Kult

Kétszáz éves büszkeségünk, Teleki Sámuel munkája ma is lenyűgözhet bárkit

Éppen 200 éve, 1822. augusztus 7-én hunyt el Teleki Sámuel, a marosvásárhelyi Teleki Téka alapítója. Az évforduló alkalmából Teleki évet hirdetett a sok tekintetben különleges erdélyi könyvmúzeum és régi könyves könyvtár. Ellátogattunk a nemcsak művelődéstörténeti, de turisztikai szempontból is érdekes gyűjteménybe, és nektek is ezt javasoljuk!

Igazi művelődéstörténeti csemegére számíthatunk a marosvásárhelyi Teleki-Bolyai Könyvtár idei rendezvényein és kiállításain, amelyet az alapító halálának 200. évfordulójára szervez Erdély egyik szellemi központjaként számontartott régi könyves könyvtár és könyvmúzeum. A különleges állományból válogatott darabokkal Teleki Sámuel személyét hozzák közelebb a közönséghez. A kamarakiállításokat szakmai konferencia és a Teleki Sámuel Emlékkiállítás zárja szeptemberben.

Teleki Sámuel, a politikus és könyvtáralapító

Az 1739-ben született széki gróf Teleki Sámuel erdélyi kancellár és könyvtáralapító volt. Fiatalon veszítette el édesapját, így 15 éves korában taníttatása megszakadt, majd Mária Teréziától kért engedélyt külföldi tanulmányútra: négyéves nyugat-európai tartózkodása idején tanult meg németül és franciául, és alapozta meg kapcsolatrendszerét tudományos körökben. 

Fotó: Teleki-Bolyai Könyvtár

Teleki Gróf már 19 éves korában határozott a könyvtár megalapításáról: 1759-63 között nyugat-európai tanulmányúton vett részt – kora arisztokrata fiataljaihoz hasonlóan –, Svájcban, Németalföldön és Franciaországban látogatta az egyetemeket és a könyvtárakat. „Fennmaradtak és rendelkezésünkre állnak korabeli megvásárolt könyveinek listái, de Teleki naplót is írt útjáról, aminek köszönhetően tudjuk, hogy hol járt, kikkel találkozott. Azért nagyszerű forrás ez a napló, mert kiderül belőle, hogy Teleki Sámuel ez alatt a négy év alatt kialakított egy hálózatot, amelyre egész életében épített. Olyan kapcsolati háló volt ez, amely egyfelől tudományos célokat szolgált, másrészt pedig politikusi, kulturális és közéleti működésében is segítségére volt. A későbbi évtizedekben ennek a networknek a segítségével építette fel könyvbeszerzési stratégiáját” – avat be a könyvtár születésének első pillanataiba Lázok Klára főkönyvtáros. Mint elmondja, Teleki könyvtára több tízezer tudományos könyvet ajánlott az erdélyi végeken bárkinek, aki a tudományos anyagokhoz hozzá akart férni. Hatalmas dolognak számított ez, a gróf pénzt és energiát nem kímélve dolgozott a köz művelésén, Erdély kulturális felemelésén, tehát nem csak saját reprezentációs céljai vezérelték.

Teleki Sámuel életének korszakai a könyvtár sorsának alakulását is meghatározták. A négyéves európai utat követően hazajött Erdélybe, megházasodott, és nyolc boldog házasév múltán indult felfelé a politikai ranglétrán. A könyvtár szempontjából ez azt jelentette, hogy az eredetileg a sáromberki Teleki-kastélyban elhelyezett gyűjtemény követte alapítóját Szebenbe, Nagyváradra, majd Bécsbe.

„Benkő József leveleiből tudjuk, mennyire értékelték ezt a könyvtárat Szebenben, amikor Teleki Sámuel kormányszéki tanácsosként működött ott: Erdély legfontosabb könyvtárának tartották, és nyitva állt az érdeklődő olvasók előtt. Nagyváradra csak a legfontosabb könyveit vitte magával, ám bécsi alkancellári, majd kancellári kinevezése után, az 1790-es években átszállíttatta a teljes gyűjteményt Szebenből” – mondja a főkönyvtáros. A francia forradalom utáni időszakban, a francia-osztrák háborúk idején Bécs veszélyes hellyé válik, ezért a kancellár úgy dönt, hogy hazahozza könyvtárát a családi birtokra. „1797-ben elindulnak hazafelé a könyves ládák, és 1802-ben nyitja meg kapuit a Teleki könyvtár, több tízezer kötettel, melyet a különböző tudományterületek munkáiból válogatott az alapító. A Teleki Téka ma is az eredeti elrendezéssel és bútorzattal működik” – mondja Lázok Klára.

