb pártolói sem örülnek. Nemrég nagy port kavart Amerikában egy abortusztablettával végzett magzatelhajtás, amit követően bíróság elé állítottak és elítéltek egy 17 éves lányt. Ő

terhessége ötödik (!) hónapjában vett be internetről rendelt gyógyszert, majd annak bevétele után a „megszületett” embriót egy zacskóban elásták.

A nyomozás során a Facebookot is magába foglaló Meta vállalathoz fordult a nebraskai rendőrség, ami átadta a lány Facebook-üzeneteit és egyéb adatait annak érdekében, hogy kiderüljön, holtan jött-e világra a magzat, vagy születése után fulladt meg. A techcég később közleményben kijelentette: ők nem abortuszügy kapcsán tették a rendőrség számára hozzáférhetővé az információkat, hiszen a nyomozás azon pontján egy halva született csecsemő ügyében vizsgálódott a hatóság. A lány ellen több vádpontban folyik eljárás, miután a megengedett időn túl, engedély nélkül végzett magzatelhajtást, majd eltitkolta a holttestet.

Mert erre is, így is lehet használni a Women on Web által biztosított gyógyszert. Mit is tesz a szervezet? Gyilkos fegyvert ad egy nő kezébe, aki ezután önként vethet véget magzata életének.

A szervezet kommunikációjában igyekszik az egész folyamatot minél kevésbé jelentősnek láttatni – jó példa erre azon plakátjuk, amelyben

biztatnak: még az esetleges teherbe esés előtt szerezd be a tablettát, hogy kéznél legyen, ha szükséged lesz rá.

Vegyük észre: felelős döntésnek állítják be az magzatelhajtást, ami önmagában – az esetek túlnyomó részében – egy felelőtlen tett következménye. Nem arra biztatnak, hogy élj olyan életet, amiben a jó döntések meghozatala révén elkerülheted a nem kívánt terhességet, hanem arra, hogy élj, ahogyan akarsz, de legyen tartalékban egy abortusztablettád, ha szükséged lenne rá.

Vagyis nem abban segítenek, hogy felelősen gondolkodó nő legyél, hanem abban, hogy senki előtt se kelljen vállalnod tetteid azon következményét, amellyel kellemetlen szembenézned.  

Pedig milyen jó lenne, ha a nőjogi harcosok nem azért dolgoznának, hogy minél több lány végezhessen stikában abortuszt, hanem azon, hogy tettei következményeivel számoló, érző, határokat ismerő emberek lehessünk.

Ajánljuk még:

Ha kockás, ha szét van nyílva: gyógytornásszal beszélgettünk a hasizmokról

Nemcsak esztétikai okok miatt érdemes a hasizmokat edzeni, az egészségünk védelmében sokkal fontosabb: kevesen tudják, de kulcsszerepük van az egészséges gerincoszlop megtartásában. Márpedig a terhes nők ötven százalékát érinti a szétnyílt hasizom – többek között erről beszélgettünk Molnár Marianna gyógytornásszal.

 

Már követem az oldalt

X