Kult

Négy sorozat, ami le fog nyűgözni, ha érdekelnek a sötét családi titkok

Jó színészek, izgalmas történetek, néhány pikáns gyilkosság - az összes alábbi sorozatban rátalálsz e hármasra. Minőségi és egyedi sorozatokat ajánlunk, amelyek élménydússá teszik a hétvégédet – streamingoldalakon mindet megtalálod!

Easttowni rejtélyek (Mare of Easttown, HBO Max)  

Kate Winslet alakítása egyszerűen zseniális ebben a „kisvárosi krimiben”. Olyan színésznőt látunk, aki mer elhanyagoltnak látszani, előnytelen ruhákban, görbén járni, és ami még nagyobb bátorság: le mer ásni a lelke legsötétebb bugyráig. Nem véletlenül vívta ki a kritikusok osztatlan elismerését: Kate Winslet olyan beleéléssel játsza a kisváros nyomozónőjének, Mare-nek a szerepét, hogy hajlamosak vagyunk elfelejteni, nem a valóságot látjuk.

A „kisvárosi krimi” kifejezés is ezért került idézőjelbe: bár a műfajt szokványos – a települést megrázó gyilkossággal, mélyben lappangó titkokkal és komor tájjal ezernyi műsorban találkozhattunk már –, a karakterek, az egymásra utalt, közös tragédiáktól szenvedő és közösen kiutat kereső közösség már közel sem az. Mindezek okán elképesztően valóságosnak érződik ez a sorozat: mintha minden egyes szereplőnek meglenne a maga regénye. Éppen mint az életben: nem tudjuk, kivel mi minden történt, de érezzük egy mély beszélgetésben, hogy a másik nem csak egy papírmasé – a sorozatoknál csak a legkiválóbb alkotásoknál sikerül ez! Természetesen a főszereplő, Mare az, akit a hét rész során egyre inkább megismerünk, és akit a rossz húzásai ellenére is megkedvelünk.

Egyetlen évad készült csak az Easttowni rejtélyekből, de azt suttogják, van esély a folytatásra – sokak nagy várakozását teljesítenének be a készítők. Eddig olyan egyedi hangulatú, minőségi alkotást tettek le az asztalra, amelyben a feltáruló titkok mellett igazi körömrágós thriller-jelenetek és mély mondanivalók is helyet kapnak. Igazi gyöngyszem, és minden komorsága ellenére is remek, élménydús szórakozást nyújt.

Hatalmas kis hazugságok (Big Little Lies, HBO Max) 

Parádés szereplőgárda (Nicole Kidman, Reese Witherspoon, Laura Dern, Shailene Woodley, Zoë Kravitz, a 2. évadban pedig Meryl Streep is szerepel!), gazdag, óceánparti családok, lappangó titkok és egy rejtélyes gyilkosság – meg is van a sikerrecept, amit ez a sorozat is követ. Ebben az esetben ugyanakkor nem csupán felszínes szappanoperát adnak a nézőknek: valódi, életszerű konfliktusok, igazi karakterek sejlenek fel, s olyan kérdések, amelyekre jó eséllyel mi is keressük a választ. Meg persze egy gyilkosság, amiről senki sem tudja, miért, pontosan hogyan, s ki által történhetett meg...

Ahogy haladnak a részek, a szereplőkkel együtt tapogatózunk, de nem leszünk sokkal okosabbak, inkább csak találgatni tudunk. Közben viszont idővel mind többet tudunk meg a karakterekről, ezekről a gyönyörű, mindig ápolt háziasszonyokról. S lassacskán nézőként többet tudunk a tökéletes felszín alatt megbúvó titkokról, s ezáltal a barátnőkről, mint amit ők tudnak egymásról. Az események előrehaladtával a titkok egyre mélyebbé válnak, összefonódnak, a karakterek mind jobban kirajzolódnak, és olyan csavarok fordítják meg a történetet, amelyre sosem gondoltunk volna…

Két évadon át követhetjük a szereplők sorsát, és minden bizonnyal mindenki, aki eddig eljutott, benevezne egy harmadikra is. 

Tudhattad volna (The undoing, HBO MAX)

A Hatalmas kis hazugságokhoz némiképp hasonló sorozat a Tudhattad volna. A hasonlóság nem véletlen: az alkotó ugyanaz, a főszerepben pedig itt is Nicole Kidmant láthatjuk, egy brutális gyilkosság, s a gyilkos kilétének kérdése mozdítja előre itt is az eseményeket. Ugyanakkor e minisorozat egészen más húrokat pendít meg a nézőben. 

A történet szerint Grace és Jonathan (Kidman és Hugh Grant) csodás házasságban élnek, megbecsült pszichológus illetve orvos szakemberek a maguk területén, gyermeket nevelnek, boldogok, ahogyan az lenni szokott. Aztán ahogy bekapcsolódik az életükbe a néző, egyik napról a másikra véget ér az idill, gyilkosság és régi-új titkok kerülnek felszínre. Egy nőnek meg kell ítélni teljes, férjével való kapcsolatát, azt, milyen ember is a másik, közben ki kell találnia, milyen jövőt szán közös gyermeküknek. 

A sorozat hihetetlenül izgalmas, és nagyon jól játszik a nézővel: magunk sem mindig tudjuk, pontosan kinek is drukkoljunk, vagy éppen kinek higgyünk. Remekül összerakott sorozat, akár a lélektan, akár a krimik érdekelnek bennünket, bátran vágjunk bele!

A mitomániás (Mytho, Netflix) 

A mitománia kényszeres hazudozást jelent, és Elvira, a meg nem becsült, túlhajszolt családanya akár meg is kaphatná ezt a diagnózist. A valóság azonban mégsem ilyen egyszerű: tulajdonképpen csak belesodródik egy oltári nagy hazugságba, amelyből aztán nem tud kimászni. Persze annyira nem is akar…

Nem lövöm le a poént, mert ezzel indul az egész minisorozat: a család szétesőben van, amikor a véletlenek úgy hozzák, hogy Elvira azt hazudja, mellrákja van. Ekkor hirtelen minden megváltozik. Addig a férje nem figyelt rá, a gyerekei élték a saját életüket, miközben anyjuk mindent megtett, hogy összetartsa a családot, elvégezze a szükséges feladatokat. Azokat a feladatokat, amelyeket senki nem értékelt, és amiről mindenki természetesnek vette, hogy valaki megcsinálja őket. Most azonban mindenki Elvirára figyel,

az ellentétek elsimulnak, és a család összefog a (nem létező) betegség ellenében.

A hazugságok hálója persze sűrűsödik, és nem marad következmények nélkül a megtévesztés. Nagyon különleges és nagyon francia sorozatról van szó, amelynek erejét az ötletes történet mellett az izgalmas karakterek és a kitűnő színészi játékok adják. Emlékezetes darab! 

Nyitókép: HBO Max

Ajánljuk még:

 

Már követem az oldalt

X