Fotó: Gáspár Miklós

A Teleki-könyvtár tudományos és közéleti jelentőségét a grófnak és feleségének nem mindennapi szerelmi története is különlegessé teszi. Gróf iktári Bethlen Zsuzsannával kötött házassága – korában egyáltalán nem szokványos módon – szerelmi házasság volt. A gyermeklányként nőül vett feleségben Teleki Sámuel igazi társra lelt nemcsak a magánéletben, de szellemi törekvéseiben is: Zsuzsanna igazi könyvgyűjtővé nőtte ki magát férje oldalán. Bár Telekit karrierje elszólította, az otthonmaradt feleség saját, magyar nyelvű gyűjteményt hozott létre, a könyvek vásárlásában, megválogatásában pedig kikérte férje tanácsát. Ugyancsak ő gondoskodott a hazaérkező könyvszállítmányok megfelelő kezeléséről, kicsomagolásáról, polcra helyezéséről.

Fotó: Gáspár Miklós

„Habent sua fata libelli”, vagyis a könyveknek saját sorsuk van – szól a mondás, és ha valahol, a marosvásárhelyi Teleki-Bolyai Könyvtárban igazán megérthetjük, mit is jelent ez. A grófnak és európai ismerőseinek levelezéséből a könyvtár teljes állományának útját nyomon követhetjük. Teleki Sámuel kapcsolatban állt kora jeles európai tudósaival, az erdélyi tudósok közül szinte mindenkivel: velük konzultálta meg, milyen könyveket érdemes beszerezni. A peregrinus diákok ajánlásában is szerepet vállalt, majd kinti tanulmányútjukon, őket is felkéri bizonyos könyvek megvásárlására. Ő maga aukciókon is vásárol.

„1803-tól folyamatosan megvannak az olvasónaplók, tehát pontosan tudjuk, kik látogatták a könyvtárat és mit olvastak. Ide jár a kollégium diáksága, tanárai, a jurátusok, de nem csak vásárhelyiek használják a könyvtárat. Például Kazinczy is járt itt: ő az, aki először leírja a Teleki Tékát, mint könyvtárat, a berendezésével együtt. Teljesen lenyűgözi az állomány tartalmi gazdagsága” – osztja meg Klára.

Könyvek a Teleki Tékában

A 40 ezer kötetet számláló eredeti Teleki könyvtár a könyvnyomtatás kezdeteitől Teleki Sámuel koráig tartalmazza a különböző tudományterületek alapműveit, 22 nyelven. A legtöbb könyv németül, magyarul, franciául és latinul íródott, de arab kiadványokat is találunk. Nem kuriózumokat gyűjtött a könyvtáralapító, hanem a tudományos érték szempontjából legrelevánsabb kiadásokat. Az 1500-as évek előtti időkből 67 darab ősnyomtatványt őriz a Teleki Könyvtár. „Természetesen a magyar tudományosság alapmunkáit is beszerzi: itt találjuk Apáczai Csere János Magyar logicatskáját, aminek egyetlen példánya létezik. De megtaláljuk itt a legelső bányászati szakkönyvet, a legelső gyógynövényes könyvet, Méliusz Juhász Péter Herbáriumát, a legelső orvosi könyvet és a legelső gyerekgyógyászati kiadványt is” – mondja a főkönyvtáros.

Különleges az is, hogy mindenféle felekezetnek, mindenféle nyelven van Bibliája ebben a könyvtárban: „Az első, magyar nyelven megjelent bibliafordításból, a Vizsolyi Bibliából két példányunk van, mindkettő iktári Bethlen Zsuzsanna könyvtárából. 1497-ből származik a könyvtár egyetlen magyar vonatkozású ősnyomtatványa, egy Pelbárt nevű szerzetes prédikációs könyve. A könyvtár legrégebbi kézirata a Koncz-kódex, mely a 14. században pergamenlapokra másolt latin nyelvű biblia. Lapszélein 55 szót tartalmazó magyar nyelvű bejegyzés van: a Marosvásárhelyi Sorok és Glosszák néven ismert hatodik magyar nyelvemlék a 15. század első negyedéből származik” – sorolja az állomány kuriózumait Lázok Klára.

 Fotó: Gáspár Miklós

Ezzel koránt sincs vége az érdekességeknek: igazi kincset érő térképgyűjteménnyel is büszkélkedhet a könyvtár, például itt láthatjuk a korabeli bestsellerként ismert Abraham Orelius-féle atlaszt, amelynek több tíz féle kiadása közül az 1571-es található a Teleki-Bolyai Könyvtárban. Ugyancsak

az állandó kiállításban vehetjük szemügyre az Amerikai Függetlenségi Nyilatkozat egyik példányát is,

amelyet a kongresszus egyik tagjának aláírása hitelesített.

A könyvtár sorsa Teleki halála után

Teleki Sámuel végrendeletében rendelkezik a könyvtár sorsáról, és hátrahagyja, hogy a városban ugyancsak a család birtokában lévő Apolló épületének jövedelméből biztosítsák a könyvtár működését. A városra és a népre hagyja könyvtárát azzal a kitétellel, hogy mindig közkönyvtár maradjon és nyitva álljon a széles közönség számára. Végrendeletében a könyvtár használatának normáit is lefekteti:

ebben hangzik el az az intelem is, hogy „orrodnak mocskos váladékát a könyvekre ne folyasd”.

