Magyar képviselettel bővült a European Route of Historic Gardens igazgatótanácsa

Kult

Magyar képviselettel bővült a European Route of Historic Gardens igazgatótanácsa

Dr. Herczeg Ágnes, a Magyar Kertörökség Alapítvány elnöke az Európa Tanács keretében működő European Route of Historic Gardens igazgatósági tanácsának új tagjaként képviseli hazánkat a rangos szakmapolitikai fórumon. Az alapítvány több szakembere is részt vesz az európai történelmi kertek kulturális képviseletét ellátó szervezet bizottságainak munkájában, így a tudományos bizottságéban és a szervezet kultúrdiplomáciai képviseletében is. A European Route of Historic Gardens múlt héten Georgiában rendezett idei közgyűlésén a tagszervezetek képviselői és georgiai történeti kertek képviselői vettek részt.

Neves hazai és nemzetközi szakemberek részvételével rendezték meg Georgiában, a Zugdidi Botanikus Kertben a VII. Európai Történeti Kertek Fórumát és Közgyűlését május 29-30-án, amelyen a Magyar Kertörökség Alapítvány (MKA) delegációja is részt vett. A Fórum idei mottója az „Egyesült európai kertek” címet viselte, amelyen 7 ország 21 előadójának részvételével vitatták meg a különböző európai kertek képviselői a közös kihívásokat, veszélyeket és tapasztalatokat.

A Fórumon két magyar vonatkozású előadás hangzott el:

  • a tájépítész képzés és a történeti kertek kapcsolatáról Dr. Fekete Albert, a MATE Tájépítészeti Intézet igazgatója és az MKA kurátora tartott előadást,
  • a Fertődi Esterházy-kastély történeti kertjének növényegészségügyi kérdéseiről Balogh Ágnes kerttudományos és tájépítészeti menedzser.

Fotó: Magyar Kertörökség Alapítvány

A szakmai tanácskozás mellett kultúrdiplomáciai eseményekre is sor került: a tavalyi évben az MKA által delegált és tagfelvételt nyert két magyar kert (Fehérvárcsurgói Károlyi Kastélykert és Arborétum, Gödöllői Királyi Kastély) oklevelét hivatalosan is átnyújtották Dr. Herczeg Ágnesnek, az MKA elnökének, akit a közgyűlésen bizottsági tagként megválasztottak az európai szervezetbe.

Az eseményen részt vett Sikó Anna Mária nagykövet asszony, Magyarország georgiai nagykövete, akinek tiszteletére a városházán kitűzték a magyar zászlót. A találkozón több oktatási és szakmai együttműködésre vonatkozó kétoldalú megbeszélést folytattak.

Fotó: Magyar Kertörökség Alapítvány 

Az „Európai történeti kertek” elnevezésű európai kulturális útvonal projektet 2020-ban hozták létre, amelyet a European Route of Historic Gardens koordinál oly módon, hogy szakmai fórumokat szervez a tagszervezeteknek, hogy népszerűsítsék a csatlakozott történeti kertek turisztikai, kulturális célú látogatását, illetve uniós pályázati forrásokat is előteremt kertfelújításokhoz, a kertörökséghez kapcsolódó kutatásokhoz, projektekhez. A Magyar Kertörökség Alapítvány közreműködésével eddig három történeti kert – a fertődi Esterházy-kastély, a Fehérvárcsurgói Károlyi Kastélykert és Arborétum, a Gödöllői Királyi Kastély – nyert felvételt a programba.

Forrás: Magyar Kertörökség Alapítvány 

Ajánljuk még:

„Kivált az igen érzékeny aszszony személyeknek hasznos orvosság sokféle elgyengítő nyavajákban” – a mezei katáng csodája

A minap úgy elbánt a vihar az utakat vastagon szegélyező liláskék katángvirágokkal, hogy azon se csodálkoztam volna, ha többé sosem térnek magukhoz. A minden sejtjében orvosságot őrző mezei katáng azonban ennél sokkal erősebb: ahogy felszáradtak az eső nyomai, ismét bizalomgerjesztően nyújtogatta kelyhét a Nap felé. Hullámzó kékség közt suhanhatunk ismét, és bár utak mellől nem szedünk teának, szárítmánynak és ételbe valót, azáltal, hogy lépten-nyomon a szemünk elé kerül, talán a kíváncsiságunkat is felkelti, hogy jobban megismerjük ezt az értékes gyógynövényt.