Kult

Folytatódik a kultikus sorozat, ami örömteli, de félelmetes is: jön az ötvenesek Szex és New York-ja

A minap érkezett a hír: a többszörös Emmy- és Golden Globe-díjas ikonikus sorozat, a Szex és New York folytatódik. A címe: “And Just Like That…” És a rajongók szíve nagyot dobbant. Köztük az enyém is.

Azt hiszem, a Szex és New Yorkot nem kell bemutatni. Az 1998-ban indult sorozat óriási sikert aratott, ami azóta is töretlen, nem hiába emlegetik kultuszműként. A fiatal (majd már nem is olyan fiatal) nagyvárosi nők mindennapos problémáiról nyújtott, epizódról epizódra hiteles, őszinte és természetesen mégis filmesen mázas képet, amivel több millióan azonosultak, vagy akartak azonosulni. Volt minden, amit a nők nagyon tudnak szeretni: barátnős ebédek, izgalmas nagyváros, divat, randik, szakítások, esküvők, nyaralások és nagyon-nagyon sok koktél. Mellette életszagú (és kevésbé életszagú) munkahelyi konfliktusok, családi zűrök és szép személyiségfejlődések. Négy nő életét figyelhettük hat évadon és két mozifilmen keresztül, tele olykor komikus, máskor megdöbbentő vagy szomorú történéssel, és egyetlen úttal, amin közösen jártak.

Én ízig-vérig rajongó vagyok: megszámlálhatatlan alkalommal néztem végig a sorozatot és az utána következő filmeket. Nagy hatással volt rám ez a négy nő, mesébe illő, divatos ruháikkal és magassarkú cipőikkel. A magabiztosságukkal, lazaságukkal, és persze a karrierjük iránti szenvedéllyel. Miattuk végeztem el egy divattervező iskolát, majd főleg miattuk látogattam el 2011-ben New Yorkba, végül Carrie Bradshaw hatására kaptam kedvet az íráshoz. Persze ezt a sorozatot huszonéves szingliként egészen más volt nézni, mint harminckét éves feleségként, édesanyaként. De ez benne a jó: minden korosztályú, mindenféle élethelyzetben lévő nő megtalálja benne az izgalmat és azt, amitől több lehet. Nem mondom, hogy követendő példa, ahogy a szereplők alakítják az életüket, vagy ahogy Carrie Bradshaw a harmincas és negyvenes éveit töltötte, de mindenképpen tanulságos üzenetet hordoz magában a sorozat, pusztán azáltal, hogy hiteles, igaz, őszinte képet fest egy korosztály nehézségeiről.

Az ígéretek szerint pedig Sarah Jessica Parker, Cyntia Nixon és Kristin Davis ismét Carrie, Miranda és Charlotte bőrébe bújva kalauzolnak bennünket Manhattan utcáin, és bepillantást nyerhetünk majd abba, hogyan is töltik ötvenes éveiket. Félelmetes, mennyi idő eltelt, és nagy kérdés, hogy a sorozat képes-e megugrani a lécet. Ha ugyanolyan jól be tudja mutatni ennek a korosztálynak az értékeit, hiányosságait, örömteli és nehéz pillanatait, mint ahogyan fiatalabb korunkban megszoktunk, és ahogyan most is várjuk, nézők ezreit teszik majd boldoggá. Mert kimondásra kerülhet majd mindaz, amit amúgy is éreznek, és ez mindenkor felszabadító. És bármi is kerül majd a New York-i nők életének fókuszába, reméljük, ezúttal is bizonyítják az életre szóló barátság fontosságát, megtartó erejét.

Ezúttal a sorozat három sztárja producerként is kipróbálja magát. A hírek szerint Kim Cattrall, azaz Samantha nem fog szerepelni az új produkcióban. Persze elindultak a találgatások, miért marad ki az új történetből Jones karaktere. Sokak szerint azért, mert Sarah Jessica Parker soha nem kedvelte Kim Cattrall-t. Erre az állításra reagálva Sarah azt nyilatkozta: „Soha nem mondtam ilyet és nem is fogok. Samantha nem részese ennek a történetnek. Viszont ő mindig a mi részünk lesz, nem számít, hol vagyunk és mit csinálunk.”

Bár hiányolni fogjuk Samanthát, a folytatásnak minden rajongó örül, pláne, hogy a sztori eddig véglegesnek vélt lezárása hagyott némi űrt maga után. Most megtudhatjuk, miképp alakult Charlotte családos élete, Miranda karrierje és családi élete miképp fért meg egymás mellett, és a nagy kérdésre is választ kaphatunk: vajon kap-e Carrie kora ellenére esélyt egyre növekvő vágya beteljesítésére, lesz-e saját gyereke.

A sorozat folytatása tíz félórás részből fog állni. Talán ez elegendő lesz arra, hogy a történetet elvarrják, kerek, egésszé tegyék.

Nyitókép: HBO

Ajánljuk még:

A Duna halbölcsőjét tündérek ringatták – Mennyit tudsz a Szigetközről? Kvízezz!

A Duna szárazföldi deltájának is nevezett Szigetköz, a Bakony felől a Kisalföldbe mélyen benyúló Sokoró-Pannonhalmi dombság ezernyi érdekességgel, különös legendákkal, gyógyító erejű növényekkel várja az ide látogató vendégeket. A Duna mellékágainak ölelésében húzódó szigetvilág legendái tündérekről és boszorkányokról mesélnek, míg a dombvidék magasabb pontjain ősi földvárak halmait rejti az erdő. A térség központjait három, izgalmas látnivalókkal teli város, Mosonmagyaróvár, Győr és Pannonhalma jelenti.

 

Már követem az oldalt

X