Az 1948-ban államosított könyvtár állománya a kommunizmus idején tovább bővült: hoztak ide Szászvárosból, Máramarosból de a mikházi ferences könyvtárból is nyomtatványokat, illetve a Marosvásárhelyi Katolikus Főgimnázium és a Református Kollégium Könyvtára is idekerült – ez utóbbi a legtetemesebb bekerült állomány.

A könyvtár eredeti neve Teleki Téka volt, ma Teleki-Bolyai Könyvtárként működik. Új nevét a Reformtus Kollégium 80 ezres könyvállományának átvételekor kapta, amelynek neve akkor Bolyai Könyvtár volt.

A Téka ma is egy régi enciklopédikus könyvtár, olvasóteremmel. Kutatók járnak ide külföldről és Erdélyből egyaránt, de aki szeretné, online is hozzáférhet a gyűjteményhez. Egyben egyedülálló erdélyi könyvmúzeum és közösségi színtér ez, ahová bárki érdekes programokra térhet be.

Az idei 200 éves évforduló alkalmával több olyan programmal és kezdeményezéssel is felhívja a figyelmet az itt rejlő kincsekre és a könyvtáralapító szellemiségére, amelyek egyszerre szólítják meg a szakmai és a laikus közönséget. Egyik kiemelt projekt a tudós levelezésének digitalizálása, melynek eredményeképpen idővel elektronikusan is hozzáférhetővé és kutathatóvá válik Teleki Sámuel korának tudósaival folytatott levelezése. Emellett minden hónapban egy Teleki Sámuellel kapcsolatos minikiállítást nyit, amely a vele kapcsolatos fontosabb aspektusokat tárgyalja. Szeptemberben tudományos ülésszakkal emlékeznek a könyvtáralapítóra: Magyarországról, Ausztriából és Erdélyből jönnek a régi könyves kutatók, illetve Teleki Sámuellel foglalkozó munkák szerzői, ez egy mindenki előtt nyitott konferencia lesz.

A könyvtárak jelene és jövője

A tudatos könyvtárépítés mellett talán a második legfontosabb feladat az olvasói, könyvtárlátogatói bázis megteremtése és gondozása. A mai könyvtáraknak már nem is az állománykezelés jelenti a legnagyobb kihívást, hanem az olvasói utánpótlás biztosítása, az olvasóvá nevelés. A marosvásárhelyi Teleki-Bolyai Könyvtár erre is odafigyel, külön programokkal szólítja meg a fiatalabb korosztályt és a gyerekeket.

„2008-ban indítottuk el egy restaurátor kolléganőmmel a gyerekprogramokat, és azóta több ezer gyerek fordult meg nálunk. Van egy gyakorlati múzeumpedagógiai programunk, amely

a könyv készítését viszi végig a gyerekekkel: gyakorlatilag ők készítik a könyvet a papírmerítéstől egészen a bekötésig. 

Emellett van egy Nyitott könyvespolc nevű programunk: a kapu alatt van egy polc, ahova bárki behozhatja a megunt könyveit, illetve vihet a kitett példányokból, és időről időre könyvturikat rendezünk itt, az udvaron” – mondja főkönyvtáros.

Bár most az emlékév kapcsán idéztük fel Marosvásárhely és Erdély egyik kulturális központjának kincseit, nem kell ahhoz évforduló, hogy ellátogassunk Vásárhelyre és a Tékába. A Bolyai-téren található könyvmúzeumot és könyvtárat olyan műemlékek gyűrűjében találjuk, mint az Erdély egyik legnagyobb középkori váraként ismert marosvásárhelyi vár, a hozzá tartozó Vártemplom, ahol II. Rákóczi Ferenc erdélyi fejedelmet megválasztották 1707-ben, és ahol 37 országgyűlést tartottak eleink, de a főtér legpompásabb épületei is, az erdélyi szecesszió remekműveiként számon tartott Városháza és  Kultúrpalota, valamint a főtéri Barátok templomának fennmaradt tornya. A kultúrtörténeti kincsek mellett érdemes ellátogatni például a Somostetőre is, ahol a Marosvásárhelyi Állatkert lakóival találkozhatunk vagy a Weekend-telepre, ahol a csónakázástól a fürdőzésen át a különböző sportokat is élvezheti a család apraja-nagyja.

Ajánljuk még:

„9000 féle ásvány- és gyógyvizet tartalmaz a gyűjteményem” – Nádasi Tamással beszélgettünk

Életünk egyik alapfeltétele – a víz – térségünkben még bőséggel áll rendelkezésünkre, és csak akkor kap külön figyelmet részünkről, ha elapad, ha szárazság sújtja termőföldjeinket, vagy egy-egy természeti katasztrófa kapcsán. Tulajdonképpen nem is igazán ismerjük ezt az őselemet, hiszen a környezetismeret tankönyvek is csak evidenciaként emlegetik. Nádasi Tamással, az Aquaprofit Tervező és Építő Zrt. elnökével többek között arról is beszélgettünk, hogy miként tudnánk megtartani rendelkezésre álló vízkészleteinket, és hogy mi minden derül ki 9000 darabos ásványvíz-gyűjteményéből.

 

Már követem az oldalt

X